ροή ειδήσεων

Η Αστυπάλαια του Αλέξανδρου Παπανδρέου



Το νησί μου, η αγάπη μου και έρωτάς μου μαζί


Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μιλάει για τη δική του Αστυπάλαια


Αστροπαλιά… το νησί μου, η αγάπη μου και έρωτάς μου μαζί. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι το 39ο καλοκαίρι που πηγαίνω. Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν ξέρω αν θα μπορούσα έστω και για λίγες ημέρες να μην πάω στο νησί μου. Μπορεί να μην είναι η καταγωγή μου από εδώ, αλλά εγώ λέω παντού ότι είμαι Αστροπαλίτης.

Το νησί δεν είναι όπως το θυμάμαι από παιδί. Άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια έχει αλλάξει. Μου αρέσει φυσικά να το θυμάμαι πιο παρθένο με χωματόδρομους και παραλίες άδειες τις οποίες ανακαλύψαμε και χαράξαμε μονοπάτια για να τα βρίσκουν σήμερα όσοι πάνε στις Πλάκες, στο Μπλε Λιμανάκι, στον Άγιο Ιωάννη και στο Τζανάκι.


Αυτοί που θυμούνται το καράβι να φτάνει στο παλαιό λιμάνι έχουν μνήμες όμορφες του νησιού. Αλλά και για εσάς που θα έρθετε στο νησί μας πρώτη φορά, ένα είναι το μόνο σίγουρο: Θα το ερωτευτείτε και θα περάσετε το πιο όμορφό σας καλοκαίρι. Απλά σεβαστείτε τη φύση του, διατηρήστε το ήσυχο και καθαρό. Η Αστυπάλαια είναι κάτι ξεχωριστό από μόνη της και δεν μοιάζει με τα άλλα νησιά.

Το νησί της Αστυπάλαιας (δηλαδή «παλιά πόλη») αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και των δύο. Είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο σε έκταση (97 τ.χμ. με 110 χλμ. ακτογραμμή). Φύγαμε λοιπόν για Αστυπάλαια με τη γραφική Χώρα, τα καλντερίμια και τις παρθένες παραλίες. Οι πλούσιες τοπικές παραδόσεις, τα αμέτρητα ξωκλήσια και η άγρια φυσική ομορφιά προκαλούν τον ταξιδιώτη να τα εξερευνήσει. Η μεγάλη μου αγάπη στο νησί είναι το τρέξιμο σε όμορφες διαδρομές, τα πανηγύρια που όλοι γίνονται ένα, οι παραλίες και φυσικά το καλό φαγητό. Αγαπημένες μου παραλίες είναι οι Βάτσες, τα Καμινάκια, το Τζανάκι, το Λιβάδι μετά τις 18:30 το απόγευμα ή πολύ πρωί. Για το κομμάτι της διαμονής σίγουρα θα βρείτε δωμάτια για όλα τα βαλάντια και πολλά Airbnb. Για ωραία θέα μπορείτε να δείτε το Kallichoron Art Boutique Hotel με φόντο την πιο εντυπωσιακή ανατολή στο Αιγαίο.


Τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή με την αληθινή ταυτότητα του νησιού.


Τα πιο γνωστά, πανηγύρια της Αστυπάλαιας, στα οποία αξίζει να πάτε, είναι: • του Προφήτη Ηλία (19/7) • του Αγίου Παντελεήμονα (26/7) • της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (5/8) • της Παναγίας της Πορταΐτισσας (14-16/8) • του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (28/8) • της Παναγίας της Πουλαριανής & του Θωμά (7/9) • της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας (2/2) στη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού.

Η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα για το οποίο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι στο έδαφός του δεν επιβιώνουν τα φίδια ούτε οι σκορπιοί. Όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης, «εχθρόν είναι τοις όφεσιν η των Αστυπαλαίων γή». Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την ιδιομορφία, όπως ότι το νησί αποτελεί πέρασμα των πελαργών που τα εξολοθρεύουν, ότι το έδαφος έχει έντονη περιεκτικότητα σε θειάφι, αλλά και ο θρύλος για την κατάρα του Οσίου Ανθίμου πριν πεθάνει.


Α, και να μην ξεχάσω, στην Αστυπάλαια εκτιμάμε το καλό φαγητό. Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες σε κάθε οικισμό, που προσφέρουν αξιόλογες επιλογές σε προσιτή τιμή, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά...

ΑΓΕΡΙ: Παραδοσιακό μεζεδοπωλείο, στον πεζόδρομο απέναντι από τους Μύλους. Εξαιρετικό φαγητό και φιλικό σέρβις σε καλές τιμές.

ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: Παραδοσιακό εστιατόριο απέναντι από τους Μύλους, με φιλικό περιβάλλον. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία αστυπαλίτικων γεύσεων και πιάτα για όλα τα γούστα.

BARBAROSSA: Βρίσκεται δίπλα από το Δημαρχείο της Αστυπάλαιας, στον δρόμο προς το Κάστρο. Έχει ευχάριστο περιβάλλον και προσεγμένες γεύσεις, με πινελιές από διεθνείς κουζίνες.

ΑΠΑΝΕΜΙΑ: Παραδοσιακό καφενείο κάτω από το Ενετικό Κάστρο με πειραγμένες παραδοσιακές γεύσεις.

ΑΣΤΡΟΠΕΛΟΣ: Πάνω στην παραλία του Λιβαδιού, προσφέρει προσεγμένες τοπικές γεύσεις, ψάρια που μυρίζουν θάλασσα και καλή ελληνική μουσική με θέα στο Κάστρο.

ΓΕΡΑΝΙ: Οικογενειακή ταβέρνα στο γεφυράκι του Λιβαδιού. Νοστιμότατο, σπιτικό φαγητό, με μεγάλη ποικιλία και προσιτές τιμές.

ΚΑΝΤΙΝΑ «ΣΤΕΝΟ»: Δοκιμάστε σπιτικές νοστιμιές με ντόπια προϊόντα και ζητήστε τα πιάτα ημέρας στην καντίνα που βρίσκεται στην παραλία του Στενού. Από τις πιο αυθεντικές επιλογές φαγητού στο νησί.

ΑΝΤΙΚΑΣΤΡΟ: Παραδοσιακό εστιατόριο με ποιοτικά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Έχει άψογη εξυπηρέτηση και υπέροχη θέα προς τη Χώρα.

TURQUOISE: Πειραγμένες ανατολίτικες γεύσεις: σουτζούκι, λαχματζούν, γιαουρτλού σε πεϊνιρλί ή απλή πίτα, φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά και μεράκι. Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΑΛΜΥΡΑ: Από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στο νησί, στον μώλο της Μαλτεζάνας, μέσα σε μια όμορφη αυλή. Προσφέρει ιδιαίτερα πιάτα βασισμένα σε ψάρια και θαλασσινά.

Tip: Δοκιμάστε μους ταραμά με μύδια και παστουρμά του ψαρά.

ΑΣΤΑΚΟΥΚΟΣ: Δίπλα από τη θάλασσα στην παραλία του Σχοινώντα, με ποικιλία γεύσεων και άψογη εξυπηρέτηση από τον Γιάννη. Όσο περιμένετε, επωφεληθείτε με μια ακόμα βουτιά.

Tip: Δοκιμάστε φρέσκα ψάρια, καταπληκτική αστακομακαρονάδα και νοστιμότατα μεζεδάκια.

ΑΣΤΥΦΑΓΙΑ: Εξαιρετικές γεύσεις, σε υπέροχο χώρο με φόντο την πανέμορφη παραλία του Σχοινώντα.

Tip: Δοκιμάστε τις τυρόμπαλες, τη σουπιά με το μελάνι της και την τηγανιά θαλασσινών.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Γραφική καφετέρια με θέα στη μαρίνα του Πέρα Γιαλού που σερβίρει πρωινό, πειραγμένα γλυκά, καφέδες, ροφήματα και αφεψήματα όλες τις ώρες και για όλα τα γούστα.

Tip: Δοκιμάστε Cheesecake με χλωρή και μελόπιτα.

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΓΓΟΥ: Το πιο παλιό καφενείο του νησιού, αξίζει για μια φωτογραφία.

ΣΤΗ ΘΕΑ COCTAIL BAR: Μοιράζεται όλα τα πλεονεκτήματα της θέας συντροφιά με μια μεγάλη ποικιλία cocktails.

*Ο Α.Π. είναι σεφ. Μάθετε τα πάντα για αυτόν κι έξυπνα tips μαγειρικής στο www.alexandrospapandreou.gr και στο κανάλι του στο YouTube Alexandros Papandreou. Τα τελευταία χρόνια είναι και δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *