ροή ειδήσεων

Επτά στους δέκα έζησαν κατάσχεση από την ΑΑΔΕ



Στα 104,2 δισ. διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Στα 85,7 δισ. το πραγματικό ληξιπρόθεσμο. Αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών, σε βάρος των οποίων ενεργοποιήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.


Σχεδόν 7 στους 10 οφειλέτες στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Τον Μάιο, οι οφειλέτες στους οποίους ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορούσε να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα ήταν 1.805.268 και από αυτούς την εμπειρία της κατάσχεσης έζησαν 1.211.542 φορολογούμενοι, ή ποσοστό 67,11%. Το συγκεκριμένο ποσοστό ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, καθώς ξεκίνησε από 63,54%, στο τέλος του 2016 ήταν 50,92% και στο τέλος του 2017, 60,21%.

Την ίδια ώρα όμως, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, καθώς τον Μάιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,927 δισ., με αύξηση 235 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο.

Τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται αισθητά μειωμένος, χωρίς όμως να περιορίζεται το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου ότι παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 104,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,5 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και μένουν 85,7, τα οποία χαρακτηρίζονται ως πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.



Στο μέτωπο των εισπράξεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ έβαλε στο ταμείο του Δημοσίου 1,4 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον 595 εκατ. από φρέσκα χρέη στο 5μηνο.

Τον Μάιο, οι οφειλέτες με χρέη στην Εφορία περιορίστηκαν σε 3.842.108 ΑΦΜ από 3.913.465, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής.


Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *