ροή ειδήσεων

«Ξαφνικό θάνατο» επέβαλλε η IATA στην Astra Airlines



Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της ΙΑΤΑ; Εξυπηρετεί συμφέροντα ή όχι;



Γράφει:Νίκος Κοκλώνης


Οι «αναταράξεις» που αντιμετώπιζε εδώ και μια εβδομάδα η αεροπορική εταιρεία Astra Airlines με ματαιώσεις πτήσεων και σωρευμένα οικονομικά προβλήματα είχαν τον χειρότερο επίλογο.
Η ΙΑΤΑ της «έκοψε» τα φτερά

Κι ενώ η εταιρεία πάλευε να βρει λύση και είχε δώσει ως ημερομηνία ανακοινώσεων την 15η Νοεμβρίου, η IATA «έκοψε» τα φτερά της Astra Airlines πριν καν προβεί σε επίσημη κίνηση.

Πριν η εταιρεία ανακοινώσει τι μέλλει γενέσθαι, η IATA (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) πέταξε εκτός συστήματος έκδοσης εισιτηρίων την Astra και ενημέρωσε όλα τα πρακτορεία μέλη της να σταματήσουν να εκδίδουν εισιτήρια και να διαγράψουν τους κωδικούς κράτησης της εταιρείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν η Astra έβρισκε λύση στα οικονομικά της προβλήματα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την λειτουργία της και θα έπρεπε να κάνει εξαρχής διαδικασία πιστοποίησης στην ΙΑΤΑ. Επιπλέον τα περισσότερα εισιτήριά της εκδίδονταν μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Μία ημέρα μετά, η Astra Airlines υπέβαλλε αίτημα στην ΥΠΑ για την αναστολή πτητικού έργου για 6 μήνες προκειμένου να προχωρήσει στην εξυγίανση της εταιρίας.
Το χρονικό της κατάρρευσης

Η Astra Airlines ξεκίνησε με έδρα τη Θεσσαλονίκη το 2008 συνδέοντας αεροπορικά τη Θεσσαλονίκη με τη Ρόδο.

Στόχος της ήταν να συνδέσει τη Βόρειο Ελλάδα και την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με προορισμούς στη Νότια Ελλάδα και τα νησιά.

Το 2015 δημιούργησε βάση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ διατηρεί και τεχνική βάση στο Ηράκλειο Κρήτης.

Από το 2012 αναλάμβανε μέσω διαγωνισμών σειρά κρατικά επιδοτούμενων δρομολογίων άγονης γραμμής και ήταν η μόνη αεροπορική που συνέδεε την Αθήνα με την Καστοριά και την Κοζάνη. Την συγκεκριμένη γραμμή ανέλαβε εκ νέου σε διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τον Αύγουστο του 2022.

Η Astra Airlines πραγματοποιούσε τα εξής δρομολόγια: Από Θεσσαλονίκη προς Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ηράκλειο και Κω. Από Αθήνα προς Χίο, Κοζάνη, Καστοριά και Ικαρία.

Είχε δε ανακοινώσει το πρόγραμμα πτήσεων τόσο για την χειμερινή περίοδο όσο και την περίοδο των γιορτών.

Στις 9 Νοεμβρίου προχώρησε σε ματαίωση σειράς πτήσεων με την τελευταία να είναι το Αθήνα – Χίος – Αθήνα.

Παράλληλα, απενεργοποίησε το σύστημα κρατήσεων εισιτηρίων στη σελίδα της.

Η εταιρεία δεν έκρυψε τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε και είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ή σύναψη νέας δανειακής σύμβασης που θα της εξασφάλιζε τη δυνατότητα συνέχισης του έργου της με παράλληλη προσπάθεια εξυγίανσης της.

Το εγχείρημα που ξεκίνησε σαν μια μικρή περιφερειακή αεροπορική εταιρεία 11 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, με 4 ιδιόκτητα αεροσκάφη και 100 άτομα προσωπικό, δείχνει να συνετρίβη.

Τα αιτία αυτής της «ανώμαλης» προσγείωσης αποδίδονται από κάποιους στον σκληρό ανταγωνισμό, τον ασφυκτικά δεσποτικό κλοιό που επιβάλει μονοπωλιακά η IATA σε αερομεταφορείς και ταξιδιωτικά γραφεία και τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά η Aegean Airlines.


Η Aegean Airlines μάλιστα, αμέσως μετά το αίτημα της Astra Airlines για 6μηνη αναστολή πτητικής λειτουργίας, έσπευσε να ανακοινώσει με επιστολή της σε ταξιδιωτικά γραφεία την προσθήκη 306 πτήσεων αντιστοιχίας 28.476 θέσεων σε δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Χίο – Σάμο – Κω – Ηράκλειο και Μυτιλήνη και από την Αθήνα προς τη Χίο.

Αυτή η κίνηση ενισχύει την μονοπωλιακή της δραστηριοποίηση στη αεροπορική σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την Aegean να πρόλαβε «στη στροφή» την αεροπορική Sky Express, με έδρα την Κρήτη, που εξέταζε το ενδεχόμενο να καλύψει το κενό της Astra σε κάποια από τα δρομολόγια της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον μένει να επαναπροκυρηχθούν τα δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας (άγονης γραμμής- κρατικά επιδοτούμενα) Αθήνα – Κάλυμνος / Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Ικαρία και Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά (δεν εξυπηρετείται από καμία αεροπορική).

Αν καταφέρει η Astra Airlines να αντεπιτεθεί και να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση που είχε κατακτήσει, θα το δείξει το μέλλον.

Είναι όμως εξαιρετικά λυπηρό να αποσύρονται εγχώριοι «παίκτες» από την αγορά αερομεταφορών την ώρα που ξένες εταιρείες «φλερτάρουν» με τα χρυσά εσωτερικά δρομολόγια.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *