ροή ειδήσεων

Θα γίνει «θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ; - Δυο ειδικοί απαντούν



H κινδυνολογία για πιθανή σύρραξη και η στρατηγική Κύπρου - Ελλάδας


Του Γιώργου Μιχαηλίδη
Οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ συνεχίζονται αδιάκοπα. Η προσπάθεια της Άγκυρας να επιβληθεί στην Ανατολική Μεσόγειo είναι αποδεδειγμένη με συνέπεια η πολιτική που εφαρμόζει να προκαλεί την όνειδο. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει ούτε από μέτρα, ούτε από αντίμετρα και συνεχίζει την πολιτική της η οποία μοιάζει αυτή τη στιγμή σαν θαλάσσια εισβολή.



Το ερώτημα που πλανάται και βασανίζει τους πάντες είναι εάν υπάρχει το ενδεχόμενο μιας σύρραξης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και των αντι-γεωτρήσεων από τον Πορθητή και το Γιαβούζ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυο ειδικοί μιλούν στο Νewsbomb και αναλύουν τα δεδομένα απαντώντας και στο ερώτημα της κινδυνολογίας για το ενδεχόμενο πιθανής σύρραξης.

Δρ. Ζ. Τζιάρας: «Θα κλιμακωθούν οι ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ»

Αρχικά, ο ερευνητής Δρ Ζήνωνας Τζιάρας στο Prio Cyprus Centre και συνιδρυτής του Geo-political Cyprus ξεκαθαρίζει ότι: «Παρά την κινδυνολογική συζήτηση που επικρατεί για την προοπτική κάποιας σύρραξης με την Τουρκία, οι πιθανότητες για ένα τέτοιο σενάριο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο είναι μικρές για διάφορους λόγους».



Σύμφωνα με τον ερευνητή, « η τουρκική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέτωπα. Μια ένοπλη σύρραξη θα έφερνε τον Τούρκο πρόεδρο σε ακόμα δυσμενέστερη θέση απέναντι στη διεθνή κοινότητα, και θα είχε επιπλέον αρνητικές συνέπειες στην ήδη καταρρέουσα οικονομία».

«Επιπλέον» λέει ο δρ Τζιάρας, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει σύντομα να αντιμετωπίσει μια νέα εκλογική διαδικασία, δεν έχει ανάγκη να προβεί σε δημιουργία κρίσεων στο εξωτερικό προκειμένου να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Έχει μπροστά του περίπου 4 χρόνια διακυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές και μάλλον θα επιλέξει να διαχειριστεί τα ήδη ανοιχτά του μέτωπα παρά να ανοίξει καινούργια».


Γιατί όχι βία

Μιλώντας, εξειδικευμένα για την Κύπρο, ο δρας Τζιάρας ανέφερε: Στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει βια(παρά μόνο την απειλή χρήσης βίας - βλ. εξαναγκαστική διπλωματία - όπως και πράττει) για να επιτύχει τους στόχους της. Και αυτό συμβαίνει διότι τα μέσα αποτροπής που έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξαν μέχρι στιγμής αποτελεσματικά ούτως ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να χρησιμοποιήσει σκληρή ισχύ.



Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι τουρκικές ενέργειες πέριξ και εντός της Κύπρου δεν θα σταματήσουν αλλά μάλλον θα κλιμακωθούν με διευρυμένες προσπάθειες αμφισβήτησης των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών και φυσικών πόρων».



Τι θα γίνει σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα

Ο δρ Τζιάρας όμως έχει μια άλλη συλλογιστική για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Δεν αποκλείεται η Τουρκία να προσπαθήσει να αμφισβητήσει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα (ίσως κοντά στο Καστελόριζο, την Ρόδο ή την Κρήτη) με ερευνητικά πλοία ή πλωτά γεωτρύπανα συνοδευόμενα από φρεγάτες. Εντούτοις η Ελλάδα διαθέτει τα μέσα για να ασκήσει αποτρεπτική πολιτική δεδομένου ότι υπάρχει η πολιτική βούληση.

Στο σενάριο τουρκικής ενέργειας και ελληνικής αντίδρασης υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου το οποίο και πάλι δεν εκτιμάται ότι θα ξεφύγει του ελέγχου για δύο λόγους: α) καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, και β) Αθήνα και Άγκυρα διαθέτουν πολύ καλά κανάλια επικοινωνίας τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση μιας κρίσης εάν αυτή προκύψει».

Χρ. Ιακώβου: Προσβλέπει στο Κυπριακό»

Ο διευθυντής του Κέντρου Κυπριακών Μελετών, σύμβουλος του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου Χρίστος Ιακώβου δίνει τις δικές του απαντήσεις. Ο κ. Ιακώβου αναλύοντας το σκηνικό στην ΑΟΖ αναφέρει:

«Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας υπαγορεύεται από τη στρατηγική προτεραιότητα να αυξήσει τη θαλάσσια της ισχύ, κάτι που θα της επιτρέψει να διευρύνει ακόμη περισσότερο την θεμελιακή έννοια για την εξωτερική της πολιτική,αυτή δηλαδή του στρατηγικού βάθους. Έτσι ε ξηγείται και το γεγονός ότι έχει αυξήσει την ένταση σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στους θαλάσσιους χώρους του Αιγαίου
και της Ανατολικής Μεσογείου».



Τι επιδιώκει

«Αυτό που επιδιώκει η Τουρκία» σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, «αυτή τη στιγμή στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι, μέσω της καταναγκαστικής διπλωματίας να περιορίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλλει γκρίζες ζώνες σε περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η τακτική της είναι να προκαλεί κατά καιρούς κρίσεις στρέφοντας τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος στις περιοχές των διεκδικήσεών της καθώς επίσης να προβάλλει και τα μέσα με τα οποία εννοεί να προωθεί τις διεκδικήσεις της».

Η Τουρκία πιστεύει ότι με τις συνεχείς κρίσεις θα αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί τις τουρκικές θέσεις για την ΑΟΖ ως αξιώσεις της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στις όποιες συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Το ενδεχόμενο επεισοδίου

Ερωτηθείς εάν τελικά θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι: «Στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μίας σύρραξης αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα για να αντιπαρατάξει την όποια στρατιωτική ισχύ έναντι της Τουρκίας. Συνεπώς, αυτό που της απομένει είναι η αντίδραση στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο».



Ο κ. Ιακώβου είναι ξεκάθαρος και για την αντίδραση της χώρας μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Βραχυπρόθεσμα, η αντίδραση της χώρας μας θα πρέπει να εξαντλήσει όλα εκείνα τα διπλωματικά μέσα προκειμένου, τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να
εξασφαλίσει την κατηγορηματική θέση ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομεςενέργειες σε θαλάσσιο χώρο που δεν της ανήκει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *