ροή ειδήσεων

Κοινή στάση Αθήνας-Λευκωσίας για κυρώσεις στην Τουρκία από ΕΕ



Τσίπρας-Αναστασιάδης θα επιδιώξουν κυρώσεις εάν επιβεβαιωθεί η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Κλίμα «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ. Ε. Αποστολάκης: Άμεση απάντηση εάν υπάρξει κίνηση στο Καστελόριζο. «Ανάξιες κυβερνητικού σχολιασμού» οι αντιδράσεις Κ. Μητσοτάκη επειδή το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε «εν μέσω του τριημέρου».

Το Μαξίμου δεν απάντησε στα επικριτικά σχόλια από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ (και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη) για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει την Κυριακή το ΚΥΣΕΑ.

Το έκανε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1): «Είχε αρχίσει να διαχέεται στον Τύπο με fake news ότι υπάρχει μια ένταση, ότι υπάρχει μία προετοιμασία για πόλεμο. Επίσης, έχουμε κάποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες θα έπρεπε να εξεταστούν. Επ’ ευκαιρίας και της επισκέψεως του κ. Κατρούγκαλου σήμερα (σ.σ. χθες) στη Σύνοδο, θα έπρεπε να δοθούν κατευθύνσεις και να συντονιστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία για το πως θα αντιμετωπιστεί η όλη υπόθεση. Παράλληλα να δοθεί στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η κατάσταση είναι ασφαλής. Θεωρώ ότι καλώς συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ γιατί αυτός είναι ο ρόλος του».

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το ΚΥΣΕΑ συζήτησε την κατάσταση που δημιουργείται στη ΝΑ Μεσόγειο μετά την ενημέρωση («από τρίτη χώρα») της Λευκωσίας ότι ο τουρκικός «Πορθητής» προέβη σε γεώτρηση σε «οικόπεδο» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησαν την Κυριακή προκειμένου να χαράξουν τη στάση που θα κρατήσουν από κοινού στα όργανα της ΕΕ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα συζητηθούν κυρώσεις προς την Άγκυρα. Κατά τις πληροφορίες, οι δύο άνδρες θα επιδιώξουν να αποφασίσει η Σύνοδος την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το ΚΥΣΕΑ συνεπώς έθεσε το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο χθεσινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο. Κατά τις πληροφορίες το κλίμα ήταν σαφώς υπέρ των θέσεων Αθήνας-Λευκωσίας, ενώ οι «φίλοι» της Άγκυρας επέλεξαν τη «σιωπή» η οποία, σ΄ αυτή τη φάση τουλάχιστον, ερμηνεύθηκε ως «θετική».

Το προσχέδιο της απόφασης που θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο η χώρα θα εκπροσωπηθεί από την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σία Αναγνωστοπούλου. Κατά τις ίδιες (ελληνικές) πηγές, το τυχόν πάγωμα των ενταξιακών διπαραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας αντιμετωπίζεται ως ένα «στάδιο κυρώσεων». Αυτό όμως που θα ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα θα είναι μία απόφαση για πάγωμα των εργασιών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, όπως και το ζήτημα της «βίζας» για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.
Η προσοχή στο Καστελόριζο

Όπως είναι προφανές, οι Τσίπρας-Αναστασιάδης θα εντείνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ σε αδιάλειπτη επαφή βρίσκονται πολιτικοί και στρατιωτικοί επιτελείς. Ο κ. Αποστολάκης διεμήνυσε χθες πως εάν υπάρξει ανάλογη τουρκική κίνηση στο Καστελόριζο η ελληνική απάντηση θα είναι άμεση.



«Κατ’ αρχήν, θα προσπαθήσουμε να μην προκύψει κάτι τέτοιο. Όλη η προσπάθεια είναι να σταματήσει αυτή η προκλητική ενέργεια των Τούρκων και η μεθόδευση των παραβιάσεων εκεί που είναι τώρα. Αν φτάσει όμως σε αυτό το σημείο δεν θα το αφήσουμε να προκύψει. Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχτούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, πώς θα αντιδράσουμε, τι θα κάνουμε, υπάρχει ετοιμότητα να γίνουν αυτά που πρέπει. Η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή και η δική μου θέση στις ΗΠΑ ήταν αυτή. Ας γίνει όποια προσπάθεια πρέπει, ούτως ώστε να μη φτάσουμε σε αυτή τη δυσκολία, γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα», είπε.

«Ανάξια σχολιασμού»

Κατόπιν τούτων, η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι «ανάξιες σχολιασμού» οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει την Κυριακή το ΚΥΣΕΑ – «εν μέσω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος», όπως τόνισε δηκτικά ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά και κάποιες «φήμες» ότι ο κ. Τσίπρας… σκέφτεται να ζητήσει αναβολή των εκλογών λόγω της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο. «Δεν είναι ούτε για να γελάσει κανείς», λένε κυβερνητικά στελέχη.

Δεν αποκλείεται να δώσει απάντηση στα παραπάνω ο κ. Τσίπρας απόψε, καθώς θα μιλήσει σε εκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Θησείο.


Μαρίνα Μάνη
m.mani@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *