ροή ειδήσεων

Κ. Φίλης: «Στόχος της Τουρκίας είναι να αποκόψει την ελληνική νησιωτική χώρα»



O Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά θέματα και ξεκαθάρισε ότι ένα θερμό επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας θα ήταν ριψοκίνδυνο.

Δεν βλέπει ως πιθανό σενάριο τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου από πλευράς Τουρκίας στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο διεθνολόγος, σχολιάζοντας την αποκάλυψη του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ότι θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο, δήλωσε ότι στόχος της γειτονικής χώρας είναι να αποκόψει την ελληνική νησιωτική χώρα.

«Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη αλλά ανησυχητική σε μεγάλο βαθμό. Είναι μια προέκταση του τουρκολιβυκού συμφώνου. Όλο αυτό αποσκοπεί στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας που δεν είναι άλλη, μεταξύ άλλων, από το να αποκόψει τη συνέχεια της ελληνικής νησιωτικής χώρας. Το κρητικό πέλαγος αποκόπτεται από τα Δωδεκάνησα και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος από το Καστελόριζο. Μέσα από τη λοξή γραμμή του τουρκολιβυκού συμφώνου και από τα επτά αιτήματα της κρατικής εταιρίας πετρελαίων, που είναι κοντά στα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων, να επιχειρεί η Τουρκία να μαρκάρει τις περιοχές και να αποτρέψει την Ελλάδα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ως οφείλει και μπορεί να το κάνει, και να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση. Βέβαια, όλα αυτά θα μπορούσε να τα βάλει και σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης, γιατί αυτός είναι και ένας εκ των στόχων της, να μας επιβάλει μια εφ όλης της ύλης διμερή διαπραγμάτευση, η οποία θα γίνει με ασφυκτικούς όρους για εμάς, ειδάλλως να διατρέχουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά από τετελεσμένες καταστάσεις», τόνισε αρχικά στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και εξήγησε:

«Η Τουρκία λέει ουσιαστικά ότι αν δεν θες να θέσω του τουρκολιβυκό σύμφωνο σε ισχύ, αν δεν θες να κάνω σεισμικές έρευνες για αρχή και γεωτρήσεις μετά, σε σημείο που είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν δεν θες υπερπτήσεις που πλήττουν τα συμφέροντά σου, έλα να το συζητήσουμε».

Για το αν ο Ερντογάν ετοιμάζει κάποιο θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι: «Δεν πιστεύω ότι είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, Λιβύη και κουρδικές πολιτοφυλακές, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν. Είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία το γνωρίζει αυτό. Το θερμό επεισόδιο είναι ριψοκίνδυνο, γιατί δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση. Η τωρινή κατάσταση είναι βολική για την Τουρκία. Πες πες και πράξε, δημιουργεί δεδομένα που θα δυσκολευτούμε πολύ να τα βγάλουμε από πάνω μας. Λέγαμε από τον Νοέμβρη ότι είναι παράνομο του τουρκολιβυκό σύμφωνα και αυτό παραμένει εδώ και η Τουρκία, που είχε ότι θα υποχωρήσει από τη Λιβύη, τελικά απέκτησε μεγάλο έρεισμα εκεί».

Για την Αγιά Σοφιά: «Η Αγιά Σοφιά δεν θα γίνει τζαμί για μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών λόγων. Ο Ερντογάν θέλει να γίνει τζαμί στην Αθήνα και να είναι σημείο αναφοράς ο ίδιος».

Για το πότε πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα: «Η χώρα πρέπει να έχει αντιδράσει ήδη. Αλίμονο αν περιμένουμε 2-3 μήνες για να πάρει τις άδειες η τουρκική εταιρεία για να πράξουμε τα δέοντα. Πρέπει να τα ξεκινήσουμε όλα τώρα, να καταστήσουμε σαφές ότι είναι μια παράνομη ενέργεια, δεν την αποδεχόμαστε. Να στείλουμε ένα μήνυμα σε Τουρκία και εταίρους ότι αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση και τέλος, να προχωρήσουμε άμεσα την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο. Μια ενέργεια που θα μας κατοχυρώσει περισσότερο».

Για το αν ο Ερντογάν έχει αλλάξει στρατηγική: «Είναι ο τρόπος που πολιτεύεται. Κλιμακωτός. Λέει ότι θα κάνω κάτι, αν δεν έρθεις να συζητήσεις προχωράω στην επόμενη κίνηση. Είναι μια στρατηγική κλιμακωτής πίεσης, καταναγκασμού και καταπόνησης της Ελλάδα μέσα από διαδικασίες. Είναι τακτικές κινήσεις».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *