ροή ειδήσεων

Στο σημείο μηδέν η αναμέτρηση σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο – Απίστευτες απειλές Τουρκίας & νέα NAVTEX για το Καστελόριζο



Eκτός ελέγχου η τουρκική προκλητικότητα. Φωτογραφίες από τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» αλλά και το «Μπαρμπαρός», δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.



Ο Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε σχετικά « το «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το «Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες στον στόχο-όπως τον αποκαλεί «Φοινίκη 1».

Όσον αφορά το «Μπαρμπαρός» αυτό αναφέρει, «συνεχίζει τις μελέτες του στην Ανατολική Μεσόγειο για δύο χρόνια».

Τέλος σημειώνει πως, «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας. Ήμασταν εδώ χθες, σήμερα είμαστε εδώ, αύριο θα είμαστε εδώ».



Όπως δε σας ενημερώσαμε νωρίτερα, καλά σχεδιασμένες κινήσεις σε θάλασσα και ξηρά γίνονται από την Τουρκία σε μια προσπάθεια πρώτον, να επιβληθούν νέα τετελεσμένα και δεύτερο, να αναβαθμίζονται και να ενισχύονται οι πιέσεις σε βάρος της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο. Είναι προφανές πως η τουρκική επιθετικότητα έχει εισέλθει σε νέα φάση και αφορά όλα τα μέτωπα.


Στη θάλασσα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο με τις γεωτρήσεις, τις σεισμικές έρευνες όσο και τις στρατιωτικές ασκήσεις. Όλες οι ενέργειες αποσκοπούν στην επιβολή τετελεσμένων και την εδραίωση τους, καθώς στην Άγκυρα θεωρούν πως δεν μπορούν να ανατραπούν όσο συνεχίζονται και κλιμακώνονται.

Τα δυο γεωτρύπανα θα παραμείνουν στην περιοχή. Ο «Πορθητής», ο οποίος με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκλήρωνε την γεώτρηση τον Αύγουστο στα δυτικά της Πάφου ( 36.5 ναυτικά μίλια από τον Ακάμα), αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα και θα παραμείνει μέχρι την αποκατάστασή τους για να συνεχίσει την αποστολή του. Το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έχει ξεκινήσει, ως γνωστό, τη γεώτρηση στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας (λιγότερο από 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές). Πληροφορίες αναφέρουν πως φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε γεώτρηση σε άλλη κοντινή περιοχή, καθώς δεν προέκυψαν αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, το ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός» συνεχίζει νοτίως της Κύπρου, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά που θα κατευθυνθεί το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το «Oruc Reis». Ένα σενάριο είναι να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζει επιφυλάξεις στα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από τους αξιωματούχους εκείνους, που θεωρούν πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Εάν επικρατήσει αυτή η άποψη, το «Oruc Reis», είτε θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος είτε θα σταλεί νότια της Κύπρου. Σημειώνεται πως, εάν τελικά επιλεγεί η περιοχή νότια της Κύπρου, τότε το σκάφος θα κάνει τις ίδιες βασικά σεισμικές με εκείνες που έχει διενεργήσει το «Μπαρμπαρός».

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί από την Τουρκία ναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Λεμεσού, που γίνονται στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Άγκυρας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και προώθησης των όσων έχουν εξαγγείλει σε σχέση και με τα ενεργειακά.


Οι κινήσεις προέλασης στη νεκρή ζώνη δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια συστηματική μεθοδευμένη ενέργεια από την κατοχική Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την τελευταία περίοδο, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες ενέργειες από τον κατοχικό στρατό με παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης.

Στις αρχές Αυγούστου, το κατοχικό καθεστώς κατασκεύασε στη νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας, παρά την οδό Κύκκου, στέγαστρο. Η κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει εκεί, συνιστά κίνηση προέλασης των κατοχικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης και μια σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση. Παρά τις διαμαρτυρίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπήρξε μετακίνηση, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία παρέμβασής τους αλλά και την παθητική του στάση για τα όσα διαδραματίζονται στην γραμμή αντιπαράταξης.

NEΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ NAVTEX

Η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί την ένταση στην περιοχή του Καστελορίζου με νέα παράνομη NAVTEX. Συγκεκριμένα από τον σταθμό της Αττάλειας που δεν έχει σχετική δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και το FIR Αθηνών, εξέδωσε την NAVTEX 0905/19 με την οποία προαναγγέλλει την διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου.

Αν και επισημαίνει πως η άσκηση δεν θα επηρεάσει χωρικά ύδατα άλλης χώρας και στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, η παρανομία της συνεχίζει να υφίσταται μιας και δεν εμπίπτει σε χώρο δικής της δικαιοδοσίας η περιοχή που δεσμεύει για την Δευτέρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 7 της ίδιας ημέρας.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *