ροή ειδήσεων

Τιμήθηκε ως «φίλη της Ρόδου» γόνος εβραϊκής οικογένειας που ζούσε στο νησί



Τα βήματα των προγόνων τους ακολούθησαν 23 μέλη παλιάς εβραϊκής οικογένειας της Ρόδου που ζούσε στο νησί σχεδόν έναν αιώνα πριν και βρέθηκαν στη Ρόδο, το νησί που γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1931, η αγαπημένη τους μητέρα, θεία και γιαγιά κα Selma Avzaradel.

Ένα ταξίδι μνήμης, ένα ταξίδι προσκύνημα στις ρίζες της οικογένειας τους, εκεί όπου έζησε και μεγάλωσε τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής της η μαμά Selma, ένα ταξίδι δώρο και έκπληξη μαζί για τα 88α γενέθλια της, που τα γιόρτασε στο λατρεμένο της νησί, τη Ρόδο!

Ήταν ένα ταξίδι, για κάποιους για πρώτη φορά, στη Ρόδο, για να γνωρίσουν την περιοχή που η οικογένεια των Avzaradel έζησε για 10 χρόνια μέχρι το 1939, μέρος της πολυάριθμης εβραϊκής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στο νησί πολλούς αιώνες πριν. Μέσα από προσωπικές αναμνήσεις και τη διαδρομή της οικογένειας Avzaradel από τις αρχές του 20ου αιώνα και μετά, ξεδιπλώνεται η ιστορία των Εβραίων της περιοχής της Ρόδου, μιας κοινότητας που έσφυζε από ζωή.

Με τις αναμνήσεις λοιπόν της ιστορίας των προγόνων τους και της μητέρας τους Selma, της παιδικής της ηλικίας και των χρόνων που έζησε στη Ρόδο, γεμάτες από περιγραφές της πόλης της Ρόδου, της Παλιάς Πόλης, των ανθρώπων και όλων αυτών που μένουν χαραγμένα στη μνήμη ενός μικρού παιδιού, μεγάλωσαν όλα τα μέλη της οικογένειας, γιοι, κόρες, ανήψια και τα παιδιά τους.

Οι ισχυροί δεσμοί των μελών της οικογένειας Avzaradel και η αγάπη προς τη μητέρα Selma, οδήγησε σύσσωμη την οικογένεια στην απόφαση να διοργανώσει αυτό το ταξίδι έκπληξη, για να ξαναδεί η μητέρα τους το όμορφο νησί της Ρόδου όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ένα ταξίδι δώρο για τα 88α γενέθλια της.

Σε μία ξεχωριστή τελετή που διοργάνωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού, στις 24 Μαϊου 2019, στην αίθουσα εθιμοτυπίας στο Δημαρχείο, η κα Selma Avzaradel ανακηρύχθηκε "Φίλη της Ρόδου" και της απονεμήθηκε από την αντιδήμαρχο τιμητική πλακέτα.

Εμφανώς συγκινημένη η ίδια η κα Avzaradel αλλά και όλοι οι συγγενείς της που την περιέβαλαν με μοναδική αγάπη, ευχαρίστησαν θερμά την κα Χατζηλαζάρου για την τιμή και την αναγνώριση στο πρόσωπο της κας Selma Avzaradel. «Αισθανθήκαμε όλοι υπερήφανοι για αυτή την μοναδική τιμή» υπογράμμισε ο κ. Alex. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει η καθιερωμένη τούρτα γενεθλίων και οι θερμές ευχές στο τιμώμενο πρόσωπο.

Η οικογένεια και οι φίλοι της παρέμειναν στη Ρόδο για δέκα και πλέον ημέρες, επισκέφθηκαν την Λίνδο, περπάτησαν στα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, θαύμασαν αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, επισκέφθηκαν την εβραϊκή συνοικία, το εβραϊκό νεκροταφείο, τίμησαν σε μία λιτή τελετή τον πατέρα Ιωσήφ Μιζράχη, που θάφτηκε εκεί, ενώ συμμετείχαν και σε μία άλλη θρησκευτική τελετή στη Συναγωγή Σαλώμ “Kahal Kadosh Shalom” για τον Εβραϊκό Σαμπάτ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το ταξίδι μνήμης στη Ρόδο, που ακολουθήσαμε τα βήματα των πατέρων μας, για το θερμό καλωσόρισμα από τον λαό της Ρόδου. Απολαύσαμε τους περιπάτους μας στο νησί, ανακαλύψαμε τις ομορφιές της Ρόδου, την ιστορία και τον πολιτισμό αιώνων του νησιού. Να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα επιστρέψουν καθώς αισθανόμαστε ότι είμαστε μέρος αυτής της χώρας και του λαού της» ανέφεραν οι γιοί της κας Selma Avzaradel στην κα Χατζηλαζάρου ευχαριστώντας την για άλλη μία φορά για την απονομή τιμητικής διάκρισης στη μητέρα τους, καθώς και τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Βεατρίκη Σέρβου, τον προϊστάμενο του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης κ. Κώστα Χατζίκο και την προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τουρισμού κα Ειρήνη Χατζηνικολάου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.


TornosNews.gr 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *