ροή ειδήσεων

Το ρίσκο έπιασε, χωρίς καραντίνα: Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που εφάρμοσε με επιτυχία την «Ανοσία της Αγέλης»



Έτυχε ή πέτυχε;

Σε αυτή τη μάχη με τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις των χωρών επιλέγουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στον πολύμηνο πόλεμο με τον ιό.

Η πλειονότητα των χωρών επιλέγει τη δύσκολη, αλλά δοκιμασμένη λύση της καραντίνας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η λογική της συγκεκριμένης τακτικής είναι να εμποδίσει την διασπορά του ιού, ώστε να νοσήσουν ταυτόχρονα όσο το δυνατόν λιγότεροι, προκειμένου να μην γονατίσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Μια επιλογή που αποδεικνύεται σωτήρια αν παρθεί τη σωστή στιγμή και όχι κατόπιν εορτής όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας.

Απαιτεί πειθαρχία, οργάνωση και ατομική υπευθυνότητα για να λειτουργήσει σωστά, αλλά όπως δείχνει και το παράδειγμα της Γιουχάν, αν γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τότε μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού.

Υπάρχει βέβαια και ο δύσκολος δρόμος της επιθετικής αντιμετώπισης του ιού, η μέθοδος της «Ανοσίας της Αγέλης». Οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης αμφιλεγόμενης μεθόδου δεν εφαρμόζουν την τακτική της καραντίνας καθώς αφενός δεν θέλουν να καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, αφετέρου θεωρούν ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς κανείς δεν σου εγγυάται ότι μετά τη λήξη της καραντίνας ο ιός δεν θα επιστρέψει.

Επιλέγουν λοιπόν να μην πάρουν σκληρά μέτρα, αλλά να επιτρέψουν τη διασπορά του ιού, προκειμένου να μολυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Τα όποια μέτρα προφύλαξης αφορούν στις ευπαθείς ομάδες και πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες άνω των 70. Οι υπόλοιποι αφήνονται να νοσήσουν προκειμένου να επέλθει η ανοσία της αγέλης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κυνικό, καθώς ξεκινάει με την παραδοχή ότι θα έχει σίγουρα σημαντικό αριθμό νεκρών και παίζει με τη φωτιά καθώς γνωρίζει εξ αρχής ότι θα φέρει το σύστημα υγείας της χώρας στα όριά του.

Ως γνωστόν υπέρμαχος της συγκεκριμένης τακτικής ήταν ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έπαιξε την Αγγλία στα ζάρια και μόλις είδε ότι η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και ο κίνδυνος να ζήσει ό,τι και η Ιταλία ήταν κάτι παραπάνω από ορατός πραγματοποίησε μια μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση, παίρνοντας αυστηρά μέτρα για να εμποδίσει την διασπορά του ιού.

Την τακτική της «Ανοσίας της Αγέλης» επέλεξε και μια χώρα που έχει τον πληθυσμό της Ελλάδας. Ο λόγος για την Σουηδία, η οποία μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού (συνειδητά) χωρίς ασπίδα και μάλιστα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει μαζικά τεστ για τα ύποπτα κρούσματα.

Τα τεστ που έγιναν ήταν ελάχιστα, καθώς όταν επιλέγεις την τακτική της «Ανοσίας της Αγέλης» δεν σε ενδιαφέρει να ιχνηλατήσεις τις επαφές των ασθενών που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό.


Στην ουσία η Σουηδία δεν πραγματοποιεί τεστ στους πολίτες και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (1639) είναι αποτέλεσμα των περιστατικών που είναι βαριάς μορφής, εμφάνισαν τα συμπτώματα και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.


Με αυτούς τους αριθμούς (16 νεκροί, ποσοστό θνησιμότητας 0,97%, το οποίο είναι πολύ πιο μικρό στην πραγματικότητα, αφού χιλιάδες κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί), η κυβέρνηση του Στέφαν Λέφβεν δεν έχει προβεί σε κανέναν περιορισμό και έχει αρκεστεί μόνο σε προτροπές προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν πολύ, ενώ όσοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, να το πράξουν.

Δεν υπάρχει όμως καμία ποινική ρήτρα πίσω απ’ αυτό ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση. Όλα είναι στο χέρι του κάθε πολίτη ατομικά. Το μόνο που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας είναι ένα πρόγραμμα μέτρων, κυρίως φοροελαφρυντικών, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, ώστε να μην πληγεί βαθιά η οικονομία και να μπορέσουν να σταθούν οι εταιρείες που θα δουν υπαλλήλους τους να λείπουν από τη δουλειά λόγω του ιού.

Σε μια πρώτη ανάγνωση το μικρό ποσοστό θνησιμότητας δείχνει ότι το σχέδιο της «Ανοσίας της Αγέλης» εφαρμόζεται με επιτυχία στη Σουηδία. Κάποιοι όμως σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι είναι νωρίς ακόμα να κριθεί και ότι τα δύσκολα για τη Σουηδία είναι ακόμα μπροστά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύγκριση με το Ελληνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να γίνει, καθώς το σουηδικό είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Η Σουηδία χάρη στο σύστημά της απαριθμεί χιλιάδες αιωνόβιους, ενώ το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος Tegnell, υπεύθυνος στρατηγικής στο χώρο της υγείας προέβλεψε μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες:

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνουμε για μερικές ημέρες. Πρόκειται για κάτι που είναι πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που να είναι βιώσιμο, απλά δεν γίνεται να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο για μήνες” δήλωσε ο Tegnell στο σουηδικό ραδιόφωνο, προβλέποντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες.

Εκτός από τη Σουηδία την τακτική της «Ανοσίας της αγέλης» επέλεξε και η Ολλανδία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Mark Rutte: «Η πραγματικότητα είναι ότι στο εγγύς μέλλον ένα μεγάλο μέρος του ολλανδικού πληθυσμού θα μολυνθεί από τον ιό. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να οικοδομηθεί η ανοσία της αγέλης και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος πρέπει να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες όσο το δυνατόν περισσότερο». Το αν θα έχει την επιτυχία της Σουηδίας, θα φανεί στο χειροκρότημα…

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/3/20 09:16

    Ολοι αυτοι ομως οταν ηρεμησει καπως η κατασταση που θα ξεχυθουν για διακοπες????
    Στην Ροδο. Οπως το βλεπω τα χειροτερα επονται για το νησι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/3/20 13:26

    Μην βιάζεστε να θριαμβολογείτε!
    Θα δούμε πως θα πάει και εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/3/20 16:52

    Μην γράφετε ότι σας κατεβαίνει στο μυαλό.. Δεν υπάρχει αυτό που λέτε.. Και τα στατιστικά σας για τους πεσόντες και αυτά λάθος τα γράψατε έλεος πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/3/20 20:08

    Μακάρι να είναι αλήθεια....Αν όμως δεν είναι ,τι θα γίνει σε ενα μήνα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/3/20 16:29

    Δυστυχώς δεν ισχύουν αυτά για τη Σουηδία... Γνωστός μου που ζει εκεί, μου ανέφερε πως έχουν πολλά περισσότερα κρούσματα από Ελλάδα και υπάρχει μεγάλος προβληματισμος... Και εκεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/3/20 10:35

    Στην Σουηδία μέχρι αυτή την ώρα οι θάνατοι ξεπερνούν τους 100 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 3.445 σε μια χώρα που ΔΕΝ κάνει και ιδιαίτερα τεστ για κορονοιό, που σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Σε μία χώρα δηλαδή με παρόμοιο πληθυσμό με εμάς και πολύ πιο οργανωμένο σύστημα υγείας έχει τριπλάσια κρούσματα και υπερδυπλάσιους θανάτους συγκριτικά με εμάς. Αυτό θεωρείται επιτυχία ? Ξύπνα Έλληνα καμία λύση δεν υπάρχει χωρίς κόπο. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *