ροή ειδήσεων

Καστελλόριζο, το ακριτικό νησί με την ιδιαίτερη φόρτιση (φωτογραφίες)



Είναι το νησί που είχα συνδυάσει με την ατολμία της Ελλάδας να διακηρύξει τα δικαιώματα που έχει με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με τις απειλές του Ερντογάν και τις αμφισβητήσεις του για την ελληνική ΑΟΖ. «Το νησί των 10 χλμ. που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα που είναι γελοίο να σκεφτεί κανείς, πως μπορεί να δοθεί έκταση θαλάσσιας ευθύνης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως ειχε αναρτήσει στο Twitter ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, oΤσαγατάι Ερτζιγιές, διπλωμάτης και πολιτικός διευθυντής του υπουργείου!

Είναι το νησί που στις 23 Απριλίου 2010 ξεκίνησε ο «γολγοθάς» της Ελλάδας, όταν μέσα στο πανέμορφο φόντο του, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου όντας κατά πολλούς σε «εντεταλμένη υπηρεσία για τη σωτηρία της», παρέδιδε τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλάζοντας τον ρου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Είναι το νησί ενός πολυαγαπημένου ανθρώπου, που η επιδημία παρέσυρε στο διάβα της και που μου έμαθε πως αυτό το νησί εκτός από τη γεωπολιτική σημασία του έχει και άλλες χάρες και αυτές τις χάρες θέλω να σας περιγράψω του ακριτικού και γοητευτικού νησιού που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και λίγοι το εχουν επισκεφτεί. Εδώ γυρίστηκε η ταινία που πήρε Οσκαρ «Mediterraneo» και έκανε γνωστά τα κληρονομικά χαρακτηριστικά του νησιού, την ομορφιά, τη φιλοξενία, την ηρεμία και την καθαρότητα! Το Καστελλόριζο έχει μια υπερφυσική και πάντα διαχρονική δύναμη με ιστορίες και θρύλους που περνούν από γενιά σε γενιά.

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στο λιμάνι θα σας κάνει να ξεχάσετε μονομιάς το πολύωρο ταξίδι. Τα δίπατα ή τρίπατα νεοκλασικά αρχοντικά, χτισμένα αμφιθεατρικά, ατενίζουν αγέρωχα τη θάλασσα, αντανακλώντας τις πολύχρωμες προσόψεις τους στα διάφανα νερά. Ο διατηρητέος αυτός οικισμός αλλά και η σπουδαία του ιστορική διαδρομή, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία .Ο μιναρές με τον κόκκινο τρούλο του τζαμιού του 1755, όπου στεγάζεται η Ιστορική Συλλογή Καστελλόριζου με σπάνια έγγραφα, κειμήλια και φωτογραφίες από τη νεώτερη ιστορία του νησιού (19ος αι. - 1948) είναι εκει που το βλεμμα σου πρωτοπέφτει. Οι βάρκες «οργώνουν» τη θάλασσα, μεταφέροντας κάθε λογής χρειαζούμενα από τα γειτονικά μικρασιατικά παράλια. Τα ψαροκάικα, κατάφορτα από την πλούσια σοδειά τους, προμηθεύουν τα ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της προβλήτας του λιμανιού, που αν ανέβεις τη στενή σιδερένια σκάλα ως τη σημαία που κυματίζει, βλέπεις την υπέροχη θέα του.





Ευρωκίνηση

Από το διάγγελμα το 2010 του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο Καστελόριζο. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.



Η Μεγίστη, γνωστότερη με την ονομασία Καστελλόριζο, είναι το ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Απέχει από τις τουρκικές ακτές μόλις 2 ναυτικά μίλια. Πήρε την επίσημη ονομασία του λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών με διασημότερο τη Ρω. Υπάρχουν 315 σκαλοπάτια που αν τα ανεβείτε θα σας οδηγήσουν από το λιμάνι στο καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου του Βουνού με την εκπληκτική θέα. Τα κεντρικά δημόσια κτήρια (το Δημαρχείο και η Νέα Αγορά) είναι δύο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, τα οποία ακολουθούν το ρυθμό της ιταλοκρατίας. Επισκεφτείτε τον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1835) -πολιούχων του νησιού- και θαυμάστε τα γοτθικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του δόμηση. Η στέγη στηρίζεται σε δώδεκα γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα, στα Πάταρα της Λυκίας.

Περισσότερα Αξιοθέατα

Παλαιόκαστρο

Πρόκειται για την αρχαία ακρόπολη του νησιού που χτίστηκε γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Εντός της υπήρχε οικισμός με σπίτια, δεξαμενές και εκκλησίες της μεσοβυζαντινής περιόδου, από τις οποίες οι δύο καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις μέρες μας έχουν διασωθεί τμήματα των κτισμάτων και των δεξαμενών, αλλά και τμήματα του τείχους και εντός τους οι εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες συνδέονται με ένα βοτσαλωτό δάπεδο του 1858. Στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, στη θέση Λιμενάρι, βρίσκονται τα απομεινάρια των Κυκλώπειων τειχών, ενώ στη δωρική ακρόπολη του 3ου π.Χ. αιώνα θα δείτε την επιγραφή όπου αναγράφεται ο όρος Μεγίστη.

Σαντραπεία Αστική Σχολή





Ευρωκίνηση

Στο Καστελόριζο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.



Πρόκειται για το πιο ξεχωριστό κτίριο του νησιού, η αρχιτεκτονική του οποίου βασίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η πρόσοψή του αποτελεί αντίγραφό του. Εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου του 1903 από τον ευεργέτη του νησιού Λουκά Σεντραπέ. Φιλοδοξώντας να παρέχει μόρφωση υψηλού επιπέδου, η Σαντραπεία Αστική Σχολή δημιουργήθηκε στα πρότυπα της ιδεολογίας του αλληλοδιδακτισμού και οι δάσκαλοί του προέρχονταν από το νησί, την Αθήνα, τη Ρόδο, αλλά και από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Είναι το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Καστελόριζου και βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, με τον οποίο συνδέεται με μία μοναδικής τέχνης βοτσαλωτή ασπρόμαυρη αυλή. Η Σαντραπεία Αστική Σχολή σήμερα πλέον στεγάζει το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Καστελλόριζου.

Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη

Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη γνωστό και ως Κάστρο της Μεγίστης, δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, στην κορυφή του Καστέλο Ρόσο, του κόκκινου βράχου απ' όπου πήρε το όνομά του το νησί. Τον 14ο αιώνα, όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν το νησί, έχτισαν το κάστρο αυτό, χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία ακρόπολη.

Γαλάζια Σπηλιά στο Καστελλόριζο

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της φύσης στη Μεσόγειο, βρίσκεται στο Καστελλόριζο και συγκεκριμένα στα νότια του νησιού. Πρόκειται για την περίφημη Γαλάζια Σπηλιά ή «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» (από τις φώκιες που κατοικούν μέσα). Με ύψος 35 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων, η Γαλάζια Σπηλιά προκαλεί δέος στους επισκέπτες της με τον πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο, που αναδεικνύεται από τις ανταύγειες των ακτινών του ήλιου, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Εκτός από τα χιλιάδες αγριοπερίστερα που φιλοξενεί, η Γαλάζια Σπηλιά διαθέτει και έναν πολύ ενδιαφέροντα βυθό, όπου ζουν μοναδικές και σπάνιες ποικιλίες ψαριών.





Ευρωκίνηση

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi



Λυκιακός Τάφος

Το εμβληματικό μνημείο του νησιού, ο Λυκιακός Τάφος, βρίσκεται στα ανατολικά του λιμανιού. Ο λυκιακός τάφος συμβολίζει ουσιαστικά τις σχέσεις του νησιού με τα Μικρασιατικά παράλια, και συγκεκριμένα με τους κατοίκους της περιοχής Λυκίας, όπου οι κάτοικοι λάτρευαν τον Λύκιο Απόλλωνα ως λύκο. Χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και είναι θαλαμοειδής, με αρχιτεκτονικά διαμορφωμένη πρόσοψη σε κόγχη λαξευμένη στο βράχο. Η θύρα είναι διακοσμημένη με τριπλή ταινία και στο εσωτερικό του υπάρχουν νεκρικές κλίνες στις 3 πλευρές, διατεταγμένες σε 2 επίπεδα. Η επίσκεψη στον Λυκιακό Τάφο μπορεί να γίνει κατά τις πρωινές ώρες και η είσοδος είναι δωρεάν.

Ενα νησί χωρίς… παραλίες

Μπορεί το Καστελλόριζο να μη διαθέτει απλωτές παραλίες και χρυσές αμμουδιές αλλά θα αποζημιωθείτε απολαμβάνοντας δροσερές βουτιές στο Κάβο, στο Μανδράκι, στις Πλάκες, στο Φάρο, ή στο λιμάνι. Σε πολλά σημεία υπάρχουν εξέδρες και σκάλες για να χαρείτε με ευκολία την πεντακάθαρη θάλασσα. Βαρκάκια θα σας μεταφέρουν στα κοντινά νησάκια και τις βραχονησίδες: στη Ρω, με τη μικρή αμμώδη παραλία -επισκεφθείτε και το συγκινητικό μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω), που επί δεκαετίες ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία-, στη Στρογγύλη και τον Αγιο Γεώργιο με το ομώνυμο εκκλησάκι.





Ευρωκίνηση

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *