ροή ειδήσεων

Ο Μ.Τσαβούσογλου «πουλάει τρέλα» σε ελληνικά ΜΜΕ: «Να απέχουμε από εντάσεις αλλά εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες»



Μόνο ως... «τρολάρισμα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνέντευξη του Μ.Τσαβούσογλου στην κυπριακή έκδοση ελληνικής εφημερίδας, αφού από την μία δηλώνει πως πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να αποφύγουν τις εντάσεις, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες.

Με λίγα λόγια μας λέει να «καθίσουμε ήσυχοι» όσο οι Τούρκοι κάνουν τη δουλεία τους.

«Σε θέµατα διαφωνίας πρέπει να απέχουµε από ενέργειες που θα µπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και στη συνέχεια να ξεκινήσουµε ειλικρινή συζήτηση για να επιλύσουµε τα εν λόγω προβλήµατα», σηµειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου µιλώντας για τα ελληνοτουρκικά.

Θεωρεί µάλιστα ότι µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δηµιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για µια ειλικρινή συζήτηση των δύο πλευρών. «Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ με τον κ. Δένδια έχουμε φιλία από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα», αναφέρει.

Σημειώνει ωστόσο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο όλο ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX που αφορούν την περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει εφεξής να συζητηθεί με την εξέταση εναλλακτικών επιλογών, που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο δύο κρατών, ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ επιβεβαίωσε τα σχέδια για μονομερές άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ανοιχτός σε νέο γύρο πολυμερών διαπραγματεύσεων στο μέλλον, με την συμμετοχή της Αθήνας και της Άγκυρας. Υπογράμμισε όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, δηλαδή να ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων το μοντέλο λύσης που επιδιώκεται για την Μεγαλόνησο.

«Αυτή την φορά το έγγραφο των όρων αναφοράς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο», είπε. Δεν απέρριψε ρητά κανένα από τα τρία ενδεχόμενα, αν και φάνηκε πιο αρνητικός στο σενάριο της ομοσπονδίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου με τα πλωτά γεωτρύπανά της μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων, ενώ υποστήριξε ότι το χρόνιο πρόβλημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι η άρνηση της Λευκωσίας να εγγυηθεί πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριος

«Πρόκειται για μία αντίληψη η οποία δεν επιθυμεί να μοιραστεί τίποτα με τον τουρκοκυπριακό λαό», είπε, προειδοποιώντας πως εάν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν αλλάξει νοοτροπία οδεύουμε προς νέο ναυάγιο που θα διαιωνίσει τις διαπραγματεύσεις για «άλλα 50 χρόνια».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε επίσης την βούληση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους να ανοίξει και να αξιοποιήσει την Αμμόχωστο, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική πλευρά θα σεβαστεί το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων που θέλουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους. Σημείωσε ότι δεν διαβλέπει πρόβλημα για την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, παρά τις αποφάσεις που υπάρχουν για την Αμμόχωστο.

Επέρριψε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπληρώνοντας πως το ζητούμενο είναι να είναι δυνατή η αξιοποίηση των ακινήτων στην περίκλειστη πόλη. «Η μη χρήση της περιοχής δεν ευνοεί κανέναν», είπε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *