επικαιρότητα

Ρόδος: αρχιμανδρίτης Αθ. Μισσός κατά Στρατηγού «Δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί επί λειτουργικών κειμένων»

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου Αθανάσιος ΜισσόςΜε αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα Λέσβου» και την παρέμβαση ενός στρατηγού περί του πως πρέπει να ψάλλεται το περίφημο απολυτίκιο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού «Σώσον Κύριε τον λαόν σου » , βρεθήκαμε πάλι εμβρόντητοι να παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου.

Το θέμα κατ ‘ αρχάς δεν είναι επίκαιρο καθόλου.

Ανάγεται στην περίοδο της μεταπολίτευσης του 74 και την απεγνωσμένη προσπάθεια των δημοκρατών να απαλλαγούν από τις αγγυλώσεις του παρελθόντος και οτιδήποτε άλλο θύμιζε βασιλείς , Τατόι, Φρειδερίκη , αντικομμουνισμό κτλ.

Όλη αυτή η μανία των ανθρώπων να συνθλίψουν το παρελθόν και την ελέω Θεού βασιλεία ήταν δικαιολογημένη, αφού οι αναμνήσεις ήταν ζοφερές και πολλοί υπέφεραν επειδή ήταν απλά αντιφρονούντες.
Όμως η μανιώδης λύσσα του εκδημοκρατισμού ήλθε και στην Εκκλησία και στα λειτουργικά της κείμενα.

Η άγνοια ή η εσκεμμένη μηδενιστική τάση κάποιων ανθρώπων με συμπλεγματική προσωπικότητα ή με σωρεία απωθημένων για ανάδειξη και προβολή , έθεσε θέματα και παραμέτρους εκ των ων ουκ άνευ.

Έτσι το κακόηχο -τοις βασιλεύσι – έπρεπε να αλλάξει σε άρχουσι ή τοις ευσεβέσι.Όπου επίσης συναντούσαμε την λέξη βάρβαρος έπρεπε και αυτή να αντικατασταθεί από το ενάντιος , στο πλαίσιο της πολιτισμένης ξενόφερτης μας ανεκτικότητας.


Όμως το πέρασμα των χρόνων απέδειξε ότι τέτοια θέματα ήταν τραγελαφικά και εν πολλοίς ξεχάστηκαν καθώς ήταν καινά και κενά περιεχομένου.

Μονάχα κάποιοι ρομαντικοι εξυπνάκηδες τα αναμασούσαν , μιας και δεν είχαν κάτι άλλο να πουν μεταξύ τυρού και αχλάδος.

Το «σώσον Κύριε» είναι το προοίμιο του όρθρου, μέρος της βασιλικής ακολουθίας , πριν τον εξάψαλμο.

Σενετέθη τότε που οι βασιλείς ήταν βάσεις του λαού.

Είναι ίσως από τα πιο γνωστά τροπάρια σε μελωδία και στίχους στα χείλη των ανθρώπων.

Οπότε τετοιες επισημάνσεις είναι άτοπες και ο μόνος στόχος τους είναι να προκαλέσουν το θρησκευτικό μας συναίσθημα και να προβληθούν βγαίνοντας από την φορμόλη κάποιοι .

Μ’ αυτές τις σκέψεις να ευχηθούμε εγκαρδίως ο Τίμιος και ζωοποιός Σταυρός να φωτίζει τα διαβήματά μας και να μας λυτρώνει. Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη δυνάμει σου.

Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINEΣχόλια

  1. Στρατηγέ μου. χάνεις την φαιά σου ουσία, αυτοί ζούνε ακόμα στην εποχή του μεσαίωνα και διαλαλούν ότι "ο θεός μας υποδούλωσε στους Τούρκους για να μας γλυτώσει από την αναγέννηση". Ασε, είμαστε για γέλια και για κλάματα, το μοναδικό στον κόσμο (διεθνής πρωτοτυπία) υπουργείο παιδείας που συνευρίσκεται με το υπουργείο θρησκευμάτων! Σε αυτό το θεοκρατικό κράτος, οι παπάδες ανεβάζουν και κατεβάζουν υπουργούς και πρωθυπουργούς και αλλόφρονες πολίτες να τρέχουν πίσω από καντήλια που κουνιούνται και εικόνες που δήθεν δακρύζουν, γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο! Αφού καταφέρανε τον άθεο Τσίπρα να τον κάνουν να πάει εκκλησία...…….!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

Αναγνώστης: Ήθελα να μάθω αφού η προκήρυξη 3Κ/2018 έχει δια Νόμου εξαιρεθεί από τις οποιαδήποτε εκλογές, ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο μέχρι 10/09/2019, οι διορισμένοι να είναι στις θέσεις τους κανονικά, ο Δήμος έχει ορκίσει μόνο τους 30 οι οποίοι εργάζονται από τις αρχές του μήνα, έχουν τους υπόλοιπους σε αναμονή;

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης