ροή ειδήσεων

Οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη και το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο νέος πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο



Στη 1.00 το μεσημέρι ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί και να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε χθες από το Ζάππειο και ο απελθών πρωθυπουργός.

Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι το απόγευμα να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αύριο να γίνει η ορκωμοσία και αμέσως μετά να πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής, ώστε να στείλει και το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο προγραμματίζεται για την Τετάρτη.


Οι πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έρχονται από πολλές πλευρές και είναι δύσκολο να διασταυρωθούν.

Συζητείται -για παράδειγμα- ότι στο νέο σχήμα θα βρίσκονται αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, όταν πριν από ημέρες οι πληροφορίες έλεγαν το αντίθετο. Συζητείται η τοποθέτηση του Π. Πικραμμένου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όπως και ότι θα υπουργοποιηθούν πρόσωπα που γνωρίζει μόνο ο κ. Μητσοτάκης και οι ίδιοι.

Παράλληλα, λέγεται ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αναλάβει το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης το υπουργείο Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος το υπουργείο Εσωτερικών, ο Νίκος Δένδιας το υπουργείο Εξωτερικών, ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Επενδύσεων (πρώην Οικονομίας), ο Κωστής Χατζηδάκης το υπουργείο Ενέργειας, η Νίκη Κεραμέως το υπουργείο Παιδείας, ενώ στο υπουργείο Εργασίας οδεύει ο Γιάννης Βρούτσης. Περισσότερο θολή είναι η εικόνα για τα υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για το υπουργείο Οικονομικών οι περισσότεροι λένε ότι οδεύουν εκεί ως υπουργός ο Χρήστος Σταϊκούρας και ως υφυπουργός ο Στέλιος Πέτσας, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που υποστηρίζουν ότι για τη Νίκης ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάσσει μία έκπληξη.

Η Βουλή θα ξανανοίξει στις 17 Ιουλίου για να εκλέξει νέο προεδρείο, να συζητήσει και να ψηφίσει τις νέες προγραμματικές δηλώσεις και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Πληροφορίες επιμένουν ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους με δομικές αλλαγές αλλά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ρυθμίσεις που θα αλλάζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων στους δήμους για να μπορούν να λειτουργούν και να μη μένουν ακυβέρνητοι λόγω απλής αναλογικής και παρεμβάσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Αμέσως μετά αναμένεται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ο νέος πρωθυπουργός φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του και για το μέλλον της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με στόχο να ανοίξει η συζήτηση τον Σεπτέμβριο και να κλείσει ως το τέλος του έτους.


Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *