ροή ειδήσεων

Ρόδος: «Τα φαβορί πίσω, οι φαβορίτες μπροστά» έγραφαν οι εφημερίδες για τον Σταμάτη Κόκοτα



Με αφορμή την σημερινή συναυλία του Σταμάτη Κόκοτα στην πόλη μας, θυμόμαστε ορισμένα πράγματα εκτός από τις αξέχαστες μελωδικές επιτυχίες που μας έχει χαρίσει.

Ο Κόκοτας τα χρόνια της νιότης και της καλλιτεχνικής του ακμής ήταν γνωστός για τη χαρισματική του φωνή, τις φαβορίτες, που ήταν κάτι σαν σήμα κατατεθέν και το ταλέντο του στην οδήγηση. Η αγάπη του τραγουδιστή για την οδήγηση και τα γρήγορα αυτοκίνητα ήταν πολύ γνωστή. Ο Κόκοτας έτρεχε σε αγώνες ταχύτητας και νίκησε στο περίφημο σιρκουί του Τατοΐου.

Ο λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας πήρε μέρος ως οδηγός στους αγώνες ταχύτητας που διοργανώνονταν κάθε χρόνο στο νησί των Ιπποτών, την Κέρκυρα και στο Τατόι. Στον διαγωνισμό που διεξήχθη στην Ρόδο το 1968, δεν έλαβε κάποια διάκριση, καθώς ήταν ακόμα άπειρος, αλλά κέρδισε τη χαρά της συμμετοχής. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του αγώνα ο τραγουδιστής έχασε κάποια στιγμή τον έλεγχο της λευκής Jaguar και χτύπησε στις προστατευτικές αχυρόμπαλες που βρίσκονταν στο πλάι του δρόμου. Δεν τραυματίστηκε κανείς και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Ο Κόκοτας δεν τα παράτησε με την πρώτη ατυχία. Συνέχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες ταχύτητας και κάποια στιγμή δικαιώθηκε, όταν κέρδισε το 3ωρο αγώνα στο Τατόι: «τα φαβορί πίσω, οι φαβορίτες μπροστά», έγραψαν την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες. Ο Κόκοτας είχε εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό οδηγό, αλλά δεν ήταν ο επικρατέστερος για τη νίκη. .. Φαβορί είχε χαρακτηριστεί ο περίφημος Τζώννυ, ο οποίος ήταν από τους κορυφαίους οδηγούς. Οι οδηγοί που συναγωνίζονταν τον Τζώννυ, αντιμετώπισαν μηχανικά προβλήματα και αποσύρθηκαν από τον αγώνα. Το «φαβορί» όμως υποτίμησε τους υπόλοιπους οδηγούς και θεώρησε ότι θα κέρδιζε άνετα, με αποτέλεσμα να κάνει γύρους χωρίς να τρέχει ιδιαιτέρως. Όταν κατάλαβε ότι τον απειλούσε ο Κόκοτας, ήταν αργά. Ο τραγουδιστής τον προσπέρασε με τη BMW 2002 που οδηγούσε και ο Τζώννυ άρχισε να τρέχει για να καλύψει τη διαφορά. Σημείωσε ρεκόρ χρόνου στο γύρο, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει. Η νίκη του Κόκοτα ενθουσίασε το κοινό των αγώνων, που φώναζαν ρυθμικά το όνομα του. Πάντως οι κριτές στην αρχή δεν ανακοίνωσαν επίσημα τον νικητή και γι’ αυτό ο Κόκοτας δεν έκανε τον γύρο του θριάμβου.

Την δεκαετία του 1960-1970 ο Σταμάτης Κόκοτας, εκτός από μεγάλες φαβορίτες, είχε και μεγάλους fans. Ένας από αυτούς, ήταν και ο θρυλικός μεγιστάνας, Αριστοτέλης Ωνάσης. Το 1972 ο Ωνάσης, για να ευχαριστήσει το pop ίνδαλμα της εποχής, του έδωσε μία ειδικά προσαρμοσμένη γι αυτόν Lamborghini Miura S, μοντέλο του 1969, ένα αυτοκίνητο μοναδικό. Ο τραγουδιστής ενθουσιάστηκε, αλλά δεν πρόλαβε να ευχαριστηθεί το δώρο, καθώς το αυτοκίνητο έπαθε σοβαρή βλάβη και αναγκάστηκε να το ακινητοποιήσει στο γκαράζ του. Προφανώς γιατί στην Ελλάδα του ΄70 δεν υπήρχαν ανταλλακτικά για ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Η Lamborghini έμεινε εκεί για πολλά χρόνια και το 2012 δημοπρατήθηκε....


Ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ του τραγουδιστή, με 10 τραγούδια σε μουσική-σύνθεση Θάνου Γεωργουλά και στίχους Σταύρου Γαλανάκη και γενικό τίτλο «Όλα για μένα είσαι εσύ» πρόκειται κυκλοφορήσει σύντομα. Μετά από ολόκληρα 35 χρόνια o νέος του δίσκος θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε cd, Blu-Ray και σε βινύλιο για περιορισμένο αριθμό.. Η ερμηνεία του Σταμάτη Κόκοτα μάλιστα οπτικοποιήθηκε στο στούντιο των ηχογραφήσεων, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν και τα 10 αυτά τραγούδια και σε εικόνα ως βίντεοκλιπ.

Ο Σταμάτης Κόκοτας έχει γεννηθεί στην Αθήνα και μένει στο Φάληρο.



Ελισάβετ Μιτσού

Με πληροφορίες από : «Μηχανή του Χρόνου»

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *