ροή ειδήσεων

Είναι δυνατό να λιγοστέψουν οι λαγοκέφαλοι



Προγράμματα που στόχο θα έχουν τον περιορισμό του πληθυσμού των ψαριών που έχουν εισέλθει στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια χρειάζεται να τεθούν το συντομότερο σε εφαρμογή.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στον Sky η βιολόγος – ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ κ.Νότα Περιστεράκη, που είναι η πρώτη επιστήμονας στην Ελλάδα, που κατέγραψε την είσοδο του λαγοκέφαλου στο θαλάσσιο περιβάλλον στην Κρήτη τον Ιούλιο του 2005 στην Κρήτη.

Μάλιστα για τον δραματική αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων και τις παρενέργειες από αυτή την εξέλιξη η κ. Περιστεράκη είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια, αλλά όπως τόνισε οι περιφέρειες ολιγώρησαν.

Στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων αναφέρθηκε σε αναφορά την οποία κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Ο λαγοκέφαλος στα νερά μας έχει αναπτύξει πολύ μεγάλους πληθυσμούς πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλα μέρη όπου διαβιεί κανονικά. Εδώ που ήρθε ως εισβολικό είδος βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες και ελλείψει εχθρών και ανέπτυξε πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Αυτό μπορεί να επιφέρει κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά του ψαριού. Μέχρι τώρα δεν είχαμε προγράμματα παρακολούθησης του είδους για να είμαστε ενημερωμένοι πλήρως για την συμπεριφορά του», δήλωσε η κ. Περιστεράκη.

Η αύξηση των πληθυσμών του συγκεκριμένου είδους παρατηρείται τόσο στο Νότιο Αιγαίο όσο και στην Κρήτη. Όμως το είδος άρχισε να μετακινείται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Τώρα όμως βλέπουμε ότι οι πληθυσμοί των ψαριών επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Νότια Πελοπόννησος , το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο. Υπήρξε ολιγωρία από τη πλευρά των περιφερειακών αρχών, στις περιοχές όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο. Από τα προηγούμενα προγράμματα υπήρξε μέριμνα για ειδική πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ότι αφορά τα ξενικά είδη η οποία έχει ενεργοποιηθεί. Ως επιστημονική κοινότητα μπορούμε να κάνουμε προτάσεις και να δούμε πότε θα προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις για να μελετήσουμε αυτά τα φαινόμενα», είπε η κ. Περιστεράκη .

Ο λαγοκέφαλος όπως εξήγησε η κ. Περιστεράκη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μια τοξίνη η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τον άνθρωπο αν τον καταναλώσει.

Ο βασικός κίνδυνος από τον λαγοκέφαλο σχετίζεται με την επικίνδυνη τοξίνη που βρίσκεται στο σώμα του, κυρίως στις ωοθήκες, στο συκώτι, στο έντερο και στο δέρμα. Η τοξίνη αυτή μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Από τα τέλη Μαΐου οι λαγοκέφαλοι πλησιάζουν πιο πολύ τις ακτές, ενώ γεννούν τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Γιατί βγαίνουν στα ρηχά; Πιθανόν γιατί είναι πιο ζεστά τα νερά.

«Επίσης έχουμε το λεοντόψαρο που είναι βρώσιμο είδος. Ανήκει στην οικογένεια των «σκορπίνων». Διαθέτει δηλητήριο στα αγκάθια της που δεν είναι θανατηφόρο. Αυτό το ψάρι μπορεί να μπει στην κατανάλωση», είπε η κ. Περιστεράκη.

«Και το λεοντόψαρο αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς στις περιοχές που επεκτείνεται. Επίσης τρώει άλλα ψάρια. Καταλαμβάνει το χώρο και ανταγωνίζεται με αυτόχθονα είδη που όμως είναι στόχοι των αλιέων», τόνισε.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια την παρακολούθηση της συμπεριφοράς ξενικών ειδών.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα είδη ψαριών που έχουν εισέλθει στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ωστόσο όμως δεν είναι τόσο επιθετικά όπως ο λαγοκέφαλος που δημιουργεί προβλήματα σοβαρά στους αλιείς αφού τους τρώει τα ψάρια και τους καταστρέφει τα δίχτυα και τα εργαλεία. Λιγοστεύουν τα είδη που ανταγωνίζεται και τρώει το συγκεκριμένο είδος» όπως τόνισε η κ. Περιστεράκη.

Φάρμακα και καλλυντικά από τον λαγοκέφαλο

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των λαγοκέφαλων η κ. Περιστεράκη δήλωσε:

«Στα προγράμματα που είχε προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορούσαν τα ξενικά είδη, σε συνεργασία με τους χημικούς μηχανικούς του Πολυτεχνείου υποβάλλαμε πρόταση. Αφορούσε την αξιοποίηση του λαγοκέφαλους στην φαρμακολογία και την κοσμετολογία με την παραγωγή υψηλής αξίας προϊόντων», τόνισε η κ. Περιστεράκη.

Πρόταση έχει κατατεθεί και για καινοτόμους τρόπους μείωσης των πληθυσμών των ξενικών ειδών όπως τόνισε η κ. Περιστεράκη .

skyrodos

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/9/19 23:00

    ΑΥΤΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΚΩΜΙΚΟ ΤΟΝ ΤΖΕΡΥ ΛΟΥΙΣ.-ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *