ροή ειδήσεων

Τονωτική ένεση στην οικονομία με χαλάρωση capital controls και έξοδο στις αγορές



Της Δήμητρας Καδδά

Η πρόθεση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για άμεσες κινήσεις χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, οι οποίοι πιστεύει ότι μπορούν καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του έτους καθώς πλέον, όπως ανέφερε "θεωρούμε ότι δεν έχουν χρησιμότητα", αλλά και η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές, θεωρούνται δύο κινήσεις οι οποίες θα δώσουν ένα επιπλέον σήμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικής σημασίας, ενόψει της έναρξης υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, αλλά και της οριστικοποίησης του δημοσιονομικού πλαισίου του 2019 και του 2020.

Αμφότερα τα εν λόγω πεδία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των "θεσμών", οι οποίοι έρχονται για τις πρώτες επαφές στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα, αλλά και των αγορών. Με πρώτη κίνηση την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου.

Στο πεδίο των κεφαλαιακών ελέγχων, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, προανήγγειλε την πλήρη απάλειψη των capital controls, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ότι θα γίνει σχετική εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση.


Στο πεδίο των αγορών, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η κίνηση μπορεί να ξεδιπλωθεί τώρα ή τον Σεπτέμβριο ανάλογα με την πολιτική απόφαση που θα ληφθεί. Υπάρχει ετοιμότητα για μία κίνηση ακόμη και εντός της προσεχούς εβδομάδος. Ωστόσο, αρμόδιος παράγοντας ανέφερε στο Capital.gr ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη, αφού η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων θα συνεχισθεί ανεξάρτητα από τα προσωρινά σκαμπανεβάσματα των αποδόσεων. Πάντως, οι αρχικές προθέσεις για επταετούς διάρκειας τίτλο φέρεται να έχουν αλλάξει. Και τούτο, καθώς πλέον είναι προεξοφλημένο από τις αγορές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει και είναι πολύ πιθανό να επεκτείνει και πάλι την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αφού οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη είναι μάλλον αρνητικές.

Το οικονομικό επιτελείο στρέφει την προσοχή του πλέον στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Κατά τη σημερινή σύσκεψη "κορυφής" στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, οι υφυπουργοί κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, έγινε εκ νέου σαφές ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού θα τονώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το ίδιο μήνυμα είναι επιθυμητό να δοθεί μέσα από τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στην επόμενη έκδοση ομολόγων, αλλά και από το τέλος στους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν απομείνει στην ελληνική αγορά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *