ροή ειδήσεων

D.Child: Η Thomas Cook στρέφεται στη διαχείριση ξενοδοχείων στην Ελλάδα



Ο David Child, επικεφαλής επικοινωνίας και μάρκετινγκ του τομέα ξενοδοχείων της Thomas Cook μιλάει στο Euro2day.gr για όλα. Η στρατηγική στην ελληνική αγορά και γιατί στρέφεται στην απ’ ευθείας διαχείριση ξενοδοχείων. Οι στόχοι επέκτασης και η αναζήτηση ισχυρού «συμπαίκτη» στην Ελλάδα.

Ο David Child, Head of Communications and Marketing, Hotels & Resorts του ομίλου Thomas Cook μιλάει στο Euro2day.gr για τη στρατηγική του ομίλου στην ελληνική αγορά και εξηγεί τη στροφή του στην ανάληψη της διαχείρισης ξενοδοχείων. Το ανώτερο στέλεχος του TC παρουσιάζει με αριθμούς τη σημερινή θέση του ομίλου στην ελληνική αγορά και προσδιορίζει τους στόχους ανάπτυξής του την επόμενη διετία.

Ταυτόχρονα αναφέρεται στη λογική των νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, «φωτογραφίζει» τους συνεργάτες που αναζητά και επιβεβαιώνει πως ο όμιλος αναζητά ισχυρό «συμπαίκτη» από το χώρο των ξενοδοχείων στη χώρα μας. Επιπλέον παραθέτει τα δεδομένα της φετινής τουριστικής περιόδου, κάνει λόγο για στροφή των ταξιδιωτών σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία και επιβεβαιώνει πως ζήτησε εκπτώσεις από τους Έλληνες ξενοδόχους. Αναφέρεται, τέλος, στην οικονομική κατάσταση του Thomas Cook και επιβεβαιώνει τις συζητήσεις τον κινεζικό όμιλο Fosun με αντικείμενο την εξαγορά δραστηριοτήτων του ομίλου.

Ποια θέση κατέχει σήμερα ο όμιλος Thomas Cook στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά;

Το ξενοδοχειακό μας χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα περιλαμβάνει 48 ξενοδοχεία τα οποία φέρουν την επωνυμία ενός από τα οκτώ brand του ομίλου. Τα περισσότερα λειτουργούν στο πλαίσιο συμφωνιών franchise ενώ τέσσερα ξενοδοχεία (το Sunwing Kalithea Beach στη Ρόδο, το Sunwing Makrigialos στην Κρήτη, το Sunprime Miramare στην Ιξιά της Ρόδου και το και το Casa Cook στην Κω) διαχειρίζεται απ’ ευθείας η Thomas Cook. Τα 48 ξενοδοχεία και 8 brand μας καθιστούν τη μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή, ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα.

Διαπιστώνουμε έντονη κινητικότητα από τον όμιλο στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες

Πρόσφατα το ξενοδοχειακό fund του ομίλου Thomas Cook Hotel Investment (TCHI) αγόρασε το ξενοδοχείο Casa Cook που λειτουργούσαμε στην Κω και αναδείχθηκε πέρυσι ένα από τα πιο πετυχημένα ξενοδοχεία του ομίλου κι παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές και φέτος. Επιπλέον, αποκτήσαμε έκταση στην περιοχή Λάμπη της Κω στην οποία προγραμματίζουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ξενοδοχείο στην επόμενη διετία. Πριν μερικές εβδομάδες ανοίξαμε ένα νέο ξενοδοχείο Casa Cook στα Χανιά, αυτό το καλοκαίρι θα λειτουργήσουμε ένα νέο Cooks’s Club στην Κω και τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουμε ένα μικρό ξενοδοχείο δυναμικότητας περίπου 30 δωματίων στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο και θεωρήσαμε πως είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα νέο τύπο ξενοδοχείου πόλης σε έναν νησί όπως η Ρόδος που είναι γνωστότερη ως προορισμός για διακοπές παραλίας. Είναι μια ευκαιρία να δούμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τα Casa Cook

Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε ένα νέο brand όπως το Casa Cook;

Τα Casa Cook είναι ένα ξενοδοχειακό brand που εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη Ρόδο, πριν τρία χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα λειτουργήσαμε ένα ξενοδοχείο στην Κω και φέτος ανοίξαμε ένα Casa Cook στα Χανιά το οποίο είναι ένα μπουτίκ ξενοδοχείο, χαλαρής πολυτέλειας, με περισσότερο σπιτική ατμόσφαιρα. Το συγκεκριμένο brand αποτελεί συστατικό του νέου προσώπου που αποκτά ο όμιλος Thomas Cook με στόχο να προσελκύσει νέες κατηγορίες κοινού. Είδαμε πως καλύπταμε επαρκώς το κοινό ηλικίας από 25-30+ και τις ηλικιακές ομάδες 40 και 50 ετών. Διαπιστώσαμε, όμως, κενό στις ενδιάμεσες ηλικίες 30+ έως 40 ετών. Το νέο Casa Cook στα Χανιά δημιουργήθηκε με σκοπό να καλυφθεί αυτό το κενό και, ήδη, οι κρατήσεις για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ξεπερνούν τα ¾ της διαθεσιμότητας για όλο το φετινό καλοκαίρι. Η μονάδα είναι δομημένη ώστε να δίνει έμφαση στην εκπαίδευση και τη μάθηση των παιδιών των οικογενειών σε μια λογική, ας το πούμε έτσι, ενός σχολείου Μοντεσόρι δίπλα στη θάλασσα. Με έμφαση στο παιχνίδι σε συνδυασμό με την τέχνη, τη μουσική, τη ζωγραφική. Διαπιστώσαμε πως τα παιδιά προτιμούν να περνούν περισσότερη ώρα με τους καινούργιους φίλους που γνωρίζουν στις διακοπές τους και λιγότερη με τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό και τους δίνουμε τη δίνουμε τη δυνατότητα να περνούν περισσότερη ώρα με τους φίλους τους, ακόμα και να κοιμούνται στον ίδιο χώρο. Το Casa Cook στα Χανιά λειτουργεί στο πλαίσιο συμφωνίας franchise του Thomas Cook με τον ξενοδοχειακό όμιλο Ledra Hotel Group.

Τα Cook’s Club είναι κάτι διαφορετικό;

Ένα παράδειγμα της νέας αντίληψης του Thomas Cook είναι το ξενοδοχείο Cook Club Hersonissos Crete. Πρόκειται για μια μονάδα που απευθύνεται σε μια νέα γενιά ταξιδιωτών και δίνει έμφαση σε πράγματα που έχουν πραγματική σημασία για τους επισκέπτες. Αυτό που θέλαμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο οικείο, αστικό περιβάλλον -το οποίο να παραπέμπει σε αυτό που ζουν στις πόλεις τους- με τη διαφορά ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Το συγκρότημα ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε έχοντας στο κέντρο του μια μεγάλη πισίνα κι ένα μπαρ που προσφέρει καταπληκτικά κοκτέιλ και premium ποτά ενώ dj επιλέγουν μουσική από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι πελάτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να παραγγείλουν οτιδήποτε για το πρωϊνό, το γεύμα ή το δείπνο τους ενώ στα εστιατόρια και καφέ μπορεί να επιλέξει να φάει από street food μέχρι διεθνή και τοπικά πιάτα. Ένα δεύτερο Cook’s Club, της ίδιας φιλοσοφίας, ανοίγουμε το φετινό καλοκαίρι στην Κω.

Σε ποιους προορισμούς επικεντρώνεται η επέκτασή σας στην ελληνική αγορά;

Ο Thomas Cook διακινεί σχεδόν 3 εκατ. ταξιδιώτες στην Ελλάδα και είναι, αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος στη χώρα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα είναι να ανοίγουμε συνεχώς νέους προορισμούς σε συνεργασία με τις αεροπορικές μας εταιρείες και στη συνέχεια να δημιουργούμε οικονομίες κλίμακας. Οι κύριοι προορισμοί μας παραμένουν η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη όπου βρίσκονται αρκετά από τα ξενοδοχεία που είναι ενταγμένα σε ένα από τα οκτώ ξενοδοχειακά brand του ομίλου. Διαθέτουμε, όμως, ξενοδοχεία σε προορισμούς όπως η Ζάκυνθος ή η Κέρκυρα και δύο ξενοδοχεία στην περιοχή που εμείς αποκαλούμε "Olympus Riviera", δυτικά της Θεσσαλονίκης. Προφανώς εξετάζουμε πάντα τη δυνατότητα νέων προορισμών σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες του ομίλου. Πέρυσι, για παράδειγμα, εγκαινιάσαμε τέσσερις νέους.

Με ποιόν τρόπο υλοποιείται η επενδυτική σας στρατηγική στο χώρο των ξενοδοχείων;

Δημιουργήσαμε πέρυσι ένα ξενοδοχειακό fund το Thomas Cook Hotel Investment (TCHI). Το fund TCHI ξεκίνησε το 2018 με 5 ιδιοκτησίες στο χαρτοφυλάκιό του, δύο στην Ελλάδα (το Sunwing Kalithea στη Ρόδο και το Sunwing Makrigialos στη Χερσόνησο Κρήτης) και τρεις στην Ισπανία. Φέτος θα φτάσει τις 9 ιδιοκτησίες με την εξαγορά του Casa Cook στην Κω και την έκταση που αγοράσαμε στο ίδιο νησί ενώ θα προστεθούν δύο ξενοδοχεία στην Ισπανία. Σ’ αυτή την πρώτη φάση επενδύσεων του TCHI η χρηματοδότηση προήλθε από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,00%. Αυτό που αναζητούμε είναι ευκαιρίες για να εξαγοράσουμε καθιερωμένα ξενοδοχεία στους δύο κύριους προορισμούς μας, Ελλάδα και Ισπανία. Έχουμε άλλωστε την ικανότητα να δημιουργούμε καταπληκτικά ξενοδοχειακά brand. Θυμίζω πως ο Thomas Cook δημιούργησε το πρώτο ξενοδοχείο Sunwing πριν 50 χρόνια το οποίο αποτέλεσε τη βάση ενός από τα πιο γνωστά ξενοδοχειακά μας brand.

Ποιες μορφές συμφωνιών έχετε προκρίνει για τη λειτουργία των ξενοδοχείων που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό σας;

Το 85% των περίπου 200 ξενοδοχείων μας σε Ελλάδα και Ισπανία λειτουργούν στο πλαίσιο συμφωνιών franchise και το 15% μέσω συμφωνιών διαχείρισης από τον Thomas Cook, είτε πρόκειται για μισθωμένα, είτε για ιδιόκτητα ξενοδοχεία. Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε από 200 σε 250 τα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου μας την επόμενη διετία και. Παράλληλα, στοχεύουμε να διπλασιάσουμε τα ξενοδοχεία που διαχειριζόμαστε ώστε να αντιπροσωπεύουν το 30% των ξενοδοχείων του χαρτοφυλακίου μας. Στην Ισπανία διαχειριζόμαστε περισσότερα ξενοδοχεία ενώ στην Ελλάδα μόλις 4 από τα 48. Οπότε θεωρούμε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες επέκτασης στην ελληνική αγορά μέσω ξενοδοχείων που θα διαχειρίζεται ο όμιλος Thomas Cook και λιγότερο μέσω συμφωνιών franchise.
Υπάρχει μια προτεραιότητα για εσάς στην επόμενη φάση επέκτασής σας στο χώρο των ξενοδοχείων;

Είναι πρωτεύον για εμάς να αυξήσουμε τον αριθμό των ξενοδοχείων που διαχειριζόμαστε απ’ ευθείας. Μας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ποιότητα του προϊόντος, τα προτιμούν οι πελάτες μας ενώ το περιθώριο κέρδους για τον όμιλο είναι διπλάσιο σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία που λειτουργούμε μέσω συμφωνιών franchise. Εκτιμούμε πως αν καταφέρουμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό ξενοδοχείων που διαχειριζόμαστε δεν θα είναι απαραίτητο να απαραίτητο να αυξήσουμε σημαντικά τον συνολικό αριθμό ξενοδοχείων του χαρτοφυλακίου μας και θα περιοριστούμε σε λιγότερες, επιλεκτικές εξαγορές.

Θεωρείτε πως τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα διευκολύνουν τα σχέδια επέκτασής σας;

Γνωρίζουμε τα προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους που αντιμετωπίζουν αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ο όμιλος Thomas Cook, μέσω του fund TCHI έχει αποφασίσει πως δεν θα εξαγοράσει ξενοδοχεία που βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια. Θα επικεντρωθούμε στην εξαγορά clear assets.

Ποιο είναι το προφίλ των ξενοδόχων στην Ελλάδα με τους οποίους θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιον ισχυρό ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε σημαντικά τις οικονομίες κλίμακας. Θα ήταν ευχής έργο αν φθάναμε σε μια τέτοια συμφωνία. Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα ένας δημοφιλής προορισμός κι εμείς θα είμαστε πάντα έτοιμοι να επενδύσουμε εδώ. Θέλουμε να αυξήσουμε τα ξενοδοχεία που διαχειριζόμαστε στην Ελλάδα με βάση ένα ισχυρό τρίπτυχο: καινοτομία, την εμπειρία μας στο χώρο της φιλοξενίας και την ισχύ του δικτύου διανομής που μας προσφέρουν οι δραστηριότητες tour operator του ομίλου. Εξετάζουμε τις δυνατότητες συνεργασίας με όλους: ξενοδοχειακά fund, οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους ξενοδόχους. Μας ενδιαφέρουν ξενοδόχοι που έχουν τη θέληση να κάνουν ένα βήμα πίσω στην καθημερινή διαχείριση των επιχειρήσεών τους, αναθέτοντας σε μας τη διαχείριση των ξενοδοχείων τους τα οποία θα αναβαθμιστούν, θα ενταχθούν σε ένα από οκτώ brand μας και θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στην αγορά μέσω του ισχυρού δικτύου διανομής του Thomas Cook.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τουριστική κίνηση προς Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι;

Για το 2019 πήραμε την απόφαση να μειώσουμε τη χωρητικότητά μας σε όλο το εύρος των αγορών που δραστηριοποιούμαστε. Στο πλαίσιο αυτό μειώσαμε 10% τις διαθέσιμε θέσεις στα αεροπλάνα και τον αριθμό δωματίων σε ξενοδοχεία. Στα συστήματά μας διαπιστώνουμε αναμενόμενη μείωση κρατήσεων αντίστοιχη με την περικοπή χωρητικότητας που προανέφερα. Πέρυσι στείλαμε στην Ελλάδα σχεδόν 3 εκ. ταξιδιώτες. Φέτος υπολογίζουμε αντίστοιχο αριθμό ταξιδιωτών με πέρυσι, με μια μικρή μείωση την οποία είχαμε σχεδιάσει καθώς εκτιμήσαμε πως υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε αβεβαιότητα σε αγορές όπως της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας ενώ καταγράφεται στροφή καταναλωτών προς προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και Τυνησία. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει από τους Έλληνες ξενοδόχους να μας δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε ελκυστικότερα τιμές για την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου καταγράφεται υπερπροσφορά δωματίων και η τιμή αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής των ταξιδιωτών.
 
Σε ποιο ύψος φθάνουν οι εκπτώσεις που έχετε ζητήσει;

Αυτό εξαρτάται από το ξενοδοχείο. Ξενοδοχεία που βρίσκονται σε μαζικούς προορισμούς και δεν διαθέτουν διαφοροποιημένο προϊόν δέχονται ισχυρότερο ανταγωνισμό. Άλλοι ξενοδόχοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τιμές, άλλοι να προσθέσουν γεύματα και υπηρεσίες και άλλα επιλέγουν ένα συνδυασμό.

Ο όμιλος εμφανίζεται να δέχεται σημαντική πίεση καταγράφοντας αυξημένες ζημιές ενώ η μετοχή του υποχώρησε σημαντικά. Πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε την κατάσταση;

Δραστηριοποιούμαστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν η αβεβαιότητα των καταναλωτών αλλά και η μεγάλη υπερπροσφορά χωρητικότητας (θέσεων και δωματίων). Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης για την τρέχουσα θερινή περίοδο ενώ γνωρίζουμε πως θα χρειαστούμε μια πρόσθετη γραμμή χρηματοδότησης τη χειμερινή περίοδο. Έχουμε αποφασίσει πως θα πρέπει να βρούμε τρόπους να πληρώνουμε λιγότερα για την εξυπηρέτηση των δανείων μας, να επικεντρωθούμε σε δραστηριότητες όπως τα ξενοδοχεία που μας αποφέρουν σημαντικά έσοδα. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις κι εφόσον έχουμε αποφασίσει να επικεντρωθούμε στα ξενοδοχεία, θα πρέπει να αυξήσουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανάπτυξή μας σ’ αυτό τον τομέα. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει η αξιοποίηση του υγιούς και κερδοφόρου αεροπορικού μας τομέα. Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.

Έχουν βάση οι πληροφορίες πως συζητάτε με τον κινεζικό όμιλο Fosun το ενδεχόμενο εξαγοράς δραστηριοτήτων του ομίλου Thomas Cook;

Πράγματι συζητούμε με τον όμιλο Fosun για δραστηριότητες του ομίλου Thomas Cook. Η συνεργασία, ωστόσο, με τον όμιλο Fosun δεν είναι νέα καθώς ο τελευταίος είναι, πλέον, ο μεγαλύτερος μέτοχος του Thomas Cook κατέχοντας ποσοστό 18% του ομίλου. Οι δύο όμιλοι συνεργάζονται ήδη, στην Ασία όπου έχουν δημιουργήσει το κοινοπρακτικό σχήμα Thomas Cook China για την δημιουργία ξενοδοχείων στην Κίνα. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασίας για τη δημιουργία ξενοδοχείων Club Med, Sunwing και Casa Cook.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *