ροή ειδήσεων

Thomas Cook: Πώς θα καλύψουν οι ξενοδόχοι την «μαύρη τρύπα» των κρατήσεων


Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλά στο ethnos.gr για την χρεοκοπία της Thomas Cook


Στα 315 εκατ. ευρώ αποτιμάται η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της Thomas Cook, βάσει της έρευνας του ΙΤΕΠ που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος


«Δεν υπάρχει μαγική λύση’ χρειάζεται μια συζήτηση από όλους τους φορείς, η οποία θα διαρκέσει σε χρόνο» δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός προσθέτοντας, «δεν βιώνουμε μόνο εμείς το φαινόμενο, πρέπει όμως, με αφορμή την πτώχευση της Thomas Cook, να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε ποιο είναι το μοντέλο τουρισμού που θέλουμε».

Ο πρόεδρος επισημαίνει ότι το μονοπώλιο και η εξάρτηση, είτε αυτό είναι Ιντερνετ, είτε tour operator, δεν κάνει καλό, «πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, να δούμε ποιο είναι το επίπεδο εξάρτησης» αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο κάθε τόπος θα πρέπει να βάλει τις σωστές συντεταγμένες στο τι προσφέρει.

«Σίγουρα, η Πρέβεζα δεν θα γίνει Μύκονος, ωστόσο και η Πρέβεζα έχει πολλά να δώσει στον τουρισμό» επισημαίνει ο κ. Βασιλικός αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (εποχικότητα, μορφές τουρισμού κτλ.).
Ο ανταγωνισμός καλύπτει τα κενά της Thomas Cook στα ξενοδοχεία


Μπορεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Thomas Cook για χρεοκοπία να έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, ωστόσο, οι ξενοδόχοι στην χώρα μας δεν το βάζουν κάτω. «Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και επιτρέπει να καλυφθούν τα κενά» αναφέρουν παράγοντες της ξενοδοχίας που δραστηριοποιούνται σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook».

Στη Ρόδο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο ethnos.gr τα κενά τα έχουν ήδη καλύψει, με άλλους tour operators, ακόμη και με μεμονωμένες θέσεις με την αεροπορική εταιρεία Condor, τη γερμανική θυγατρική της Thomas Cook. Πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου στο νησί, επισημαίνουν, ότι τέτοιες καταστάσεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, σε μικρότερη κλίμακα.

Επιπρόσθετα, η νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με τα νέα ψηφιακά κανάλια διάθεσης δωματίων, σε πλατφόρμες τύπου airbnb, booking κτλ., επιβάλλει στους ξενοδόχους να στρέψουν την προσοχή τους και προς αυτές και να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις της εποχής. Σ’ ότι αφορά τη ζημία που προκλήθηκε στους επιχειρηματίες του κλάδου στη Ρόδο, υπολογίζεται σε λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ.
Καλύπτονται οι θέσεις της Condor

Το κενό της Thomas Cook έρχεται να καλύψει στο νησί της Κρήτης, ένας άλλος tour operator, ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης, ο DER Touristik, ο οποίος βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να διπλασιάσει το πρόγραμμά του, εξαγοράζοντας όλες τις θέσεις από τον γερμανικό αερομεταφορέα Condor. «Φέτος το κενό δεν θα καλυφθεί, ωστόσο για την επόμενη χρονιά θα υπάρξει καλή συνέχεια» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος τονίζει ότι η ζημία που αφήνει η Thomas Cook στα ξενοδοχεία του νησιού είναι πάνω από 70 εκατ. Ευρώ. Η διακίνηση τουριστών του άλλοτε κορυφαίου ομίλου ταξιδιών αναψυχής παγκοσμίως, μόνο για το νησί της Κρήτης, άγγιζε το 50%, επί του συνόλου στην χώρα. Εξ αυτών, το 80% των ξενοδοχείων της Κρήτης είχε συμβόλαια με την Thomas Cook, προκαλώντας κυριολεκτικά «έμφραγμα» στο νησί.

Στη Δυτική Κρήτη, η ζημία στα ξενοδοχεία ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο επειδή στα Χανιά αλλά και στο Ρέθυμνο υπάρχει συνεργασία με την Thomas Cook Nordic, δεν άνοιξε περαιτέρω η ψαλίδα. «Τα καλά κρεβάτια θα καλυφθούν, εις βάρος όμως των υπολοίπων» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης προσθέτοντας ότι υπάρχει κενό στην αγορά σε αεροπλάνα.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η κατάρρευση του Βρετανικού τουριστικού ομίλου, στην Κρήτη, υπήρχαν 22.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι 1.600 Βρετανοί, οι 14.000 – 15.000 Γερμανοί, οι 2.000 – 3.000 Σκανδιναβοί και οι υπόλοιποι Γάλλο, Βέλγοι κτλ. Ωστόσο, η κάλυψη των θέσεων της Condor από τον γερμανικό όμιλο Der Touristic, θα δώσει την προσδοκώμενη ανάσα στο νησί. «Η Condor έφερνε 20.000 κόσμο στο νησί, την εβδομάδα» λέει στο ethnos.gr ο κ. Χαλκιαδάκης, προσθέτοντας ότι το 70% της κίνησης της Thomas Cook στην Κρήτη προερχόταν από την γερμανική αγορά.
Πρόωρο κλείσιμο ξενοδοχείων

Σχετικά με το πρόωρο κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, με αφορμή την πτώχευση της Thomas Cook, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου στο ethnos.gr Νίκος Χαλκιαδάκης, υπολογίζεται ότι περίπου 20 ξενοδοχεία θα κλείσουν πρόωρα.

Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, όπως έχουν μεριμνήσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Ανάπτυξης, θα τους καταβληθεί επίδομα ανεργίας κατά ένα μήνα, ενώ θα γίνει και μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80.

Τέλος, για τις πληγείσες επιχειρήσεις, και την ενίσχυση της ρευστότητας, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία,
αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook
απαλλάσσονται από το φόρο διαμονής και
επιταχύνεται η διαδικασία ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό νόμο, για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *