ροή ειδήσεων

Πάρτι του Εγκέλαδου στα ανατολικά της Ρόδου: 15 σεισμοί από το πρωί



15 σεισμοί άνω των 4,5 Ρίχτερ (τέσσερις άνω των 5 Ρίχτερ) έχουν καταγραφεί κοντά στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Ρόδου.



Οι σεισμοί αυτοί είναι στα πλαίσια της κανονικής σεισμικής ενέργειας που εκτονώνει αυτο το κομμάτι του Ελληνικού τόξου.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Χουλιάρα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τους άλλους σεισμούς που συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στη Ρόδο πάντως εκτός του ενός και μεγάλου που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις 07:44 το πρωί, οι άλλοι, μικρότεροι δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα αντιληπτοί και δεν εμπνέουν ανησυχία.
Ο Σκορδίλης για τον σεισμό

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή προσεισμό», είπε αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Ρόδο.

«Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, ήταν στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 37 χιλιόμετρα ανατολικά των βορείων ακτών της Ρόδου. Έγινε σε μια περιοχή που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει επίκεντρα πολύ ισχυρών σεισμών. Θα αναφέρω τον πιο πρόσφατο ισχυρό σεισμό που ήταν το 1957 με μέγεθος 7,2 Ρίχτερ, ο οποίος ακολουθήθηκε από πολύ ισχυρούς μετασεισμούς με πάνω από 6 Ρίχτερ μέγεθος», είπε ο κ. Σκορδίλης στο OPEN και συμπλήρωσε πως το επίκεντρο του σεισμού της Πέμπτης «εντάσσεται στο ανατολικό άκρο του ελληνικού τόξου το οποίο ξέρουμε ότι είναι ενεργό, αποδεικνύεται από την προϊστορία».

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτή τη στιγμή αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή προσεισμό. Κανείς, κανένας. Δεν έχει ο σεισμός αυτός κάποια ταυτότητα, όπως οι περισσότεροι σεισμοί δεν έχουν ταυτότητες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε μία σεισμική διέγερση σε ένα χώρο είναι να καταγράψουμε έναν αριθμό σεισμών που ανήκουν σε αυτή τη διέγερση και στη συνέχεια να έχουμε μία εικόνα του χώρου που έχει διεγερθεί για να εκτιμήσουμε πως ο σεισμός που προηγήθηκε δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως κύριου σεισμού ή όχι», ανέφερε ο κ. Σκορδίλης.


«Θα μπορούσε να το δει κάποιος μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι. Να πει δηλαδή ότι ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ σε μια περιοχή υψηλής σεισμικότητας δεν είναι και κάτι σπουδαίο. Από την άλλη μεριά όταν ένας χώρος έχει συγκεντρώσει επίκεντρα ισχυρών σεισμών πάνω από 7 Ρίχτερ, καταλαβαίνεται πως ένας τέτοιος σεισμός δεν μας αφήνει αδιάφορους», τόνισε.

skyrodos

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *