επικαιρότητα

Εργασιακός Μεσαίωνας στον επισιτισμό και στον τουρισμόΤον εργασιακό… Μεσαίωνα που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον κλάδο.

Γράφει ο: Βασίλης Αγγελόπουλος


Σε ελέγχους που πραγματοποίησε η ΠΟΕΕΤ, συνοδεία κλιμακίων του ΣΕΠΕ, διαπιστώθηκε και πάλι ότι ο χώρος μαστίζεται από υπερεργασία, από πολύ χαμηλές αμοιβές και από συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι επισκέψεις των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Θάσος, η Καβάλα, η Ρόδος και η Κρήτη. Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής:

• Επισιτισμός: Γίνεται λόγος για ατελείωτα ωράρια δουλειάς κάτω από αντίξοες συνθήκες (πχ σερβιτόροι σε πλαζ), για πολύ υψηλά ποσοστά μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και για ημερήσια αμοιβή στα επίπεδα των 20 ευρώ.

• Σύμβαση εργασίας: Η Ομοσπονδία διαπίστωσε να κυριαρχούν οι συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, που στην ουσία καταστρατηγούν την κλαδική σύμβαση που ισχύει. Έτσι βρέθηκαν περιπτώσεις μισθών που είχαν συμφωνηθεί να περιλαμβάνουν και «μαύρες» αποδοχές, ή μισθών όπου περιέχουν δήθεν ένα μικρό ποσό για να καλύπτει προσαυξήσεις από νυχτερινή εργασία, από εργασία τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες!

• Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι: Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στον κλάδο του τουρισμού παίρνει «μορφή χιονοστιβάδας». Μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας, οι εργοδότες βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό σε διάφορες ειδικότητες (καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόροι, μάγειρες). Όλους αυτούς τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό και έτσι γλιτώνουν να καταβάλλουν τις υψηλότερες αποδοχές που επιβάλλει η Κλαδική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ…

• Εργασία χωρίς ρεπό: Εντοπίστηκαν περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν 30 ημέρες το μήνα, δηλαδή δεν παίρνουν καθόλου ρεπό…

• Υποδηλωμένη εργασία: Πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δηλωμένοι στο σύστημα «Εργάνη» να απασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως διαπιστώθηκε ότι δουλεύουν 10 – 12 ώρες ημερησίως!

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/8/19, 8:19 π.μ.

    Α,πα,πα,πα,γίνονται τέτοια πράγματα;Επεσα απ'τα σύννεφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

Αναγνώστης: Λεωφορείο της γραμμής... Τι παρατηρήτε?

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης