ροή ειδήσεων

Εργασιακός Μεσαίωνας στον επισιτισμό και στον τουρισμό



Τον εργασιακό… Μεσαίωνα που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον κλάδο.

Γράφει ο: Βασίλης Αγγελόπουλος


Σε ελέγχους που πραγματοποίησε η ΠΟΕΕΤ, συνοδεία κλιμακίων του ΣΕΠΕ, διαπιστώθηκε και πάλι ότι ο χώρος μαστίζεται από υπερεργασία, από πολύ χαμηλές αμοιβές και από συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι επισκέψεις των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Θάσος, η Καβάλα, η Ρόδος και η Κρήτη. Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής:

• Επισιτισμός: Γίνεται λόγος για ατελείωτα ωράρια δουλειάς κάτω από αντίξοες συνθήκες (πχ σερβιτόροι σε πλαζ), για πολύ υψηλά ποσοστά μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και για ημερήσια αμοιβή στα επίπεδα των 20 ευρώ.

• Σύμβαση εργασίας: Η Ομοσπονδία διαπίστωσε να κυριαρχούν οι συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, που στην ουσία καταστρατηγούν την κλαδική σύμβαση που ισχύει. Έτσι βρέθηκαν περιπτώσεις μισθών που είχαν συμφωνηθεί να περιλαμβάνουν και «μαύρες» αποδοχές, ή μισθών όπου περιέχουν δήθεν ένα μικρό ποσό για να καλύπτει προσαυξήσεις από νυχτερινή εργασία, από εργασία τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες!

• Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι: Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στον κλάδο του τουρισμού παίρνει «μορφή χιονοστιβάδας». Μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας, οι εργοδότες βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό σε διάφορες ειδικότητες (καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόροι, μάγειρες). Όλους αυτούς τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό και έτσι γλιτώνουν να καταβάλλουν τις υψηλότερες αποδοχές που επιβάλλει η Κλαδική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ…

• Εργασία χωρίς ρεπό: Εντοπίστηκαν περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν 30 ημέρες το μήνα, δηλαδή δεν παίρνουν καθόλου ρεπό…

• Υποδηλωμένη εργασία: Πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δηλωμένοι στο σύστημα «Εργάνη» να απασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως διαπιστώθηκε ότι δουλεύουν 10 – 12 ώρες ημερησίως!

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/8/19 08:19

    Α,πα,πα,πα,γίνονται τέτοια πράγματα;Επεσα απ'τα σύννεφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *