Τσίπρας από Ρόδο: Να δοθούν χρήματα για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Καταστηματάρχες: Ζούμε την απόλυτη καταστροφή“Την πονεμένη Ρόδο”, όπως είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, επισκέπτεται σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη εξόρμηση στην περιφέρεια μετά την Καραντίνα, για το επικαιροποιημένο προγραμμα Μένουμε Ορθιοι. Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει σήμερα έναν κύκλο ταξιδιών σε περιοχές της επικράτειας προκειμένου να συζητήσει από κοντά με εργαζόμενους και επιχειρηματίες τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε το πρωί της Πέμπτης στη Ρόδο και περπάτησε στην άδεια από κόσμο αγορά συνομιλώντας με τους καταστηματάρχες, οι οποίοι του περιέγραψαν μια οδυνηρή πραγματικότητα. “Φέτος είναι η απόλυτη καταστροφή”, του είπαν, ενώ του ξεκαθάρισαν ότι πολλοί από τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, βρίσκονται στα πρόθυρα οριστικού κλεισίματος: “Τα νοίκια είναι δυσβάστακτα. Δεν υπάρχει περίπτωση, οι περισσότεροι από εμάς θα κλείσουμε”.

Μάλιστα οι επιχειρηματίες της Ρόδου περιέγραψαν την «σχιζοφρενική» πραγματικότητα που βιώνουν. Επειδή ακριβώς αποτελούν τουριστική περιοχή, από την μια πλευρά μειώνεται η κίνηση στην τοπική αγορά από το φθινόπωρο και μετά, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως τουριστικές επιχειρήσεις στο πακέτο στήριξης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Χαρακτηριστική ήταν η κραυγή αγωνίας ενός καταστηματάρχη: “Μας έκαναν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, από τον Νοέμβριο πληρώνω ενοίκια δεν έχω εισπράξει τίποτα. Απελπισία! Πίεσέ τους να κάνουν κάτι”.


EUROKINISSI


Επιπλέον, μία εκ των εκπροσώπων των τοπικών επιχειρηματιών, ανέφερε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “για εμάς είναι δραματικό γιατί όπως καταλαβαίνετε έχει ήδη μεταφραστεί στην οικονομία του τόπου. Τι κι αν τα καταστήματα είναι ανοιτά δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχουν έσοδα. Τα έσοδα είναι μηδενικά. Για το 70% του νησιού. Από τον Οκτώβρη”.

Σχετικά με την προκαταβολή ανέφεραν: “Δεν μας αντιμετωπίζουν ως τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά ως επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου” και επίσης “είμαστε έξω από την επιστρεπταία προκαταβολή γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Δεν προλάβαμε να ανοίξουμε”.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της βόλτας που είχε στα καταστήματα ανέφερε: “Εμείς προτείναμε στην κυβέρνηση να δώσει μια γενναία επιδότηση μη επιστρεπτέα, όχι δηλαδή δανεισμό με καλούς όρους που κι αυτός είναι δύσκολα προσβάσιμος, αλλά να δώσει επιδότηση με κριτήριο τους εργαζόμενους που έχει ο καθένας, 2000 ευρώ στον επιχειρηματία για κάθε εργαζόμενο. Προκειμένου να κρατηθούν οι εργαζόμενοι. Και ταυτόχρονα προτείναμε και μια σειρά από μέτρα, όπως μειώσεις φόρων, και προφανώς τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Δηλαδή να σας πληρώνει το κράτος όσο διαρκεί η κρίση ένα μεγάλο μέρος του μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές”.

Ακόμα εξέφρασε την ανησυχία του ότι, ειδικά σε περιοχές όπως η Ρόδος “θα έρθουν ενδεχομένως κάποια άλλα συμφέροντα, να διώξουν όλους εσάς να πάρουν αυτοί τις θέσεις”.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών έδωσαν επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με τα αιτήματά τους κατά τη διάρκεια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ρευστότητα στα δημόσια ταμεία. Όπως είπε, η ρευστότητα αυτή σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της ΕΕ για στήριξη τα επόμενα χρόνια, δεν αφήνει περιθόρια για δικαιολογίες περί αβεβαιότητας για το μέλλον και άρα να μη χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά.


EUROKINISSI


“Εμείς προτείνουμε να δοθούν στοχευμένα τα χρήματα αυτά για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άρα να στηρίξουμε και την εργασία για να μην κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις”, είπε και συμπλήρωσε: “Φοβάμαι, βλέποντας αυτή την εικόνα, ότι θα βρεθούμε ξανά σε έναν φαύλο κύκλο, ίσως πιο οδυνηρό και πιο μεγάλο σε ένταση – ελπίζω όχι σε διάρκεια – σαν αυτό που ζήσαμε τα μνημονιακά χρόνια. Διότι όταν κλείνει μια επιχείρηση χάνονται θέσεις εργασίας, όταν χάνονται θέσεις εργασίας μειώνεται το εισόδημα, άρα και η ζήτηση, η καταναλωτική δύναμη, και ξανά, αυτές οι επιχειρήσεις που αντέχουν χάνουν από τον τζίρο τους. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος”.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη όσων έχουν άμεσες ανάγκες και, άρα, στις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει ένα γενναίο ποσό ύψους 3 δις ως μη επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς η μεσαία επιχείρηση πρέπει να πάρει επιδότηση.

Ακόμα αναφέρθηκε στην δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε φτηνό δανεισμό με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τέλος ζήτησε να μειωθεί κατά 50% η προκαταβολή φόρου σε μόνιμη βάση, να μειωθεί στο 6% του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, καθώς και να καταργηθεί ο φόρος διαμονής για το διάστημα που θα βρισκόμαστε σε κρίση.


EUROKINISSI

Σχόλιο της ΝΔ:

″Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με καταστηματάρχες τους οποίους επιβάρυνε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του με 18 νέους φόρους. Συγκεκριμένα κατήργησε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αυξάνοντας παράλληλα τους συντελεστές σε όλα τα είδη από 23% σε 24% και μετατάσσοντας πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης απο το 13% στο 24%.

Παράλληλα αύξησε τον φόρο εισοδήματος σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον φόρο στα μερίσματα, τριπλασίασε την εισφορά αλληλεγγύης για την πιο χαμηλή κλίμακα (12.000-20.000) και την υπερτετραπλασίασε από εκεί και πάνω, διπλασίασε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, μείωσε φοροαπαλλαγές, αύξησε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, επέβαλε φόρο στην σταθερή τηλεφωνία, το internet, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα tablets που αποτελούν βασικά εργαλεία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, κατήργησε και τον μειωμένο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά.

Τέλος όσοι απο τους καταστηματάρχες που συνάντησε στεγάζουν την επιχείρησή τους σε ιδιόκτητο ακίνητο επιβαρύνθηκαν και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση επιβαρύνθηκαν από το τέλος διαμονής και τον φόρο στον καφέ”.Ο κ. Τσίπρας σήμερα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως μένει ίδιος. Ίδιος και απαράλλακτος. Αντί να υπόσχεται ξανά, θα έπρεπε να απολογείται. Και όσο θα λέει ψέματα για εμάς, θα λέμε την αλήθεια για εκείνον.


EUROKINISSI

Σχόλια


Διαβάστε τα τελευταία Τοπικά Νέα στα Δωδεκάνησα!

Ακολουθήστε τα
Παράπονα Ρόδου στο Google News για άμεση ενημέρωση!

παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

sms

Αναγνώστης: ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΣΥΝΟΜΟΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΙΔΟ-ΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΦΙΒΟΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

mms

mms

βίντεο