ροή ειδήσεων

Ρόδος: Ανοικτός παραμένει ακόμη ο φάκελος, έξι μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του 26χρονου δύτη



Έξι μήνες μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο 26χρονος Αγιονικολιώτης Νίκος Τζανόπουλος κατά την διάρκεια καταδυτικών εργασιών σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της Ρόδου, ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοικτός στη Δικαιοσύνη, με τα στοιχεία που έχουν προκύψει να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα γεγονότα και τις ευθύνες για την απώλεια του νεαρού δύτη στις 13 Δεκεμβρίου 2018.

Η οικογένεια του θύματος από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ο άτυχος νέος εργαζόταν στην μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας εκτελώντας μεταξύ άλλων και καθήκοντα δύτη, κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές το χειρόγραφο ημερολόγιο καταγραφής των στοιχείων των καταδύσεών του στην μονάδα, καθώς και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στα προσωπικά του αντικείμενα (τηλέφωνο, υπολογιστής), από τα οποία, όπως ισχυρίζονται, αποδεικνύεται η ενασχόληση του με τις καταδυτικές εργασίες που γίνονταν εντός της μονάδας.

Από την έρευνα του πραγματογνώμονα, τον οποίο όρισε η οικογένεια προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του τραγικού ατυχήματος, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι την συγκεκριμένη ημέρα ο νεαρός άνδρας καταδύθηκε μόνος του, χωρίς την επίβλεψη δεύτερου δύτη ασφαλείας και βρέθηκε γαντζωμένος στα δίχτυα των ιχθυοκλωβών σε βάθος μόλις 6 μέτρων αρκετή ώρα μετά την κατάδυσή του, γεγονός που πιθανότατα να είχε αποτραπεί εάν υπήρχε προσωπικό να τον επιτηρεί όπως αυτό ορίζεται εκ του νόμου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δικογραφία βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ρόδου, ενώ η οικογένεια του νεαρού εξακολουθεί να ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες χάθηκε τόσο άδικα το παιδί τους και την απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη του, φέρνοντας στο φως στοιχεία που όπως ισχυρίζεται η οικογένεια φανερώνουν αμέλεια και παραλείψεις που οδήγησαν το νεαρό στο θάνατο.



Παραλείψεις

Κατόπιν αιτήσεων και έρευνας στις αρμόδιες υπηρεσίες από την οικογένεια, η Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βεβαίωσε ότι η εταιρεία από το 2017 λειτουργούσε χωρίς τεχνικό ασφαλείας, υπεύθυνο για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας στην εργασία. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας, είναι ενεργό μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και γνώριζε τις υποχρεώσεις των εταιρειών για πρόσληψη τεχνικών ασφαλείας, αφού αυτοί οφείλουν να διαθέτουν κυρίως δίπλωμα μηχανικού ή μηχανολόγου.

Να σημειωθεί πως μετά από έντονη κινητικότητα που υπήρξε και σε τοπικό επίπεδο, κινητοποιήθηκαν φορείς της Ρόδου, συνδράμοντας στην προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστική και η συμβολή του Εργατικού Κέντρου Ρόδου που ενεργοποιήθηκε μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το μέλος της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης με τον ομόλογό του στη Ρόδο Σάββα Χατζησάββα. Τότε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου είχε επισημάνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ το γεγονός ότι ζητήθηκε παρέμβαση των αρμοδίων αρχών όπως του Κλιμάκιου του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Πειραιά (ΚΕΠΕΚ). «Θα περιμένουμε να δούμε τους κατεξοχήν αρμόδιους τι θα μας πουν. Περιμένουμε την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αφού υπάρχουν θέματα που πρέπει να διερευνηθούν», δήλωνε τότε ο κ. Χατζησάββας.

Να σημειωθεί ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου, προέβη σε έλεγχο των καταστάσεων προσωπικού που είχε υποβάλει η συγκεκριμένη εταιρεία, κατόπιν καταγγελιών της οικογένειας του νεαρού, διαπιστώνοντας παραβάσεις και σε θέματα της εργατικής νομοθεσίας.

Μάλιστα, το Λιμεναρχείο Ρόδου διενήργησε έλεγχο στον τρόπο διενέργειας των καταδυτικών εργασιών στην συγκεκριμένη εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει κινήσει τις διαδικασίες επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων κατά των υπευθύνων της εταιρείας, στις περιπτώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε η μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στην διενέργεια των καταδυτικών εργασιών.

Η οικογένεια αναφέρει ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η εταιρεία φαίνεται να ισχυρίζεται ότι ο νεαρός Κρητικός βρέθηκε πνιγμένος στα δίκτυα επειδή έκανε το χόμπι του εντός της ιχθυοκαλλιέργειας όπου και εργαζόταν.

anatolh.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *