ροή ειδήσεων

Τι προξενούν τα τατουάζ στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου

Νέα μελέτη εντόπισε αναπάντεχα ευρήματα, που θα ενθουσιάσουν τους φίλους της δερματοστιξίας!



Ολο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως - και οι Ελληνες κατ’επέκταση - αποκτούν τατουάζ σήμερα. Ωστόσο λίγες είναι οι μελέτες που έχουν επικεντρωθεί στη βιολογική επίδραση της δερματοστιξίας στον άνθρωπο, πέραν των κινδύνων για εμφάνιση καρκίνου ή λοίμωξης.

Το τατουάζ δημιουργεί μια μόνιμη «ζωγραφιά» στο σώμα, εισάγοντας μελάνη με μικροσκοπικά τρυπήματα κάτω από το ανώτατο στρώμα του δέρματος. Το σώμα ερμηνεύει ένα νέο τατουάζ ως πληγή και απαντά αναλόγως, με δύο γενικούς τρόπους.
EUGENIO MARONGIU VIA GETTY IMAGES


Οι ενδογενείς ανοσοαποκρίσεις περιλαμβάνουν γενικές αντιδράσεις σε ένα ξένο υλικό. Ετσι όταν κανείς «χτυπά» ένα νέο τατουάζ πυροδοτεί το ανοσοποιητικό του σύστημα να στείλει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγα για να φάνε τους «εισβολείς» και θυσιάζουν τους εαυτούς τους για να προστατεύσουν το σώμα από τη μόλυνση.

Το σώμα θέτει επίσης σε λειτουργία αυτό που οι ανοσολόγοι αποκαλούν προσαρμοστικές απαντήσεις. Οι πρωτεΐνες στο αίμα προσπαθούν να πολεμήσουν και να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένους εισβολείς που αναγνωρίζουν ως πρόβλημα.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αυτών των πρωτεϊνών - τα αποκαλούμενα αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες - που εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται με την κυκλοφορία του αίματος, με την επιφύλαξη ότι ο ίδιος εισβολέας θα κάνει την εμφάνισή του ξανά.

Είναι έτοιμες να ξεκινήσουν γρήγορα μια ανοσολογική απάντηση την επόμενη φορά. Αυτή η προσαρμοστική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος σημαίνει ότι οι ανοσοσφαιρίνες μπορούν να μετρηθούν στο σάλιο.

Στην Αμερικανική Σαμόα, δύο ερευνητές της τέχνης του τατουάζ εκπόνησαν μια μελέτη με τη βοήθεια των καλλιτεχνών τατουάζ και μίλησαν στο CNN για τα αναπάντεχα αποτελέσματα της. Από δείγμα 25 ατόμων συνέλεξαν σάλιο στην αρχή και στο τέλος κάθε συνεδρίας τατουάζ και μέτρησαν το βάρος, το ύψος και την πυκνότητα του λίπους.
LIGHTFIELDSTUDIOS VIA GETTY IMAGES


Συγκρίνοντας τα επίπεδα αυτών των βιολογικών δεικτών, διαπίστωσαν ότι η ανοσοσφαιρίνη Α παραμένει υψηλότερη στην κυκλοφορία του αίματος, ακόμη και μετά την επούλωση των πληγών από τα τατουάζ. Επιπλέον, οι άνθρωποι με περισσότερο χρόνο κάτω από τη βελόνα παρήγαγαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α, υποδηλώνοντας μια ενισχυμένη ανοσολογική απάντηση στην λήψη ενός νέου τατουάζ σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερα ή καθόλου τατουάζ. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να σχετίζεται με το «χτύπημα» πολλαπλών τατουάζ.

Αυτή η ανοσολογική ενίσχυση μπορεί να είναι ευεργετική στην περίπτωση άλλων τραυμάτων του δέρματος και γενικότερα για την υγεία.
MEEGAN ZIMMERMAN VIA GETTY IMAGESwoman's arm with "be happy" on it as a tattoo


Το τατουάζ φαίνεται να προκαλεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα: Κάθε τατουάζ προετοιμάζει το σώμα για να αντιμετωπίσει το επόμενο.

Αλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι το βραχυπρόθεσμο στρες ωφελεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες, όταν προέρχεται από χρόνιες μορφές, πραγματικά υπονομεύει την ανοσολογική κατάσταση και την υγεία. Αλλά σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που καταγράφονται στο τατουάζ, είναι πραγματικά καλό για τον άνθρωπο και προετοιμάζει το σώμα για να καταπολεμήσει τα μικρόβια.
ANDREA LARDANI / EYEEM VIA GETTY IMAGES


Η τακτική άσκηση παρέχει οφέλη στην ανοσολογική λειτουργία μέσω της επανάληψης, όχι με μεμονωμένες επισκέψεις στο γυμναστήριο. Με παρόμοιο τρόπο εκτιμάται πως κάθε τατουάζ φαίνεται να προετοιμάζει το σώμα για αυξημένη επαγρύπνηση.

Δεν είναι σαφές ότι τα οφέλη που παρέχει το τατουάζ είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά στην υγεία, οπότε μην περιμένετε ένα νέο τατουάζ να σας γλιτώσει από τις επιπτώσεις μιας κακής διατροφής με μπέργκερς, πίτσες και σουβλάκια.

(με πληροφορίες από CNN)

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/10/19 18:58

    καλη διαφημιση αυτη.αντε τρεξτε να βαλετε παντου τατουαζ για να δουμε αν γλυτωσετε απο το μολυβδο.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *