ροή ειδήσεων

«Το επόμενο βήμα της Τουρκίας μετά την εξουδετέρωση των Κούρδων είναι το Αιγαίο»

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο γνωστός διεθνολόγος Χριστόδουλος Γιαλουρίδης



Την αντίδραση του Κογκρέσου στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία σε βάρος των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη, αναμένει ο γνωστός διεθνολόγος Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.

Ο κ. Γιαλουρίδης μιλώντας αποκλειστικά στο news.gr τόνισε πως το επόμενο βήμα της Άγκυρας μετά την Συρία θα είναι στο Αιγαίο και για αυτό οι όποιες συμμαχίες ήπιας ισχύος έχει τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπούν σε στρατιωτικές.

Παράλληλα στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ έλαβαν κάτι από την Τουρκία προκειμένου να δώσουν το «ok» ο καθηγητής καταλογίζει επιλεκτική μονομέρια στον αμερικανό πρόεδρο.


Συγκεκριμένα είπε: «Προφανώς ο Τραμπ τα βρήκε με τον Ερντογάν και έδωσε κακώς την άδεια για επέμβαση στη Συρία. Οι κούρδοι είναι οι μοναδικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η επέμβαση αυτή θα επιφέρει σφαγή των Κούρδων. Ελπιζω να αντιδράσει το Κογκρέσο, το οποίο έχει διαφορετική θέση από τον Τραμπ. Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί το επόμενο βήμα της Τουρκίας μετά την εξουδετέρωση το κουρδικού στοιχείου, είναι το Αιγαίο.

Ο Τραμπ έχει μια μονομέρια σε σχέση με ορισμένους ηγέτες. Είχε μια προσέγγιση προς τον Ερντογάν η οποία ήταν εξαιρετικά θετική, παρά το γεγονός πως ο Ερντογάν δεν κινείται ακριβώς με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Δεν υπακούει στις αμερικανικές δρομολογήσεις συμφερόντων παρά ταύτα υπάρχει μια αντιμετώπιση θετική που τον στηρίζει. Επαναλαμβάνω όμως αυτό που πρέπει να δούμε είναι η αντίδραση του Κογκρέσου.

Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους Κούρδους γιατί αυτό που θα κάνουν οι τουρκικές δυνάμεις είναι να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις της περιοχής, οι οποίες εκκαθαρίσεις είναι...σφαγή, γενοκτονία.

Η Ρωσία που έχει ένα «κλαμπ» με την Άγκυρα, εκείνο που μπορεί να κάνει και να δημιουργήσει μια «σφήνα» στις εξελίξεις είναι ο Άσαντ.

Ωστόσο η Τουρκία εμφανίζεται ως μεγάλη δύναμη στην περιοχή και έχει στρατιωτική υπεροπλία και δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο Άσαντ θα επέμβει στρατιωτικά. Μπορεί όμως η Δαμασκός να ενισχύσει με οπλικά συστήματα και εφόδια τους κούρδους.

Όσο γιγαντώνεται η Τουρκία το επόμενο βήμα της θα είναι το Αιγαίο. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε καθώς η Άγκυρα διεκδικεί για τον εαυτό της τον τίτλο ενός ηγεμονικού σταθεροποιητή, που θα εποπτεύει και θα ακυρώνει τις δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από αυτήν, η ισχυρότερη από τις οποίες είναι η ελληνική. Δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει η ώρα που η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά ισχυρή για να μας πλήξει. Πρέπει εγκαίρως οι συμμαχίες μας που είναι τώρα ήπιας ισχύος, πχ με την Γαλλία, να μετατραπούν σε στρατιωτικές αμυντικές συμφωνίες».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *