ροή ειδήσεων

Τι θα γίνει με δώρα Πάσχα - Χριστουγέννων και επίδομα αδείας


Διευκρινίσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την καταβολή του δώρου Πάσχα και της άδειας ειδικού σκοπού έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Πρόνοια της πολιτείας αναμένεται να υπάρξει και για το δώρο Πάσχα και για την άδεια ειδικού σκοπού», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,9».

Ωστόσο, όπως είπε παραμένουν ανοικτά προσώρας για το κυβερνητικό επιτελείο το ζήτημα του επιδόματος αδείας αλλά και το δώρο Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «από τον Ιούνιο και μετά σταματάμε αν έχουμε αναστολές εισφορών σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά. Δεν ισχύει πλέον για το μήνα Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής ασφαλιστικών πληρωμών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, καθώς το μέτρο αυτό κοστίζει πάρα πολύ». Ενδεικτικά, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών μηνιαία ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ.


Οι αλλαγές στα εργασιακά

Όπως σημείωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει κατά 50% το χρόνο εργασίας, με την πολιτεία να αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρονικό διάστημα που δεν θα εργάζεται. Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν θα προσληφθούν θα τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Για τα επιδόματα ανεργίας δίνεται παράταση δύο μηνών μέχρι τέλος Ιουλίου τριπλασιάζεται το κονδύλι του κοινωνικού τουρισμού. «Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα στην κανονικότητα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο του υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:
Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων Ο πρώτος άξονας αφοράς σην επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, καθώς εκείνες στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Συγκριμένα για το Μάιο, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Ωστόσο, τον Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις. Για τον μήνα Ιούλιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο Μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ο συγκεκριμένος μηχανισμός τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.


Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό. Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ θα δοθούν και κίνητρα επαναπρόσληψης τους. Ειδικότερα, θα χορηγηθεί -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων. Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Τέλος, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του από 10 σε 30 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ειδικά φέτος ο εσωτερικός τουρισμός.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο υπουργός.

Πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν μόνο σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αίτηση για παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε από σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΑΝΕΠ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, δρομολογείται σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για αναπτυξιακά και άλλα έργα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, πως από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει προσεχώς διαβούλευση για τις μικροπιστώσεις, με στόχο «καμία επιχείρηση να μη μείνει πίσω».

Παράλληλα, ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια.

«Σήμερα υπέγραψα τον νέο κύκλο για την επιχειρηματικότητα, ο οποίος θα λήξει τον Ιούλιο και αμέσως θα ξεκινήσει και άλλος. Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες. Έχουμε εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρήσαμε στις αδειοδοτήσεις στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ, ύψους 80 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

«Σεβόμαστε τις τράπεζες, όμως αυτήν τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως είναι κομβική η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *