ροή ειδήσεων

Ο Κώστας Σημίτης δεν αποκλείει νέα Ίμια



Τονίζει ότι είναι αναγκαία η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές

Άρθρο του Κώστα Σημίτη στην «Καθημερινή» με τίτλο «Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα»


Τον κίνδυνο για νέα Ίμια επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του που φιλοξενείται στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ειδικότερα στο άρθρο του ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι «η νέα κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Ιουλίου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας, τις σχέσεις με την Τουρκία. Τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες μέχρι πρόσφατα. Η αποφασιστική διαφορά προέκυψε από την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την πιθανολόγηση ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. (Η ΑΟΖ κάθε χώρας συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα που ανήκει στη χώρα.) Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας δήλωσε πριν από λίγες ημέρες: «Δεν μπορείτε να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκιο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου [...] Διαμηνύουμε στους συνομιλητές μας ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα». Η φράση «δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» έχει χρησιμοποιηθεί και από τον Ερντογάν».


Και συνεχίζει: «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του, και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ενα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότατα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική αλλά η Τουρκία τουρκική».

Παράλληλα σημειώνει ότι το γεγονός αυτό, «αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση» και «να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές κι έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναγκαία η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι «η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή». Και καταλήγει, στον επίλογό του: «Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει πιστεύω, την συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ».

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/6/19 00:39

    Οταν ησουνα πρωθυπουργος δεν ασχοληθηκες με τα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ- Γιατι .. ειχες αλλες προτεραιοτητες.Π.Χ. .μας εβαλες στο ευρο με την επαισχυντη ισοτιμια 340,75 δρχ το 1 ευρο.-ενω οι ιταλοι μπηκαν με 100 δρχ δηλ.2.000.-λιρεττες και οι γερμανοι με 12,5 δρχ..,και πηρες κρυφα δανειο απο την GOLDMAN SUCHS μαζι με το επιτελειο σου τους Παπαντωνιου και Στουρναρα, -ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΛΗΡΩΜΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ- και οταν ξυπνησαμε με το ευρο ολα τα πραγματα που εκαναν 100 δρχ ξαφνικα τα αγοραζαμε με 1 ευρο..οπως π.χ. οι εφημεριδες.ενω στη λαικη ο μαιντανος απο 50 δρχ εκανε 0,50 ευρο δηλ.170 δρχ.-ενω οι μισθοι εμειναν στασιμοι.-απο τοτε πηραμε την κατω βολτα και ηλθαν οι αλλοι μετα απο σενα και μας αποτελειωσαν.ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΟΥΤΕ ΜΑ ΜΙΛΑΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΓΡΑΦΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.- αυτα τα ολιγα και οποιος θελει ας τα αντικρουσει.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *