ροή ειδήσεων

Παρακολουθώντας μια Εκταφή !



Ένα καλοκαιριάτικο πρωινό βρεθήκαμε σε ένα κοιμητήριο ενός νησιού για να ανάψουμε ένα κεράκι σε ένα συγγενικό μας πρόσωπο ,

Για (καλή μας τύχη για το ρεπορτάζ) & κακή μας τύχη μακάβριο όλο το σκηνικό) βρεθήκαμε στην προετοιμασία αλλά και στην παρακολούθηση μιας εκταφής από απόσταση βεβαία, πάνω από το μνημείο βεβαία ήταν οι συγγενείς μετά από επιθυμία τους αφού πρώτα ρωτήθηκαν από τον άνθρωπο όπου θα έπραττε την εκταφή.

Σακούλες σκουπιδιών , γαντια,φτυαρι,γκασμα και μια μάσκα προσώπου έβλεπα να φέρνει ο νεκροθάφτης από μια γωνία του κοιμητηριού καθώς και μια λεκάνη πλαστική.

Κάνοντας την περιποίηση στο μνημείο για το όποιο είχα πάει έβλεπα τον νεκροθάφτη να αφήνει στην άκρη όλα όσα σας προείπα και να πιάνει μόνο το φτυάρι και να αρχίζει να σκάβει .

Το σκάψιμο τέλειωσε έπειτα από 30 λεπτά και λέω τέλειωσε γιατί παρατήρησα τον νεκροθάφτη όπου βγήκε έξω από την γούρνα και συνομίλησε με τους συγγενείς καθώς έπεισες έφερε ποιο κοντά και τα πράγματα όπου είχε φέρει απο την άλλη γωνία του κοιμητηριού.

Είχε έρθει η στιγμή ! το φτυάρι έφτασε στο φέρετρο !

Ανοιγμένες οι σακούλες οι μαύρες σκουπιδιών από την μια μεριά του μνημείου γέμιζαν με σαπισμένα κομμάτια από το φέρετρο και συγκεκριμένα από το καπάκι.

Σειρά είχε η λεκάνη η όποια πηρέ την θέση της και αυτή διπλά στο μνημείο ,Ο νεκροθάφτης αρχίζει και βγάζει τα οστά ( στο συγκεκριμένο τόπο βγάζουν όλα τα οστά αλλά κρατάν μερικά από αυτά).

Έπειτα από 20 λεπτά από την στιγμή που έφερε την λεκάνη προς αυτόν η διαδικασία τελειώσε εν μέρει από εκείνο το σημείο και τους βλέπω ανηφορίζουν προς μια άλλη μεριά του κοιμητηριού όπου βρίσκετε το πλυσταριό (βρύση).

Ο Νεκροθάφτης Τοποθετεί σε σειρά παράλληλη τα οστά τα όποια έχει βγάλει και έχει κρατήσει για πλύσιμο τα μουλιάζει και αρχίζει και τα τρίβει με σύρμα (για να φύγουν τυχόν υπολείμματα) και σφουγγάρι όπου έχουν φέρει οι συγγενείς.

Τα ξεπλένει και μετά τα βάζει στην λεκάνη μαζί με σκόνη απορρυπαντικό για νατα ξαναπλυνει , η όλη διαδικασία κρατεί περίπου 10 λεπτά , τα ξεπλένει πάλι όλα μαζί και με την λεκάνη και τα ξανά βάζει μέσα την λεκάνη γεμίζοντας την με νερό και με χλωρίνη (για απολύμανση και να γίνουν λευκά) όπου έχει φέρει ο συγγενής.

Η διαδικασία εν μέρη τέλειωσε λες στον συγγενή ότι η διαδικασία τέλειωσε και ότι μπορεί να αποχωρήσει αν θέλει καθως και την συνεχια της διαδικασίας για της επόμενες ημέρες η όποια είναι την επομένη η την παρεπόμενη ημέρα βγάλσιμο τον οστών από την λεκάνη , ξέπλυμα και πλύσιμο με κρασί το όποιο έχει φέρει και αυτό ο συγγενής.

Αμέσως μετά τα οστά τοποθετούνται σε έναν χώρο φυλασσόμενο όπου και τοποθετούνται μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά ( 7 ημέρες).

Ο συγγενής έχει φέρει μαζί του και έχει παραδώσει στον νεκροθάφτη και μια μαξιλαροθήκη με γραμμένο επάνω σε αυτή το όνομα και επίθετο του ανθρώπου όπου έγινε η εκταφή η όποια θα χρησιμοποιηθεί έπειτα από 7 ημέρες και αφού έχουν στεγνώσει τα οστά για να μπουν μέσα σε αυτή την μαξιλαροθήκη.

Πολλοί συγγενείς φέρνουν μετά από καμία εβδομάδα η ακόμα και αμέσως την ώρα της εκταφής το κασελάκι στο όποιο και φυσικά θα μπουν τα οστά αφού στεγνώσουν μέσα για να τοποθετηθούν στο οστεοφυλάκιο.

Οι συγγενείς φεύγουν και ο άνθρωπος όπου έκανε την εκταφή γυρίζει πάλι στην γούρνα και ξαναμπαίνει μεσα.Αρχιζει και βγάζει τα αλλά οστά καθώς έπεισες και τα ρουχα,παπουτσια ότι άλλο ενδυματολογικό έχει μείνει από τον νεκρό καθώς έπεισες κι σαβάνα σεντόνια και τα υπόλοιπα κομμάτια ξύλου από το φέρετρο βάζοντας τα σε σακούλες σκουπιδιών με προορισμό το χωνευτήρι .

Το επόμενο στάδιο είναι το γέμισμα της γούρνας με το χώμα όπου είχε αφαιρεθεί και η ξεκούραση του ανθρώπου όπου έκανε την εκταφή.

Κάνοντας διάλογο με τον άνθρωπο αυτόν αντλήσαμε μερικές πληροφορίες και λύσαμε μερικές απορίες που είχαμε μέσα μας .

Μας είπε ότι πρέπει να έχει κάποιος γερό στομάχι για να κάνει αυτό το λειτούργημα και ότι γενικά στον κόσμο ελάχιστοι το κάνουν αυτό το επάγγελμα.

Από ένα σημείο και μετά αν αντέξεις της πρώτες μέρες και μετά το κάνεις πιο άνετα . το συνεχίζεις σαν καθημερινή ρουτίνα γιατί έχεις πάθει με λίγα λόγια ανοσία

Στο τέλος της συζήτησης μας είπε ότι …

Η δουλεία αυτή όποιος αντέξει και την κάνει θα του φέρει πολλά χρήματα και κέρδη καθώς έπεισης ότι αυτή η δουλεία δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται.

***Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ

Πηγή : Masalia.eu

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *