ροή ειδήσεων

Γεμίζουν τα δημόσια ταμεία από κατασχέσεις - ρυθμίσεις



Του Σπύρου Δημητρέλη

Το ποσό των περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ κάθε ημερολογιακή ημέρα του πρώτου διμήνου του έτους εισέπραττε η φορολογική διοίκηση από ρυθμίσεις και κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογούμενων. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πηγές στήριξης του σκέλους των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αφού πολλοί φορολογούμενοι κουβαλούν και θα κουβαλούν για αρκετά χρόνια ακόμη το βάρος από την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πρώτο δίμηνο του έτους εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές 883 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στο παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2018 εισπράχθηκε το ποσό των 652 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν φέτος, εισπράχθηκε το ποσό των 231 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα κυριότερα μέσα είσπραξης οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες είναι δυο:

-Οι ρυθμίσεις οφειλών. Πολλοί φορολογούμενοι παραμένουν ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε θεσπιστεί τον Φεβρουάριο 2015 ενώ πολλοί είναι και αυτοί που καταφεύγουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και 24 δόσεων για τις περιπτώσεις έκτακτων οφειλών (π.χ. φόρου κληρονομιάς).

-Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανέρχονται σε 1,18 εκατομμύρια.

Πολλοί είναι και οι φορολογούμενοι οι οποίοι εξυπηρετούν παλιές οφειλές καταβάλλοντας ποσά εκτός ρύθμισης ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχονται σε 104,365 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από το σύνολο των 4.064.750 οφειλετών, 54,6% χρωστούν ποσά κάτω των 500 ευρώ ο καθένας, οφειλές από 501 ευρώ έως 5.000 ευρώ έχουν 32,9% των οφειλετών, από 5.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ έχουν 10,7% των οφειλετών, ενώ 1,7% χρωστούν ποσά από 50.001 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Τέλος από 1.000.001 ευρώ και πάνω χρωστούν 0,2% των οφειλετών.

Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την Εφορία σε έως 120 δόσεις με βάση τη ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *