ροή ειδήσεων

Αναδρομικά: Ποιοι θα λάβουν έως 7.338 ευρώ – Δείτε πότε θα τα πάρετε



Αναδρομικά: Σχέδιο για την πληρωμή αναδρομικών στις συντάξεις που θα περιλαμβάνει όμως πολλές δόσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση καθώς αρμόδια στελέχη θεωρούν σχεδόν ειλημμένη την απόφαση επιστροφής των μειώσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους για ένα διάστημα που δεν ξεπερνά τους 10 μήνες.


Τα ποσά για το διάστημα αυτό φτάνουν ως και και τα 7400 ευρώ. Όσοι έχουν όμως προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί να δικαιωθούν με περισσότερα αναδρομικά


Αστάθμητος παράγοντας ωστόσο είναι αν βγει η νέα απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου και να παγώσει τα αναδρομικά για όσους δεν έχουν ασκήσει προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε αυτή την περίπτωση οι διεκδικήσεις περιορίζονται σημαντικά, πλην όμως μια τέτοια ερμηνεία του ΣτΕ θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με την αντισυνταγματικότητα που έκρινε τον Ιούνιο του 2015 για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 για τις οποίες ουδέποτε διατύπωσε τη θέση ότι επιστρέφονται μόνο με αγωγές, αλλά διέταξε τότε την κυβέρνηση να τις σταματήσει άμεσα, πράγμα που δεν έγινε.
Δεν θα έρθει σε κόντρα

Η πιθανότερη εκδοχή πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι το ΣτΕ - που έχει έτοιμη την απόφαση αλλά καθυστερεί τη δημοσίευσή της - δεν θα έρθει σε κόντρα με την απόφαση του Ιουνίου 2015.

Οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και η όποια ρύθμιση επιλέγει κινούνται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των συντάξεων και αναμένονται τον Νοέμβριο με πιλότο την απόφαση του ΣτΕ.

Οι ρωγμές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020 αφού προηγηθεί ξεκάθαρη αποτύπωση του κόστους των επιστροφών στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Η επικρατέστερη επιλογή πάντως, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, μέσα από τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε δόσεις, που ίσως φτάνουν και σε βάθος 5ετίας.
Τα ποσά που παίρνουν οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο και σε πόσες δόσεις

Οι επιστροφές για ένα 10μηνο και 12μηνο (στις επικουρικές) για τους συνταξιούχους βγάζουν κατά μέσο όρο:


• Αναδρομικά ως 7.338 ευρώ για συνταξιούχους Δημοσίου.

• Αναδρομικά ως 6.770 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών.

• Αναδρομικά ως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους ΙΚΑ.

• Αναδρομικά ως 3.300 ευρώ για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

• Αναδρομικά το πολύ ως 1.300 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους (με άθροισμα συντάξεων ως 1.000 ευρώ).

• Αναδρομικά ως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αν επιστραφεί και η μείωση 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του ΝΑΤ με απόφαση Εφετείου (549/2019), τότε τα αναδρομικά ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *