ροή ειδήσεων

Η λυπητερή των διακοπών όσων ταξιδεύουν



Πολύς λόγος και ντόρος έγινε για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που έχουν ανέβει στα ύψη. Όποιος έμεινε τελευταία στιγμή για να κλείσει το πακέτο των διακοπών του, θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Πάντοτε, οι τιμές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου τσιμπούν περισσότερο, ενώ είναι λογικό ότι όσο πιο νωρίς κλείσεις τις διακοπές σου, θα βρεις και πιο καλές προσφορές.

Κάνοντας μια έρευνα σε πακέτα διακοπών ταξιδιωτικών πρακτορείων, διαπιστώνεται ότι πιο οικονομικοί προορισμοί είναι η Χαλκιδική, η Ρόδος και η Κρήτη, ενώ οι προορισμοί που προωθούνται (και προτιμούνται) είναι όσοι έχουν απευθείας πτήσεις με τη χώρα μας π.χ. Σκιάθος. Γι’ αυτό και γίνονται δημοφιλείς προορισμοί για τους Κυπρίους καθώς δεν χρειάζεται να αλλάξεις αεροπλάνο. Επίσης, διαπιστώνεται ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν πιο δελεαστικές προσφορές για ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρά για την Ελλάδα.


Οι τιμές των διακοπών αφορούν όλα τα βαλάντια. Εξαρτάται από τη διάρκεια των διακοπών, αν ο προορισμός έχει απευθείας πτήσεις με τα δύο αεροδρόμια της χώρας μας, τα αστέρια των ξενοδοχείων, το πακέτο διατροφής (πρόγευμα ή all inclusive) ή αν θα κλείσεις μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο.


Επίσης, είναι λογικό ότι εξαντλούνται τα φθηνότερα πακέτα όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Οικονομικότερες λύσεις προσφέρουν οι προορισμοί, για τους οποίους υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Ο «Φ» έκανε έρευνα για τιμές σε δύο μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία από τους οδηγούς διακοπών που έχουν στις ιστοσελίδες τους. Οι τιμές αφορούν το κάθε άτομο.

Διαπιστώνεται ότι η Χαλκιδική αποτελεί μια οικονομική λύση για διακοπές. Οι τιμές ξεκινούν από €399 (για 7 μέρες) και φτάνουν μέχρι €1.259 εάν επιλέξεις πεντάστερο ξενοδοχείο. Αρκετά οικονομικά είναι τα πακέτα για Ρόδο. Για 6 μέρες προσφέρονται πακέτα από €399 μέχρι €1.069. Επίσης, και η Κρήτη μονοπωλεί τα πακέτα των διακοπών καθώς υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Διαπιστώνεται ότι για 8 μέρες στο Ηράκλειο οι τιμές κυμαίνονται από €449-€900 και για τα Χανιά €539-€1.169.

Για διακοπές στη Σκιάθο και πάλι οι πτήσεις είναι απευθείας από τη Λάρνακα. Τα πακέτα ξεκινούν από €449 (τον Αύγουστο €599) μέχρι €2.199. Για 5 μέρες στη Σαντορίνη οι τιμές ξεκινούν από €419 μέχρι €1.209 (€1.269 τον Αύγουστο και για €2.060 σε μονόκλινο δωμάτιο). Στη Λευκάδα, Σύβοτα και Πάργα οι τιμές είναι πιο ακριβές. Για 8 μέρες διακοπών οι τιμές ξεκινούν από €549 μέχρι €1.359. Για τον Αύγουστο οι τιμές ξεκινούν από €699. Στα Σύβοτα για 8 μέρες διακοπών οι τιμές κυμαίνονται από €699 (€770 τον Αύγουστο) μέχρι €1.000. Στην Πάργα από €589 μέχρι €1.449.

Οικογενειακή δαπάνη

Μια οικογένεια θα χρειαστεί από €1.600-€5.000 για τις διακοπές της. Η έρευνα του «Φ» περιέλαβε τις φθηνότερες μέχρι τις ακριβότερες επιλογές σε ξενοδοχεία (για τον Ιούλη). Μια οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά εάν επιλέξει το φθηνότερο πακέτο (αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή) σε Χαλκιδική θα δώσει από €1.400 μέχρι €3.000. Για 6 μέρες προσφέρονται στη Ρόδο πακέτα από €1.400 μέχρι €2.600. Στα Χανιά από €1.600-€1.900. Για διακοπές στη Σκιάθο οι τιμές κυμαίνονται από €2.000-€5.000. Στη Λευκάδα, για 8 μέρες οι τιμές κυμαίνονται από €2.000-€2.500. Επίσης, σημειώνεται ότι εάν αποφασίσει μια οικογένεια να ενοικιάσει αυτοκίνητο, οι τιμές ανεβαίνουν περισσότερο.

Ποια τα δικαιώματα των επιβατών

Μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, καλό είναι οι επιβάτες να γνωρίζουν για τα δικαιώματά τους. Η ΕΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της παραθέτει τα δικαιώματα των επιβατών. Εάν η πτήση σας έχει καθυστέρηση κατά την αναχώρηση, δικαιούστε βοήθεια, επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου και πτήση επιστροφής, ανάλογα με τη διάρκεια της καθυστέρησης και την απόσταση της πτήσης. Εάν φθάσατε στον τελικό σας προορισμό με καθυστέρηση μεγαλύτερη από 3 ώρες, δικαιούστε αποζημίωση, εκτός αν η καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις. Η αεροπορική εταιρεία πρέπει να μπορεί να το αποδείξει, παρέχοντας, για παράδειγμα, αποσπάσματα από το ημερολόγιο του αεροσκάφους ή αναφορές συμβάντων. Ο αερομεταφορέας πρέπει να δώσει τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία στον αρμόδιο εθνικό φορέα ελέγχου εφαρμογής, καθώς και στους αντίστοιχους επιβάτες σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση σε έγγραφα.

Υπεράριθμες κρατήσεις

Εάν ο επιβάτης προσέλθει εγκαίρως στον έλεγχο εισιτηρίων, έχει κάνει έγκυρη κράτηση σε πτήση, διαθέτει έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και δεν του επιτραπεί η επιβίβαση λόγω υπεράριθμων κρατήσεων ή για επιχειρησιακούς λόγους, και δεν παραχωρείται οικειοθελώς η θέση του, έχει το δικαίωμα: σε αποζημίωση, σε επιλογή ανάμεσα σε επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, μεταφορά με άλλη πτήση ή νέα κράτηση για μεταγενέστερη ημερομηνία και σε βοήθεια από την αεροπορική εταιρεία.

Υποβάθμιση θέσης

Εάν η αεροπορική εταιρεία αναβάθμισε τη θέση σας, δεν μπορεί να σας ζητήσει να καταβάλετε συμπληρωματικό ποσό. Εάν σας τοποθέτησε σε θέση χαμηλότερης κατηγορίας, δικαιούστε επιστροφή ενός ποσοστού της τιμής του εισιτηρίου σας, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης, δηλαδή:
α) 30% για πτήσεις έως 1.500 χλμ
β) 50% για πτήσεις εντός της ΕΕ άνω των 1.500 χιλιομέτρων (πλην των πτήσεων μεταξύ της ΕΕ και των γαλλικών υπερπόντιων διαμερισμάτων), και για όλες τις άλλες πτήσεις από 1.500 έως 3.500 χιλιόμετρα
γ) 75% για τις πτήσεις που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις (α) ή (β), συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων μεταξύ της ΕΕ και των γαλλικών υπερπόντιων διαμερισμάτων.

Παραδιδόμενες αποσκευές

Εάν οι παραδιδόμενες αποσκευές σας χαθούν, φθαρούν ή καθυστερήσουν, η αεροπορική εταιρεία φέρει την ευθύνη και δικαιούστε αποζημίωση έως και 1.300 ευρώ περίπου. Ωστόσο, εάν η φθορά προκλήθηκε από ελάττωμα της ίδιας της αποσκευής, δεν δικαιούστε καμία αποζημίωση. Εάν η χειραποσκευή σας υποστεί φθορά, η αεροπορική εταιρεία ευθύνεται αν η φθορά προκλήθηκε εξαιτίας της. Για να εξασφαλίσετε επαρκή κάλυψη όταν μεταφέρετε μαζί σας στο ταξίδι ακριβά αντικείμενα, θα ήταν σκόπιμο να κάνετε ιδιωτική ασφάλιση.

Εάν δεν το επιθυμείτε, μπορείτε να ζητήσετε, έναντι αντιτίμου, υψηλότερο όριο αποζημίωσης (άνω των 1.300 ευρώ) από την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε. Αυτό πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων και το αργότερο κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων. Εάν θέλετε να καταγγείλετε την απώλεια ή φθορά αποσκευών, θα πρέπει να υποβάλετε την καταγγελία εγγράφως στην αεροπορική εταιρεία εντός 7 ημερών, ή εντός 21 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών σας εάν έφθασαν με καθυστέρηση. Σημειώνεται τέλος ότι δεν υπάρχει τυποποιημένο έντυπο σε επίπεδο ΕΕ.

Πόσο στοιχίζουν οι διακοπές στην Ευρώπη

Πολλές φορές είναι οικονομικότερο το να επιλέξει κανείς να ταξιδέψει στην Ευρώπη από ό,τι σε ελληνικά νησιά. Για διακοπές σε ευρωπαϊκούς προορισμούς οι επιλογές που διατίθενται είναι κυρίως στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Η έρευνα του «Φ» έδειξε ότι στη Μάλτα για 6 μέρες με απευθείας πτήσεις οι τιμές ανά άτομο ξεκινούν από €449, στη Βαρσοβία για 5 μέρες από €495, στη Βιέννη για 5 μέρες από €539, στην Πράγα για 5 μέρες από €559 και στο Βελιγράδι για 6 μέρες από €575. Οι τιμές για τον γύρο της Βουλγαρίας σε 8 μέρες ξεκινούν από €669 και για τη Ρουμανία (7 μέρες) από €699. Για το Παρίσι (7 μέρες) οι τιμές ξεκινούν από €839.

Αν επιθυμεί κάποιος να κάνει τουρ σε δύο ή τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορεί να επιλέξει το ανάλογο πακέτο. Για Ουγγαρία – Αυστρία – Σλοβακία (7 μέρες), οι τιμές ξεκινούν από €839, για τις Βαλτικές Πρωτεύουσες (8 μέρες) από €959 και για τη Σκανδιναβία και Φιόρδ (9 μέρες) από €1.875.
Τέλος, οι τιμές ξεπερνούν τα €1.000 το άτομο για το Ιταλικό Πανόραμα (8 μέρες – €1.029), την Πορτογαλία (8 μέρες – €1.129), Σικελία (8 μέρες – €1.149), Παρίσι – Disneyland – Πάρκο Αστερίξ (7 μέρες – €1.379) και Αγγλία – Σκωτία (8 μέρες – €1.425).

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Σε «απαγορευμένο» καρπό έχουν εξελιχθεί για την πλειοψηφία των πολιτών οι διακοπές στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Οι Κύπριοι καλούνται είτε να χρυσοπληρώσουν τις διακοπές τους είτε να επιλέξουν προορισμούς που δεν θα αποτελούσαν τη βασική τους επιλογή σε άλλες εποχές.

Προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Σκιάθος, η Ζάκυνθος είναι πιο ακριβοί καθώς η πληρότητα σ’ αυτούς τους προορισμούς ξεπερνά το 90% και ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης κάνει «τσουχτερά» τα όσα καταλύματα έχουν απομείνει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *