ροή ειδήσεων

Σικελία: Ανακαλύφθηκε ελληνική νεκρόπολη με σπουδαία ευρήματα!



Το τμήμα της ελληνικής νεκρόπολης πιθανότατα χρονολογείται από τον 7ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ.


Μια σπουδαία ανακάλυψη έγινε... κατά τύχη στη Σικελία. Στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, το οποίο έχει μακρά σύνδεση με τον ελληνικό πολιτισμό, βρέθηκε τμήμα αρχαίου ελληνικού νεκροταφείου. Οι εργαζόμενοι άνοιγαν το δρόμο για να εγκαταστήσουν καλώδια οπτικών ινών στην πόλη Gela κι έπεσαν πάνω σε μια ελληνική νεκρόπολη.


Το τμήμα της ελληνικής νεκρόπολης πιθανότατα χρονολογείται από τον 7ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο επικεφαλής των ανασκαφών τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν μια κεραμική κανάτα νερού που περιείχε τα οστά ενός νεογέννητου μωρού, καθώς και τον σκελετό ενός μεγάλου ζώου.

Περίπου 20 κεραμικά ευρήματα εντοπίστηκαν στο χώρο, το παλαιότερο από τα οποία είναι ένα όμορφο κύπελλο πρωτοκυρινθιακού ρυθμού που χρονολογείται από το 700 έως το 651 π.Χ. Θεωρείται ότι το κύπελλο έχει κατατεθεί κατά τη διάρκεια τελετής τελετουργίας που αφορούσε τη σφαγή και το μαγείρεμα των ζώων.

Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε επίσης στην Γέλα μια σαρκοφάγος που περιείχε άθικτο σκελετό από περίπου την ίδια περίοδο. «Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία σημαντική ανακάλυψη της σαρκοφάγου και του άθικτου σκελετού που βρέθηκαν στην ελληνική νεκρόπολη, η Γέλα προσφέρει κι άλλα ανεκτίμητα ευρήματα» ανέφερε σχετική δήλωση της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας.

Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Γέλα είναι ο τόπος ενός από τους πρώτους οικισμούς που κατασκευάστηκαν στην περιοχή από Έλληνες από τα νησιά της Ρόδου και της Κρήτης. Η Σικελία - το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου - έχει μακρά ιστορία μετανάστευσης και αποικισμού από ελληνικούς λαούς, μια διαδικασία που ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ.


Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν μάλιστα τις παράκτιες περιοχές της σημερινής νότιας Ιταλίας - συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας - ως Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα) λόγω του μεγάλου αριθμού Ελλήνων εποίκων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *