ροή ειδήσεων

Brexit: Συμφωνία Τζόνσον και Ε.Ε.!



Επιτέλους, συμφωνία για το Brexit! Το ανακοίνωσαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μπόρις Τζόνσον! "Λευκός καπνός" μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Επιμένει το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP πως δεν θα δεχτεί τη συμφωνία. Εργατικοί: Χειρότερη και από τη συμφωνία της Μέι! "Ράλι" για τη στερλίνα μετά τη συμφωνία.


Επιτέλους, το… δράμα του Brexit φτάνει στο τέλος του! Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πως θα γίνει το «διαζύγιο» στις 31 Οκτωβρίου!


Στο… παρά ένα της Συνόδου Κορυφής, Βρετανία και Ε.Ε. κατάφεραν να τα βρουν και την ύστατη ώρα, φαίνεται, πως το εφιαλτικό σενάριο του no deal Brexit δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν τόσο ο (απερχόμενος) πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και συμφωνία! Και την έχουμε! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη τόσο για την Ε.Ε. όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι απόδειξη της δέσμευσής μας βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία» έγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.



Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή του στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., στην οποία τονίζει πως είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Τη συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τη βρετανική Βουλή να την υπερψηφίσει.

«Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, που μας δίνει πίσω τον έλεγχο, τώρα η Βουλή πρέπει να κάνει πράξη το Brexit το Σάββατο (σ.σ. όταν θα γίνει η ψηφοφορία) ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, τον NHS (σ.σ. το βρετανικό σύστημα Υγείας), την εγκληματικότητα και το περιβάλλον μας» έγραψε ο Τζόνσον.



Η στερλίνα έκανε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.
«Όχι» από το DUP και τους Εργατικούς

Μπορεί Βρετανία και Ε.Ε. να τα… βρήκαν για το Brexit, αλλά ακόμη υπάρχουν βήματα να γίνουν. Και εμπόδια να ξεπεραστούν. Όπως αυτό του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, ανακοίνωσε ότι η θέση του πως δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας, ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρειας Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Εκτός από το DUP με… καλό μάτι δεν είχαν τη συμφωνία ούτε οι Εργατικοί στη Βρετανία. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. «Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/10/19 18:31

    ΑΥΤΟΣ Ο ΓΙΟΥΝΓΕΡ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ 'ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ'' ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.- ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ/ΤΙΑΣ..-ΝΑ ΤΙ ΧΑΙΡΕΣΤΕ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *