ροή ειδήσεων

Σχεδόν στα όρια μας έφτασαν οι τουρκικές προκλήσεις… Παρά λίγο θερμό;

Το 2019 η προκλητικότητα της Άγκυρας σχεδόν άγγιξε την κόκκινη γραμμή που έθεσε η Αθήνα



Συνήθως τέτοιες ημέρες γίνεται η καθιερωμένη θα έλεγε κανείς «ανασκόπηση» της χρονιάς που πέρασε. Αυτή η ανασκόπηση όμως που αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις για το 2019 που φεύγει μέσα στις επόμενες ώρες, φέρνει στοιχεία που μιλούν από μόνα τους.

Εκείνο που δείχνουν είναι ότι βρισκόμαστε λίγο πριν η Άγκυρα κορυφώσει τις προκλήσεις της. Η ρητορική που έχουν χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ακολούθως οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας ξεπέρασαν κάθε δεδομένο φτάνοντας πάρα πολλές φορές ακόμη και σε σημείο απειλών.

Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις μάλιστα, μετά την παράνομη Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία, φανερώνουν τις προθέσεις που είναι ουσιαστικά ο εκβιασμός. Η Άγκυρα εκβιάζει μέσω της Ενόπλων Δυνάμεων της ότι δίχως εκείνη δεν υπάρχει στην Μεσόγειο ενεργειακό μέλλον και δείχνει περιοχές νότια της Κρήτης και νότια από το Καστελόριζο ως στόχους της για έρευνες.
Άλλωστε το Τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο κάθε φορά που ομιλεί ένας κυβερνητικός αξιωματούχος σπεύδει τις επόμενες ώρες να πιστοποιήσει με πράξεις πως μπορεί να στηρίξει τις απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Μπορεί να μην είχαμε το 2019 τις κραυγαλέες περιπτώσεις όπως εκείνες της Κανονιοφόρου «Νικηφόρος», τον εμβολισμό του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού «Γαύδος», το θαλάσσιο τζαρτζάρισμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» με το ερευνητικό «Barbaros» και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γείτονές μας δεν θέλησαν να φτάσουν την κατάσταση σ’ ένα επεισόδιο στο Αιγαίο.

Το πρώτο πολύ σοβαρό επεισόδιο του 2019

Ήταν 19 Ιανουαρίου, αρχές του έτους, όταν τουρκικά F-16 ουσιαστικά με τους ελιγμούς που έκαναν επιχείρησαν να ρίξουν Ελληνικό Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στο Φαρμακονήσι.
Για χειρισμούς που ήθελαν τον θάνατο του πληρώματος έκανε λόγο το Ελληνικό επιτελείο και ιπτάμενοι διότι οι τούρκοι πιλότοι με τα καυσαέριά τους προσπάθησαν να «μπουκώσουν» το στροφείο του ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης την στιγμή μάλιστα που έψαχνε για αγνοούμενο μετανάστη.
Στο Φαρμακονήσι ξεκίνησαν οι υπερπτήσεις, έφτασε επίσης CN-235 ηλεκτρονικού πολέμου, και όπως ανέφεραν στελέχη του Λιμενικού πετούσε ακόμη και UAV της Τουρκίας σε μια επίδειξη δυνάμεων.

Οι επόμενες ημέρες ήταν «μια από τα ίδια» από την τουρκική πλευρά. Παραβιάσεις και προκλήσεις στον αέρα κι ένα κυνηγητό που έφτανε στα όρια του ατυχήματος.

Η «Γαλάζια Πατρίδα», ένα τηλεοπτικό show παρά μια άσκηση ουσίας

Η Τουρκική άσκηση με το όνομα «Γαλάζια πατρίδα» περιείχε όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία και ξεκίνησε στα τέλη του Φλεβάρη. Το μόνο αξιοσημείωτο από αυτή την άσκηση ήταν η συμμετοχή σε πλοία του Τουρκικού στόλου περισσότερων των 150 δημοσιογράφων οι οποίοι σε live συνδέσεις μετέδιδαν την …ισχύ πυρός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Πάντως η άσκηση που διαφήμιζε τα πάνω από 100 τουρκικά πλοία, περισσότερο έμοιαζε με ένα ναυτικό Βατερλό παρά με μια άσκηση ουσίας στην οποία ασκούνται σε πραγματικούς χρόνους τα πληρώματα των πλοίων.

Σ’ ότι αφορά τον αριθμό 100, οι γείτονές μας συμπεριέλαβαν και τα περιπολικά της Ακτοφυλακής. Οι κύριες μονάδες επιφανείας της Τουρκίας δεν ξεπερνούσαν τις τριάντα.

Η συμπεριφορά των νευρικών γειτόνων που «ψάχνονται» για επεισόδιο.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ δείχνουν την άνοδο των προκλήσεων και στην θάλασσα. 2032 είναι οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τα τουρκικά πολεμικά πλοία έως τα τέλη του Νοεμβρίου, άρα μόλις συμπληρωθούν κι αυτά του τελευταίου μήνα ο αριθμός θα εκτοξευτεί ακόμη περισσότερο.
Οι αριθμοί των προηγούμενων ετών μαρτυρούν ότι το 2019 είναι η χρονιά στην οποία η Άγκυρα έχει αγγίξει την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η χώρα μας. Το 2018 οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων ήταν 1479, το 2017 ήταν 1998 και το 2016 μόλις 414.
Τουρκικά πλοία διαφόρων τύπων, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, με πρόφαση πολλές φορές το μεταναστευτικό και την προσέγγιση λεμβών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα Τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά δράττουν της ευκαιρίας για παραπάνω ελιγμούς. Περίτρανα μέσα από τις παραβιάσεις φαίνεται και κάτι ακόμα: ότι εντός των τουρκικών νερών δεν κάνουν τίποτα και το πράττουν μόλις περάσουν στα Ελληνικά.

Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κορβέτες, παράκτια περιπολικά, ακταιωροί, μέχρι και αρματαγωγό, κινήθηκαν μη αβλαβώς, εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία του Αιγαίου.

Τουρκική σημαία στον βυθό της Σούδας και retweet από το ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση «Αριάδνη» του Πολεμικού Ναυτικού στα μέσα Μαρτίου, στην οποία κλήθηκαν οι Νατοϊκές δυνάμεις, οι Τούρκοι δύτες προχώρησαν σε φωτογράφηση στον κόλπο της Σούδας με τουρκική σημαία. Όμως αυτό το περιστατικό αναπαράχθηκε από την Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέσω των Social Media.

Η Ελληνική διαμαρτυρία ήταν έντονη και η εικόνα αυτή κατέβηκε από τον λογαριασμό του ΝΑΤΟ που συνηθίζει να ομιλεί με την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Του Ευαγγελισμού παρενόχλησαν το ελικόπτερο Chinook που μετέφερε τον τότε πρωθυπουργό

Το να παρενοχληθεί το ελικόπτερο που μεταφέρει τον πρωθυπουργό ενός κράτους, μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις, κυρίως όταν οι πιλότοι του Chinook αναγκάζονται να κάνουν ελιγμούς και να πετούν κάτω από τα 600 πόδια στο νησί των Αρκιών.

Τελικά το ελικόπτερο συνέχισε την πορεία του όταν σε λίγα λεπτά έφτασαν τα γεράκια της 343 μοίρας και προσγειώθηκε στο ακριτικό Αγαθονήσι. Μια διπλή πρόκληση την ημέρα του Ευαγγελισμού οι υπερπτήσεις και η παρενόχληση.

Η πυραυλάκατος Κρυσταλλίδης έκανε τη ζωή δύσκολη στο πλήρωμα τουρκικής φρεγάτας

Η Άγκυρα εδώ και χρόνια έχει σε διατεταγμένη υπηρεσία τα μέσα ενημέρωσης, πόσο δε μάλλον το κρατικό πρακτορείο Anadolou που μετέδωσε εικόνες στις 19 Μαϊου πως παρενοχλήθηκε Τουρκική φρεγάτα από την πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης».
Το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει αυτό το περιστατικό την συγκεκριμένη περίοδο, ενώ στελέχη του σημείωναν πως πρόκειται για ένα στιγμιότυπο λίγων δευτερολέπτων που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι είχε προηγηθεί και πως είχαν κινηθεί οι Τούρκοι.

Για την ιστορία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τουρκική φρεγάτα κινήθηκε εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων στις Κυκλάδες και σε καμία περίπτωση οι κυβερνήτες των μονάδων επιφανείας εφόσον έχει γίνει το περιστατικό δεν θα άφηναν μια τέτοια πρόκληση χωρίς να διώξουν το τουρκικό πλοίο.

Σχεδόν 100 υπερπτήσεις και πάνω από 300 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της αύξησης των προκλήσεων της Τουρκίας η οποία έχει βάλει σκοπό να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο.
Από την ημέρα που μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν για το Αιγαίο, σε έναν λόγο που «γκρίζαρε» το Αρχιπέλαγος, ξεκίνησε η αυξημένη ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας Ελληνικών νησιών. Τα Ελληνικά φτερά έχουν δώσει πολύ σκληρές απαντήσεις στους Τούρκους ιπταμένους οι οποίοι δεν είναι λίγες οι φορές που προσπάθησαν να γίνουν επικίνδυνοι.
Οι Έλληνες πιλότοι δεν αφήνουν βέβαια περιθώρια αντίδρασης και καθημερινά δείχνουν ότι η αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο έχει γαλανόλευκο χρώμα. Οι 327 αερομαχίες, η αγωνία των τούρκων ιπταμένων να βρουν ο ένας τον άλλον, η εκτόξευση φωτοβολίδων και οι αρκετών λεπτών εγκλωβισμοί των αεροσκαφών της Τουρκίας είναι μηνύματα για την υπεροχή της χώρας μας.
Και κλείνοντας να θυμίσουμε κάτι τελευταίο, ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε σε τηλεοπτικά show για την ισχύ που διαθέτει, αυτά ανήκουν σε άλλου τύπου «Δημοκρατίες» όπως της γείτονος. Η Ελλάδα καθημερινά κάνει πράξη ότι σηκώνει την ασπίδα προστασίας των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων και μπορεί να βρεθεί όπου εκείνη θέλει.

Ας θυμηθούν οι γείτονες τον «εφιάλτη» τους, που θα παραμείνει για πολλά χρόνια, την πτήση των F-16 στη Μεγαλόνησο…

Υγιές και ειρηνικό 2020…

hellasjournal

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *