ροή ειδήσεων

Γρίπη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά (Video)



Η Γρίπη είναι μια ιογενής μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος η οποία μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Υπάρχουν 3 τύποι ιών γρίπης που προσβάλλουν τον άνθρωπο και ανήκουν στην οικογένεια των Ορθοβλεννοϊών, οι τύποι A, B και C.

Ο τύπος A είναι ο πιο κοινός τύπος γρίπης και διακρίνεται σε υπότυπους ανάλογα με τα μόρια αιμαγλουτινίνης(H) και νευραμινιδάσης(N) που έχει στην επιφάνεια του. Προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα και είναι ο πιο επικίνδυνος για τη δημιουργία μεγάλων επιδημιών ή πανδημιών λόγω της ικανότητας του να μεταλλάσσεται.

Ο τύπος B είναι λιγότερο κοινός. Προσβάλλει μόνο τον άνθρωπο και προκαλεί επιδημίες και όχι πανδημίες.

Ο τύπος C παρουσιάζεται σπάνια. Προσβάλει τον άνθρωπο και τους χοίρους και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις.

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων. Όταν κάποιο μολυσμένο άτομο βήξει ή φταρνιστεί εκσφενδονίζει χιλιάδες σταγονίδια στο περιβάλλον τα οποία περιέχουν ιούς. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα σταγονίδια αυτά προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη ανυποψίαστων ανθρώπων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες μέσω της εισπνοής.

Ο ιός της γρίπης επιβιώνει σε επιφάνειες όπως τραπέζια, διακόπτες, πληκτρολόγια, κινητά τηλέφωνα για λίγες ώρες. Αγγίζοντας αυτές τις επιφάνειες και στη συνέχεια το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό. Στο εσωτερικό του οργανισμού ο ιός επιτίθεται στα επιθηλιακά κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού.


Αρχικά προσκολλάται στα υγιή κύτταρα μέσω της αιμαγλουτινίνης, στη συνέχεια απορροφάται στο εσωτερικό του κυττάρου μέσω της διαδικασίας της ενδοκύτωσης. Εκεί εκθέτει το γενετικό υλικό του το οποίο εισέρχεται στον πυρήνα. Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία αναπαραγωγής των νέων ιών. Οι νέοι ιοί εξέρχονται από τα υγιή κύτταρα με τη βοήθεια της νευραμινιδάσης.

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μία ημέρα πριν νοσήσουν και μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα ξεκινούν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και η έναρξη τους είναι ξαφνική με επιδείνωση εντός λίγων ωρών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • υψηλό και αιφνίδιο πυρετό ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τους 38οC
  • πόνο των μυών και των αρθρώσεων
  • καταρροή
  • πονόλαιμο
  • βήχα
  • πονοκέφαλο
  • κόπωση και αδυναμία

Τα περισσότερα από αυτά υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα. Ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για πάνω από δύο εβδομάδες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *