ροή ειδήσεων

SOS από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για τον καύσωνα στην Ευρώπη - Τι μας περιμένει



Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη είναι λογικό επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ο οργανισμός

Η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).

Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων και «τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.


Η Ευρώπη βρίσκεται για πέμπτη ημέρα στην κόκκινη ζώνη με έναν 17χρονο νεκρό στην Ισπανία και τη θερμοκρασία στους 45°C στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται στη βόρεια Ευρώπη όταν η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση αντλεί θερμό αέρα από τη βόρεια Αφρική, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και την υγρασία. Στην περίπτωση του τελευταίου κύματος καύσωνα, αυτό προκλήθηκε από εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες που προέρχονται από τη Σαχάρα.

Μιλώντας στο BBC o Τίμοθι Χιούσον, που διευθύνει μία ομάδα προβλέψεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), αποδίδει τις υψηλές θερμοκρασίες στον καθαρό ουρανό που σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια του Ιουνίου οδήγησαν σε αύξηση της θερμοκρασίας. Όπως εξήγησε επίσης, οι συνθήκες ξηρού εδάφους σημαίνουν ότι υπάρχει πολύ λιγότερο νερό να εξατμιστεί, κάτι που είναι απαραίτητο για τη φυσική του ψύξη.


Αν και τα κύματα καύσωνα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους ειδικούς ενισχύονται από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και είναι πιθανό να συμβαίνουν ακόμη πιο συχνά. Αυτή άλλωστε είναι και μία από τις πιο προβλέψιμες επιπτώσεις της άνοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Από την πλευρά του, ο Γράχαμ Ματζ που εξειδικεύεται στο κλίμα και εργάζεται στη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, εξήγησε μιλώντας στο BBC, ότι, ενώ οι καιρικές μεταβολές συμβαίνουν φυσιολογικά, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, και ως εκ τούτου τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο πιθανά. Με βάση τα παραπάνω σημειώνει ότι πλέον στους καύσωνες είναι πιθανό η θερμοκρασία να αυξάνεται παραπάνω κατά ένα βαθμό περίπου. «Παραμένουν ακραία φαινόμενα, αλλά συμβαίνουν επίσης συχνότερα», τονίζει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *