ροή ειδήσεων

Επιστολή ΕΛΦΕΕ Ρόδου για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

προς τον Υφυπ. Οικονομικών, κο Βεσυρόπουλο



Επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, κο Απόστολο Βεσυρόπουλο, απέστειλε η ΕΛΦΕΕ Ρόδου, ζητώντας να ανακαλέσει τη θέση για μη παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς αν και η πλατφόρμα άνοιξε επίσημα στις 28 Μαρτίου, λόγω λαθών στις βεβαιώσεις αποδοχών και στις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, πρακτικά η υποβολή ξεκίνησε μετά τις 18 Ιουνίου, οπότε και επιλύθηκαν τα σχετικά προβλήματα, μετακυλίζοντας το σχετικό βάρος υποβολής του μεγαλύτερου όγκου δηλώσεων σε λιγότερο από 40 ημέρες.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε υφυπουργέ,

Καταρχάς, με την ευκαιρία του διορισμού σας στη θέση του Υφυπουργού Οικονομικών θα θέλαμε να σας ευχηθούμε τα καλύτερα για την εκτέλεση του έργου, και να εκφράσουμε τις θετικές εντυπώσεις που μας προκάλεσε ο διορισμός σας. Η πρώτη σκέψη μας ήταν πως επιτέλους ένας αξιόλογος άνθρωπος, γνώστης του αντικειμένου - αφού ασχοληθήκατε χρόνια με αυτό, ανέλαβε μία θέση τεράστιας ευθύνης.

Κύριε Βεσυρόπουλε, μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα, φροντίσατε να ενημερώσετε τον κλάδο μας ότι ΔΕΝ πρόκειται να δώσετε άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δηλώνοντας αυτολεξεί ότι:

«Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί η εικόνα ενός Κράτους που θα είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, εμπνέοντας ανάλογες συμπεριφορές»

Αυτό ακριβώς θέλουμε και εμείς ως κλάδος: ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΠΕΙΑ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Αυτό ακριβώς περιμένουμε να βιώσουμε κατά την διάρκεια της θητείας σας.

Επειδή όμως πριν την ανάληψη των καθηκόντων σας, κάποιοι άλλοι ήταν στην θέση σας, επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για κάποια θέματα που έχουν προκύψει από τις 28 Μαρτίου, οπότε και άνοιξε το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τυμπανοκρουσίες.

Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, το σοβαρό και αξιόπιστο κράτος, ανακάλυψε ότι οι υπηρεσίες του είχαν αναρτήσει λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών και ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι που είχαν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση θα έπρεπε να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να αποφύγουν πρόστιμα.

Η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε να προβεί στην κάτωθι ανακοίνωση.

«Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων είχαν προ συμπληρωθεί στις δηλώσεις με μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζονται τα εξής:

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Α.Α.Δ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. για το ζήτημα αυτό. Από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα αποσταλεί μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το ΓΛΚ νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία.

Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις».

Στα μέσα Ιουνίου, το «σοβαρό και αξιόπιστο κράτος» ανακάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τους φορολογούμενους που κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές στον πρώην ΟΓΑ. Το σχετικό πρόβλημα, που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, αφορούσε στον ΕΦΚΑ και, συγκεκριμένα, τον πρώην ΟΓΑ, καθώς δεν είχαν σταλεί ειδοποιητήρια και εκκαθαριστικά πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, με αποτέλεσμα να θεωρούνται μη ασφαλιστικά ενήμεροι και να ΜΗ χαρακτηρίζονται φορολογικά ως αγρότες.

Καλούσε, μάλιστα με ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε άμεση παρέμβασή του στον ΕΦΚΑ, ώστε να βρεθεί τρόπος για την αναγνώριση του αγρότη κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος, σημειωτέων, δεν ήταν υπεύθυνος για τις χρονοβόρες διαδικασίες, που ακολουθεί ο πρώην ΟΓΑ.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η αδυναμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων όσων έχουν παράλληλα και αγροτικά εισοδήματα. Υπάρχει καταγεγραμμένη και επίσημη ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής.

Λυπούμαστε, αλλά το διάστημα από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 18 Ιουνίου που καταχωρήθηκαν σωστά τα στοιχεία για ένα πολύ μεγάλο μέρος υπόχρεων, των αγροτών, θα πρέπει να θεωρείται κενό. Πραγματική δυνατότητα ορθών φορολογικών προέκυψε μόλις στα τέλη Ιουνίου. Ελπίζοντας στη Σοβαρότητα, Αξιοπιστία και Συνέπεια του Κράτους, την οποία επικαλείστε ζητούμε να αναθεωρήσετε την αρχική σας θέση και να δοθεί παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό, απλά, ζητάμε, για να μπορούμε κι εμείς να είμαστε Σοβαροί, Αξιόπιστοι και Συνεπείς απέναντι στους πελάτες μας, τους Έλληνες Φορολογουμένους.


για το Δ.Σ της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος
Σπυρόπουλος Σπύρος

Ο Γ. Γραμματέας
Περάκης Γεώργιος



Πηγή: Taxheaven

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *