ροή ειδήσεων

Ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον Στρατό



Μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Made in Greece» σχεδιάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε χθες, ότι εντός του 2020 θα είναι έτοιμος ο «χάρτης ενεργειών», που πρέπει να γίνουν για την κατασκευή του από τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, με σχέδια Ελλήνων επιστημόνων και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μέχρι το ελληνικό UAV να είναι έτοιμο να πετάξει στο Αιγαίο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ προκειμένου να αποκτήσει έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να απαντήσει στην απειλή της Τουρκίας.

«Στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία γραμμής παραγωγής για το ελληνικό UAV, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και κυρίως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την αμυντική βιομηχανία και χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ» είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ. Εξήγγειλε επίσης τη σύσταση ενδιάμεσου φορέα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αυτόνομη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ, που αφορούν την καινοτομία και
την έρευνα επ’ ωφελεία της εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν 25 δισ. ευρώ κονδύλια και θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε». Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε και τις προτεραιότητες όσον αφορά τα εξοπλιστικά, με την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage να είναι στις πρώτες θέσεις, όπως επίσης η απόκτηση νέων φρεγατών και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. Προσπάθεια γίνεται και για την εξεύρεση λύσης στα Ναυπηγεία, με αυτά της Ελευσίνας να παραδίδουν την 6η ΤΠΚ εντός των επόμενων μηνών. Οι Αμερικανοί μας πρότειναν την απόκτηση 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Προκλήσεις

Τη στιγμή πάντως που ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόταν στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν γίνουν βήματα τώρα θα μείνουμε πολλά βήματα πίσω, εννοώντας σε σχέση με την Τουρκία, οι Τούρκοι προχωρούσαν σε μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο. Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν δύο φορές πάνω από το Καστελόριζο και μία πάνω από τη Ρω χθες το μεσημέρι. Συνολικά καταγράφηκαν 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 17 παραβάσεις του FIR Αθηνών και πέντε εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *