ροή ειδήσεων

Μάχη προσφορών από τους ξενοδόχους της Ρόδου



Τις Συμπληγάδες από τις οποίες διέρχεται φέτος ο ελληνικός τουρισμός αποτυπώνει η εικόνα που διαμορφώνεται στον δεύτερο (μετά την Κρήτη) δημοφιλέστερο προορισμό καλοκαιρινών διακοπών της χώρας, τη Ρόδο.

Μείωση κρατήσεων από τρεις κρίσιμες αγορές του νησιού, σημαντικό κενό στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, μπαράζ προσφορών των ξενοδόχων ακόμα και για κρατήσεις την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου και δυσμενείς οιωνοί για τη χρονιά που ακολουθεί συνθέτουν ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από τις διαδοχικά πετυχημένες σεζόν της τελευταίας εξαετίας.

Παράγοντες του νησιού επισημαίνουν πως η μείωση της τουριστικής κίνησης στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2%. Αυτό που ανησυχεί, όμως, τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως το ποσοστό μείωσης είναι πιθανό να διατηρηθεί (ή και να αυξηθεί) ακόμα και στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενδεχόμενη μείωση 2% τον Αύγουστο θα μεταφραστεί σε απώλειες 3-4% για το συνολικό αριθμό τουριστών που θα υποδεχθεί το νησί φέτος, εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχει ο συγκεκριμένος μήνας στο ισοζύγιο της χρονιάς.

Οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες για τα έσοδα των επιχειρήσεων αφού, σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, αναμένεται να καταγράψουν μείωση άνω του 10%.

Αιτία, όπως εξηγούν, το μπαράζ προσφορών στο οποίο επιδίδονται αυτό το διάστημα τα ξενοδοχεία της Ρόδου με στόχο να αναθερμάνουν τις κρατήσεις Αυγούστου. Σύμφωνα με έμπειρο ξενοδοχειακό παράγοντα της Ρόδου, τα ξενοδοχεία του νησιού «ξαναζούν», μετά από πολλά χρόνια, περίοδο προσφορών ακόμα και για κρατήσεις του Αυγούστου οι οποίες ξεκινούν από 10% και κλιμακώνονται ακόμα και σε επίπεδα άνω του 20%.

Τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου εξηγούν πως η μείωση της κίνησης και το μπαράζ προσφορών είναι αποτέλεσμα τριών βασικών μεταβλητών: της μείωσης των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για φέτος, τη μειωμένη ζήτηση από βασικές αγορές του νησιού και του κλιμακούμενου ανταγωνισμού που δέχονται τα ξενοδοχεία του νησιού από μονάδες της Τουρκίας αλλά και της Τυνησίας. Τρεις μεταβλητές οι οποίες αλληλοεπιδρούν για τη φετινή εικόνα της κίνησης στο νησί.

Το κενό αέρος που διαπιστώνεται φέτος στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις οφείλεται, όπως εξηγούν επιχειρηματίες του νησιού, στο μπαράζ πτωχεύσεων αεροπορικών εταιρειών που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες. Τέσσερις από τις πτωχεύσεις «πόνεσαν» ιδιαίτερα τον τουρισμό της Ρόδου. Αρχικά δεν καλύφθηκε το κενό θέσεων για το νησί που είχε προκληθεί από την κατάρρευση της air berlin. Το κενό θέσεων διογκώθηκε μετά την πτώχευση της Germania, της Small Planet και της Primera. Η έξοδος από την αγορά των συγκεκριμένων εταιρειών δημιούργησε σημαντικό κενό στην αεροπορική σύνδεση με κρίσιμες αγορές όπως της Γερμανίας και τη Πολωνίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του νησιού η απώλεια αεροπορικών θέσεων για τη Ρόδο από τις πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών εκτιμάται ότι έφθασαν τις 100.000, από τις οποίες μόλις το 1/3 καλύφθηκε από πτήσεις που πρόσθεσαν οι τουρ οπερέϊτορ.

Μείωση, ωστόσο, καταγράφεται και από την αγορά της Ρωσίας από την οποία η Ρόδος «μέτρησε», επίσης, περικοπή αεροπορικών θέσεων. Ξενοδόχοι του νησιού αναφέρουν ενδεικτικά το παράδειγμα του ρωσικού τουρ οπερέϊτορ Biblio Globusο οποίος περιέκοψε 15% τις προγραμματισμένες θέσεις του για τη Ρόδο. Κερδισμένη φέρεται να είναι η Τυνησία στην οποία στρέφονται φέτος αρκετοί Ρώσοι ταξιδιώτες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν υστέρηση κρατήσεων και από τη Σκανδιναβία εξαιτίας και συγκυριακών γεγονότων. Αναφέρουν, χαρακτηριστικά, το παράδειγμα των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν στη Σουηδία με στόχο τη μείωση των αεροπορικών ταξιδιών τα οποία θεωρείται πως επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον. Κινητοποιήσεις, όπως, σημειώνουν, στις οποίες πήραν μέρος μεταξύ άλλων 2 εκατ. μαθητές.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός που δέχονται τα ξενοδοχεία της Ρόδου από μονάδες της Τουρκίας θεωρείται βασικός λόγος της μειωμένης ζήτησης και των πολλών κενών καθισμάτων στα αεροπλάνα που φθάνουν στο νησί.


Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές η διαμονή σε καλό πεντάστερο ξενοδοχείο της Ρόδου για μια βδομάδα κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ κατ’ άτομο για μια εβδομάδα όταν το αντίστοιχο κόστος στην Τουρκία είναι 800 ή και 700 ευρώ.

Οι προσφορές των ξενοδόχων της Ρόδου με στόχο να αναθερμάνουν τις κρατήσεις εξελίσσονται σε μπούμερανγκ καθώς ρίχνουν τον πήχη στα συμβόλαια που υπογράφονται για το 2020. Όπως αναφέρουν ξενοδοχειακές πηγές, ήδη, οι τουρ οπερέϊτορ προτείνουν μηδενικές αυξήσεις για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς αντί για μικρή αύξηση που ανέμεναν οι ξενοδόχοι. Οι εκπτώσεις, ωστόσο, που προσφέρουν οι ξενοδόχοι για κρατήσεις τον Αύγουστο οδηγούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τα συμβόλαια της νέας χρονιάς.Την ίδια στιγμή επαγγελματίες του νησιού επισημαίνουν πως η επιβολή φόρου διαμονής στα καταλύματα δεν επηρέασε, ουσιαστικά την τουριστική κίνηση αλλά την τοπική οικονομία. Κι αυτό καθώς, όπως εξηγούν, τα 40 ευρώ που πληρώνει μια οικογένεια για διαμονή 10 ημερών σε πεντάστερο ξενοδοχείο (4 ευρώ ανά ημέρα) είναι χρήματα που δεν κατευθύνονται σε μαγαζιά του νησιού αφού οι τουρίστες προϋπολογίζουν το κόστος των διακοπών τους.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/7/19 10:37

    EΙΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΚΥΡΙΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ.
    ΕΙΜΑΙ ΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΤΗΛ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ 4-5 ΜΕΡΕΣ.
    ΑΠΟ 350 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ 240 ΕΥΡΩ .(ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΡΟΔΙΤΗΣ).
    ΣΕ ΑΛΛΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΣΟΥΛΗΘΡΕΣ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ 90 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ!!!!!!!! (ΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ).
    ΑΝΤΕ ΡΕ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ.
    (ΕΚΛΕΙΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ 5ΑΣΤΕΡΟ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΛΙΔΗ ΜΕ 115ΕΥΡΩ)
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/7/19 15:48

    Αυτοί θέλουν κάθε δυο σεζόν να χτίζουν άλλο ένα ξενοδοχείο από τα κέρδη.
    Εσύ που έκλεισες να πας Τουρκία θα σοκαριστείς από την τουριστική υποδομή των Τούρκων.
    Καλά να πάθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/7/19 18:55

    Εδω εχουν ερθει κατι φίλοι μου απο την Γερμανία και πλήρωσαν Αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή , διαμονή με πρωινο για 7 μερες το άτομο με μόνο 168 Ευρώ . Είπατε τίποτα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *