ροή ειδήσεων

Βάζει «φωτιά» η Τουρκία: Σχεδιάζει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας



Δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις η Άγκυρα το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της γειτονικής, «TPAO», έθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού για να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή νότια του Καστελόριζου μετά τις 15 Αυγούστου. «Προετοιμαζόμαστε για όλα» είναι η απάντηση της Αθήνας.

Σχετικό θέμα φιλοξενεί η «Καθημερινή της Κυριακής» και τονίζεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή νότια του Καστελόριζου. Ενέργεια που θα βάλει «φωτιά» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σχετικό θέμα φιλοξένησε και το δελτίο Ειδήσεων του ALPHA. Με τον έλληνα Υπουργό Άμυνα, Νίκο Παναγιωτόπουλο να απαντά: «Παρακολουθούμε από κοντά την τουρκική παραβατικότητα. Προετοιμαζόμαστε ώστε να έχουμε απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», η «TPAO« (κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας) έθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού για να διεξάγει σεισμικές έρευνες, μετά τις 15 Αυγούστου, σε περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό. Ξεκινάει δηλαδή από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο.

Στις 15/08 λήγει και η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέι» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που έχει προαναγγελθεί από την Άγκυρα.

Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία, μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων, έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις κόκκινες γραμμές της.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για την εξαγγελία της Τουρκίας περί προοπτικής γεώτρησης νοτίως του Καστελόριζου, απάντησε: «Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα» – το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ – όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή «και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα»,

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ. του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε».

Επιστολή Κύπρου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κα Ιωάννου ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να στείλει σαφές μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ κάνει λόγο για σοβαρή παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας και σκόπιμη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Άγκυρας.

Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός – Στο Ισραήλ ο υπ. Εξωτερικών

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα έχει σειρά επαφών τη Δευτέρα (29/07) και την Τρίτη (30/07) με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Κυριακή (28/07) θα έχει σειρά υψηλών επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Όλα αυτά με τις προκλήσεις της Άγκυρας να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ μέσω των διμερών και τριμερών σχημάτων συνεργασίας, στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Δεκάδες νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Σημειώνεται ότι δεκάδες είναι οι τουρκικές παραβιάσεις και στο Αιγίο τις τελευταίες ώρες. Συγκεκριμένα, σε 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Παρασκευή (26/07) σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά έξι τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Το Σάββατο (27/07) η γερμανική εφημερίδα «Welt» σε ανάλυσή της έκανε λόγο για ριψοκίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν και στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις του «Σουλτάνου» μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *