ροή ειδήσεων

Η Αθήνα απαντά στην Αγκυρα για την NAVTEX : Το ξίφος μας είναι ακονισμένο και κοφτερό



Η Αγκυρα δοκιμάζει τα νεύρα της Αθήνας δεσμεύοντας περιοχή στο Καστελόριζο για να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά. Η νέα αυτή πρόκληση ώθησε τόσο τον Ν. Δένδια όσο και τον Ν. Παναγιωτόπουλο να απευθύνουν προειδοποίηση στην Τουρκία, με τον τελευταίο να καθιστά σαφές ότι το ξίφος του Ελληνικού Στρατού είναι καλά ακονισμένο.


Η πολιτική ηγεσία στην Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην ανεχτεί περαιτέρω τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοχοθετεί το Καστελόριζο δεσμεύοντας παρανόμως θαλάσσιες περιοχές για να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισαν ότι απειλές πολέμου από την Άγκυρα δεν αγγίζουν την Αθήνα και διεμήνυσαν πως η ψυχραιμία που δείχνει η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.


Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προειδοποίησε τη γειτονική χώρα που εξακολουθεί να συντηρεί συνθήκες επικί8νδυνης έντασης, ότι το ξίφος του Ελληνικού Στρατού είναι αιχμηρό και καλά ακονισμένο. Και θα ήταν καλό να μείνει στο θηκάρι.

Ειδικότερα:

Παρά τις κυρώσεις της ΕΕ, για τις προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ανοιχτό μέτωπο με τις ΗΠΑ σχετικά με τους S-400 και τα F-35 η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται καθόλου και συνεχίζει την τακτική της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό διότι σήμερα, Δευτέρα, οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα Navtex, με την οποία το πολεμικό ναυτικό της χώρας θα προχωρήσει σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι τουρκικές υδρογραφικές αρχές και πιο συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε νέα Navtex που ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, για την διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά.

Ως αποτέλεσμα, το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκεται ανοιχτά του Καστελόριζου, στις 24 Ιουλίου και για δύο ώρες (05:00-07:00 πμ) πραγματοποιώντας ασκήσεις και δεσμεύοντας την γύρω περιοχή.
Ηχηρό μήνυμα της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου.

«Βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Σ΄αυτό το πλαίσιο, αφετηρία συνιστά η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία δύνανται αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους, όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις προοπτικές χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να ανεχόμαστε τα εμπόδια. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora. Στο μέτρο δε, που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο ΥΕΘΑ κάλεσε την Τουρκία να μην εκλαμβάνει την ψυχραιμία της χώρας μας ως αδυναμία.

Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Αθήνα δεν προκαλεί αλλά δεν της αρέσει να την προκαλούν, προειδοποιώντας ότι η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε παράνομες και καταχρηστικές τις ενέργειες της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ως υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει την διατήρηση διαύλου επικοινωνίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Θα περιμένουμε έμπρακτες αποδείξεις εκ μέρους της Άγκυρας, προσέθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σκοπός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι να διατηρεί «το εθνικό "ξίφος" ακονισμένο, κοφτερό και αιχμηρό. Εύχομαι το ξίφος να παραμείνει στο θηκάρι . Δεν πρέπει όμως να είμαστε και αμέριμνοι»

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/7/19 08:48

    από λόγια μπαρούφες και αυστηρά μυνήματα έχουμε βαρεθεί. Το μόνο που κάνουμε είναι λόγια και επίκληση του διεθνούς δικαίου . Το δίκαιο επικαλούνται μόνο οι αδύναμοι και αυτοί που δεν μπορούν ή δεν τολμούν να κάνουν κάτι. Θα μπορούσε ο κ. Υπουργός να μας πει τι θα κάνει με το ξίφος που το έχει έτοιμο;;;;μάλλον θα κόψει τουμπεκί ψυλοκομμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *