επικαιρότητα

Παγίδα: Κίνδυνος για σύνταξη μόλις 500 ευρώ για 800.000 επαγγελματίες

Η επιλογή για την κατώτατη βαθμίδα εισφορών κρύβει μια μεγάλη παγίδα ειδικά αν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου.Οι "σειρήνες" ηχούν ήδη για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους. Ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα κληθούν να επιλέξουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν στον ΕΦΚΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό τουλάχιστον 80-85% που θα επιλέξει να δίνει το μικρότερο δυνατό ποσό δηλαδή τα 210 ευρώ τον μήνα (ή 220 ευρώ αν προστεθεί και η εισφορά του ΟΑΕΔ).


Αυτή η επιλογή, κρύβει μια μεγάλη παγίδα ειδικά αν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου: Ο αυτοαπασχολούμενος να υποθηκεύσει το μέλλον του ως συνταξιούχος και να λάβει μια σύνταξη η οποία θα κυμαίνεται από 409 ευρώ καθαρά αν αποχωρήσει με 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει έως τα 732 ευρώ καθαρά ακόμη και αν ασφαλιστεί για 42 χρόνια.


Οι 9 στους 10 αυτοαπασχολούμενους ούτως ή άλλως ήταν αντιμέτωποι με την "παγίδα φτώχειας" καθώς και τα χρόνια που πέρασαν, πλήρωναν στον ΕΦΚΑ μόνο την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά των 186 ευρώ. Αυτό συνέβαινε επειδή τα κέρδη τους διαμορφώνονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω των 8000 ευρώ τον χρόνο. Τώρα, τους δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουν την ασφαλιστική τους εικόνα επιλέγοντας μια από τις υψηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις. Οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν και αναμένεται να παραμείνουν στο ελάχιστο δυνατό ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.


Θα πρέπει να γίνει σαφές όμως ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης "ότι γράφει δεν ξεγράφει". Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος επιλέξει –και αυτό θα γίνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργήσει ο ΕΦΚΑ- να πληρώνει τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές, ουσιαστικά θα αποδέχεται ότι για έναν ολόκληρο χρόνο εργασίας, θα προσθέτει στη μηνιαία του σύνταξη ένα ποσό το οποίο θα κυμαίνεται από τα 8 ευρώ έως και τα 18 ευρώ.

Το θετικό του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι ότι επιτρέπει την ετήσια αναθεώρηση της απόφασης. Δηλαδή, ο αυτοαπασχολούμενος μπορεί να διαλέξει να πληρώνει μόνο το ελάχιστο ποσό των 210 ευρώ για έναν χρόνο και τον επόμενο χρόνο –εφόσον έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά του- να διαλέξει ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια.

Ουσιαστικά, το σημαντικό είναι να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος μέσος όρος μέχρι τη συνταξιοδότηση. Για όποιον επιλέξει να παραμείνει καθηλωμένος στις ελάχιστες εισφορές, το μέλλον του ως συνταξιούχος είναι αυτό που αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί:
Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ασυνειδητος στην οδό Σαμου έχει αφήσει ,εδώ και δεκα ημερες, τον βόθρο του σπιτιου του να ξεχειλίζει.
Τα βόθρο λύματα εχουν κατακλυσει το οδοστρομα της οδου Σαμου,και το πεζοδρομιο στην διασταυρωση με την οδο Δ.Αναστασιαδη. Μετά από πορεία μερικών μέτρων στον δρόμο και στο πεζοδρομιο,αυτά καταλήγουν στον υπόνομο της οδού Αναστασιαδη.
Σε ερώτηση γειτόνων προς Δήμο Ρόδου, ΔΕΥΑΡ, ΕΛΑΣ, υγειονομειο, όλοι δηλώνουν αν αρμόδιοι ενώ ο συνειδητος ιδιοκτήτης ως γνήσιος Ελληναρας υβριζει όποιον του κάνει παρατήρηση!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά