επικαιρότητα

Τουρκική ΜΚΟ κατηγορεί την Ελλάδα για το κλείσιμο σχολείων μειονοτήτων στη ΘράκηΚατηγορίες εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε μια τουρκική ΜΚΟ, για το κλείσιμο πέντε σχολείων τουρκικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη, μια περιφέρεια που αριθμεί περί τους 150.000 μουσουλμάνους.

Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, αποφάσισε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης των Τούρκων της Ρόδου, της Κω και των Δωδεκανήσων, Μουσταφά Καϊμακτσί, να προχωρήσει στις 31 Ιουλίου στο κλείσιμο πέντε σχολείων μειονοτήτων, με την πρόφαση πως ο αριθμός των εγγραφών είναι αρκετά χαμηλός.

Ο Καϊμακτσί ανέφερε πως, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, το ανεξάρτητο σχολικό συμβούλιο πρέπει να δώσει συγκατάθεση για κάθε κλείσιμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη στις περιπτώσεις των σχολείων της Δυτικής Θράκης, με συνέπεια η Ελλάδα να παραβιάσει τους δικούς της νόμους. Ακόμη, ανέφερε πως η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, θεωρεί πως η προσφορά σχολείων για την εκπαίδευση των ελληνο-ορθόδοξων παιδιών στα δικά της εδάφη, αποτελεί ανθρώπινο δικίαωμα, ακόμα κι αν ο αριθμός των μαθητών είναι πολύ μικρός, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

«Η Ελλάδα περιορίζει το δικαίωμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην εκπαίδευση και ποτέ δεν παρουσιάζει το ίδιο δικαίωμα των Τούρκων σε Ρόδο και Κω, σαν ένα μέρος της αφομοίωσής τους» πρόσθεσε ο Καϊμακτσί. Σημειώνεται πως τα νησιά της Ρόδου και της Κω έχουν μουσουλμανική τουρκική μεινότητα 6.000 ατόμων.

«Ζητάμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει όλα τα πολιτιστικά δικαιώματα που έχουν καθοριστεί για τις μειονότητες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, τα Ηνωμένα Έθνη και το δικό της Σύνταγμα και να ανοίξει ξανά τα σχολεία, που παρέχουν εκπαίδευση στην τούρκικη γλώσσα» ανέφερε ο Καίμακτσί.

Τέλος, τόνισε πως τα νέα κλεισίματα, ο συνολικός αριθμός των σχολείων τουρκικών μειονοτήτων που έχουν βέλι λουκέτο από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω χαμηλής εγγραφής μαθητών, έχει φτάσει στα 65.

 iPaidia.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/8/19, 11:41 μ.μ.

    Δεν υπάρχουν τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα αλλά μουσουλμανικές... όποιος αισθάνεται τούρκος, να πάει στην τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

Αναγνώστης: Λεωφορείο της γραμμής... Τι παρατηρήτε?

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης