ροή ειδήσεων

Atmaca Block-1: Πώς αλλάζουν τα Τουρκικά «χτυπήματα» στο Αιγαίο



Ενα νέο, εγχώριας σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής, δύσκολα ανασχέσιμο λόγω υψηλής ταχύτητας, τουλάχιστον «στα χαρτιά», cruise βλήμα επιφανείας-επιφανείας με δυνατότητες καταστροφής και στόχων εδάφους το Atmaca Block-1, ενέταξε αθόρυβα σε υπηρεσία το τουρκικό Ναυτικό.

Τα πρώτα βλήματα τοποθετήθηκαν στην θέση των πυραύλων RGM-84 της νέας κορβέτας, επίσης τουρκικής σχεδίασης και ναυπήγησης, F-514 Kınalıada κλάσης Ada.

Είναι κατασκευής της εταιρείας Roketsan και δίνει εντελώς νέες δυνατότητες στο τουρκικό Ναυτικό, καθώς ισοσκελίζει την ύπαρξη των πυραύλων Exocet MM-40 Block III με την ακτίνα δράσης των 180 χλμ. που είναι τοποθετημένες στις πυραυλακάτους κλάσης «Ρουσσέν» του ΠΝ.

Ο νέος πύραυλος κατά σκαφών επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού θα αντικαταστήσει μεν τους αμερικανικούς πυραύλους RGM-84 με την περιορισμένη ακτίνα δράσης των 80 χλμ., στο σύνολο τους, αλλά θα προσδώσει μεγάλες δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος στο τουρκικό Ναυτικό, καθώς μπορεί να πλήξει επίγειες εγκαταστάσεις, όπως σταθμούς ραντάρ, σταθμούς καυσίμων, οχυρά, στρατηγεία κλπ. από ασφαλείς αποστάσεις.

Μπορεί να εκτοξευθεί από το Βόρειο Αιγαίο π.χ. και να πλήξει εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη, την Θεσσαλία κλπ.


Αλλάζει και την τακτική κατάσταση σε νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς όλη η Κρήτη τίθεται υπό την ακτίνα δράσης μιας κορβέτας που θα εκτοξεύσει τα βλήματά της σε απόσταση 50 χλμ από την ανατολική πλευρά του νησιού ή στα νότια παράλιά της.

Ο χάρτης με τις ακτίνες δράσης που δημοσιεύουμε, αφορά εκτοξεύσεις από επίγειους εκτοξευτές από τα βάθη της Τουρκίας!

Η ανάπτυξη του πυραύλου ξεκίνησε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την εταιρεία Roketsan το 2009 με τις δοκιμές του Atmaca Block-1 να ολοκληρώνονται το Νοέμβριο του 2018 για να ακολουθήσει τον ίδιο μήνα η σειριακή παραγωγή του πυραύλου.

Ο cruise πύραυλος Atmaca Block-1 έχει μήκος 4,8 μέτρα βάρος 800 κιλά βάρος πολεμικής κεφαλής 200 κιλά, κινητήρα Turbojet ο οποίος επιτρέπει στον πύραυλο να επιτύχει ταχύτητα 1.042 χλμ / ώρα μπορεί να πετάει μόλις 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει εμβέλεια 200 χλμ.

Θα τοποθετηθεί εντός πενταετίας στο σύνολο των σκαφών επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού, καθώς και των υποβρυχίων Τype 214ΤΝ.

Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάστασή του σε επίγειους εκτοξευτές στο βόρειο Αιγαίο και στο νοτιοανατολικό απέναντι από το σύμπλεγμα της Μεγίστης


skyrodos

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *