ροή ειδήσεων

Ανεβαίνει το επικίνδυνα το "θερμόμετρο" στο Αιγαίο - Επί ποδός η Αθήνα για την αποφυγή θερμού επεισοδίου



Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σε Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πρόκληση ελληνοτουρκικού επεισοδίου εντός του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο έχει διατάξει ήδη αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρές συστάσεις προς τον Ερντογάν, επιχειρώντας να μπλοκάρουν τις επιδιώξεις του.

Ανεβάζει την ένταση ο Τούρκος πρόεδρος


τοιµη να βγάλει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το καλούµενο «Yavuz», εµφανίζεται η τουρκική ηγεσία, µε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαµηνύει ότι το σκάφος θα συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες. Μιλώντας την περασµένη Παρασκευή σε δηµοσιογράφους, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε αποφασισµένος να υπερασπιστεί «µέχρι τέλους» τα «δικαιώµατα» των Τουρκοκυπρίων στις δικές τους «αποκλειστικές οικονοµικές ζώνες».

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαµηνύσει ότι η Aγκυρα πρόκειται να ξεκινήσει άµεσα γεωτρήσεις σε περιοχές τις οποίες το ψευδοκράτος έχει «παραχωρήσει» για έρευνες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO ήδη από το 2011.

Επικαλούµενη πληροφορίες, η εφηµερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου υποστηρίζει οι επερχόµενες τουρκικές γεωτρητικές έρευνες αναµένεται να επιχειρηθούν τον ερχόµενο Ιούλιο στον Κόλπο της κατεχόµενης Καρπασίας, στα βορειοανατολικά δηλαδή της Κύπρου, σε σηµεία από τα οποία έχει, άλλωστε, ήδη περάσει, πραγµατοποιώντας σεισµογραφικές έρευνες το τουρκικό «Barbaros». Σύµφωνα µε τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η Τουρκία δεν αποκλείεται µεταγενέστερα, προς τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου, να στείλει ένα από τα δύο γεωτρύπανά της κοντά στο Καστελόριζο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωµάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράµµισε πάντως από την πλευρά του την περασµένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαµί Ακσόι.
Βλέψεις και για το Καστελόριζο - Αποστολάκης: Η Ελλάδα θα απαντήσει

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το hellasjournal.gr, από την Ουάσινγκτον όπου βρέθηκε, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδα Ευάγγελος Αποστολάκης περιέγραψε μία αρνητική κατάσταση, η οποία είναι γνωστή σε μικρό κύκλο Ελλήνων αξιωματούχων, ανάμεσα τους και στελέχη της αντιπολίτευσης: Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά έχει εκπονήσει σχέδια και για το Αιγαίο, στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης που βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας, μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας έχει η ευρύτερη περιοχή των Οινουσσών την οποία έχει έχει επίσης στοχοποιήσει, αντίστοιχα στα Δωδεκάνησα η θαλάσσια περιοχή των Φούρνων-Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου και στο βόρειο Αιγαίο η περιοχή της Λαδοξέρας (ή Ζουράφας). Στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές (εξαίρεση η Λαδοξέρα) η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων και σε υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε με στοιχεία την τουρκική παραβατικότητα, και αφού αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική δύναμη με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, εντόπισε σοβαρότατα θέματα με την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο κ. Αποστολάκης παρουσίασε αποδείξεις ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν στην άλλη πλευρά της ζώνης, όπως είπε, και στο Αιγαίο, και αυτό -όπως τόνισε- μας ανησυχεί πολύ γιατί οι απειλές εντείνονται.

«Θα θέλαμε», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, «και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, γιατί αυτό σημαίνει πράξεις (this means actions). Η Ελλάδα θα απαντήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια απλώς για λόγια σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό είναι κάτι που λέω στους ομολόγους μου στις ΗΠΑ. (Θέλω) να μοιραστώ την ανησυχία μου για το μέλλον αν δεν σταματήσουν και δράσουν με αυτόν τον μονομερή τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

Η Αθήνα, πάντως, θεωρεί ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας το να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, αν και ενδιαφέρον έχει και το πόσο θα υψώσει τους τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της για αυτοδυναμία κατά τις προσεχείς εκλογές. Κομβικό σημείο κρίνονται και οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, εκλογές που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον του Τούρκου Προέδρου και τις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει οριστεί από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα.
SOS από Σημίτη και Μπακογιάννη

Με άρθρο του στην «Καθηµερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέων Ιµίων, υπογραµµίζοντας ότι οι συνθήκες σήµερα είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες, λόγω των ενεργειακών κοιτασµάτων που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία µπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέµατα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» σηµειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τον οποίο η Αγκυρα ίσως επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί την «έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών».

Αλλά και από την πλευρά της Νέας Δηµοκρατίας η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, µιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ µόλις µία ηµέρα πριν από τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, χαρακτήρισε «πρωτοφανείς» τις τουρκικές προκλήσεις, έκανε λόγο για «πρόβληµα που µεγεθύνεται», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο νέας ανεπιθύµητης ελληνοτουρκικής κρίσης. «Oσο σωρεύεται η ένταση τόσο υπάρχουν πιθανότητες να κλιµακωθεί και να έχουµε επεισόδιο. ∆ηλώνουµε έντονα την ανησυχία µας» υπογράµµισε στο ίδιο πνεύµα στον ΣΚΑΪ και ο τοµεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δηµοκρατίας, Γιώργος Κουµουτσάκος.
Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία



Μήνυμα πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προστατέψουν τα συμφέροντά τους στην Κυπριακή ΑΟΖ έστειλε προς την Τουρκία ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ.

Μιλώντας εξ ονόµατος των συµµάχων, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλµερ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες έχουν κατ’ επανάληψη, κατ’ ιδίαν και αλλά και δηµοσίως,καλέσει την Τουρκία να τερµατίσει τις «προκλητικές» της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι η επιλογή της Αγκυρας να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά του νησιού.

Τόνισε σε αυτό το σημείο πως στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροπλάνα και περίπου 9000 Αμερικανοί στρατιώτες, στέλνοντας… σαφές μήνυμα προς όποιον θέλει να κάνει «τσαλιμάκια».

Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία εµφανίζεται αποφασισµένη, παρά τις αµερικανικές δηλώσεις, να στείλει τον Ιούλιο και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *