ροή ειδήσεων

Τα 270 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν οι οφειλές στον δήμο Ρόδου



«Είναι η εποχή που ο πολίτης της Ρόδου πρέπει να ξανασεβαστεί τον Δήμο!», διεμήνυσε ο Δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2019, προχθές το βράδυ, κατά την οποία αναδείχθηκε το μείζον θέμα με τις ανείσπρακτες οφειλές που αγγίζουν τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ!

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου της Ρόδου για το ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών προς τον Δήμο, κατά την οποία και έκανε γνωστή την πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής καταρχάς να ξεκαθαρίσει ποιες από αυτές μπορούν να εισπραχθούν και στη συνέχεια τόσο οι Οικονομικές Υπηρεσίες όσο και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου θα αναλάβουν να κινήσουν τις διαδικασίες είσπραξής τους, έχοντας πάντα ως γνώμονα και τη δυνατότητα πληρωμής των δημοτών.

Ο Δήμαρχος
Από την αρχή της πρώτης συνεδρίασης του δ.σ. προχθές του βράδυ, η οποία ήταν για τον προϋπολογισμό, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι επιθυμεί να τοποθετηθεί για τα ανείσπρακτα και γενικά τις οφειλές παρελθόντων ετών. Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ανέφερε ότι αυτές ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ.
Ξεκινώντας, ο Δήμαρχος είπε ότι δεν θα πρέπει να στέλνουν το μήνυμα ότι αυτός που δεν πληρώνει δικαιώνεται. Και είπε στη συνέχεια: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να σέβεσαι το τι μπορεί να πληρώσει η κοινωνία και, κυρίως, να μη βγαίνεις στους δρόμους για να κατάσχεις σπίτια, να δημεύσεις περιουσίες ή οτιδήποτε. Ωστόσο, ο νομοθέτης δίνει βοηθήματα σ’ αυτόν που θέλει να πληρώσει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε τη νομιμότητα και να προσβάλουμε βάναυσα αυτόν που πλήρωνε τόσα χρόνια».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις Οικονομικές υπηρεσίες, αυτή κάνει λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας για ένα ποσό που ανέρχεται περίπου στα 60-70 εκατ. ευρώ, ενώ έρχεται να προστεθεί και η ΔΕΥΑΡ σ’ αυτό με ένα ποσό 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η αναφορά είναι για ένα ποσό ύψους 240-270 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι οι Οικονομικές Υπηρεσίες μόνο έχουν 128 χιλιάδες εγγραφές!




«Δεν νομίζω ότι είναι λογική η συζήτηση για έσοδα και έξοδα ενός προϋπολογισμού όταν ένα μεγάλο ποσό το ξεχνάμε, θέλουμε να το βάλουμε κάτω από το χάλι…», σημείωσε στη συνέχεια και κάλεσε τις Οικονομικές Υπηρεσίες και τον Αντιδήμαρχο να φέρουν άμεσα πρόταση, ώστε να διαβεβαιώσουν ποιες από αυτές τις οφειλές έχουν παραγραφεί, για ποιες δεν ήταν σωστό που βεβαιώθηκαν, ποιες είναι οι υποχρεώσεις που περιγράφονται σ’ αυτές τις δύο χιλιάδες σελίδες, πόσα είναι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις του Δήμου κτλ.

Όπως είπε ο κ. Καμπουράκης, χρειαζόμαστε άμεσα πειστικές απαντήσεις σχετικά με το ποια από αυτά τα ποσά είναι επισφαλή, ποια δεν μπορούν να εισπραχθούν και ο Ροδιακός λαός να γνωρίζει ποια είναι τα ποσά που μπορούν να ελαφρύνουν την καθημερινότητά του, αφού ακολούθως θα είναι διαφορετική και η τιμολογιακή πολιτική του Δήμου. Και μετά το ξεκαθάρισμα και την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, η Οικονομική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία θα κινηθούν προς τη διασφάλιση των εσόδων του Δήμου «τα οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να παραγραφούν στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτός που δεν πληρώνει στην τελική δικαιώνεται», είπε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος.

Με την τοποθέτησή του, συμφώνησε απόλυτα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι τα ανείσπρακτα του Δήμου είναι 80 εκατ. ευρώ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις υπηρεσίες αλλά να υπάρχει και χρηματοδοτική ικανότητα από πλευράς των πολιτών για ν’ ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις. «Πρέπει και ο Δήμος να είναι στις πρώτες προτεραιότητες του πολίτη και όχι τελευταίος. Γιατί δυστυχώς είχε παγιωθεί μία άποψη πολλά χρόνια πριν, και με την οικονομική κρίση ενισχύθηκε, οι Δήμοι ήταν στις τελευταίες προτεραιότητες. Γι’ αυτό συσωρεύονταν πολλά χρόνια αυτές οι οφειλές προς τους Δήμους», είπε ο ίδιος. Και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Καμείρου, κ. Δημήτρης Κρητικός συμφώνησε λέγοντας ότι θα πρέπει να επικρατεί ισονομία και ισοπολιτεία στον Δήμο και ότι ο συνεπής πολίτης πρέπει να ανταμείβεται.




Για την εισφορά σε γη και σε χρήμα
Καλή βρίσκει τη συγκυρία ο Δήμαρχος, ώστε να προσέλθουν οι ξενοδόχοι στον Δήμο και να τακτοποιήσουν το θέμα της εισφοράς σε γη και σε χρήμα, βάσει των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων όμως, όπως είπε προχθές το βράδυ. Συγκεκριμένα, με αφορμή συγκεκριμένο θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δουν το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό και ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες που έκαναν την προηγούμενη θητεία, προσήλθαν μόνο δύο ξενοδόχοι, ενώ είχε δώσει εντολή για δικαστική διεκδίκηση. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει «εμείς αποφασίζουμε για την εισφορά».

Τοποθετούμενος πάνω στο θέμα, αργότερα, ο κ. Καμπουράκης, καταρχάς έκανε μία μικρή αναδρομή από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο ενεργεί γνωμοδοτικά ενώ η Περιφέρεια έχει την ευθύνη. Ανέφερε ακόμη ότι από τους 323 Δήμους ανά τη χώρα οι μόνοι που δεν χειρίστηκαν το θέμα αυτό ήταν δύο και ο ένας είναι της Ρόδου.

Στη συνέχεια, είπε ότι ζήτησαν ενοποίηση της βάσης δεδομένων της ΔΕΗ με τον Δήμο, ώστε να διαπιστώσουν τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα, ενώ ζήτησαν και τη συνδρομή της ΑΑΔΕ. Άρα, είπε στη συνέχεια, μας βοηθάνε οι συγκυρίες, ώστε να προσέλθουν οι ξενοδόχοι στον Δήμο και οι Ροδίτες να αισθάνονται ότι τα χρήματά τους είναι ανταποδοτικά.
aftodioikisi.gr
Πηγή: Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *