ροή ειδήσεων

Το σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των νησιών - Πόσες κλίνες θα είναι δεσμευμένες για κρούσματα κορωνοϊού



Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια - Πώς θα γίνει η διασύνδεση με τα νοσοκομεία και οι πιθανές διακομιδές

Το σχέδιο υπηρεσιών υγείας για τη νησιωτική χώρα, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης όλων των νησιών της χώρας, με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα υγειονομικά ασφαλής χώρα ενόψει της τουριστικής περιόδου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας. Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ουσιαστικά στον βασικό του άξονα, που είναι η ενδυνάμωση των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, μέσα ατομικής προστασίας, διασύνδεση με νοσοκομεία COVID-19, πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού (testing) και ενίσχυση του συστήματος διακομιδών. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, σήμερα υπάρχουν δεσμευμένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που δύνανται να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης, δεσμεύτηκαν 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία COVID-19 στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 79 αν χρειαστεί. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί 1.100 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και εξήγησε ότι υπάρχει λεπτομερής αποτύπωση της κατάστασης σε όλες τις δομές, οι οποίες θα ενισχυθούν με ιατρούς από υγειονομικές περιφέρειες. Στελεχώνονται για 24ωρη λειτουργία όλες οι δομές στη νησιωτική χώρα Επίσης, μίλησε για συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς και ασκήσεις ετοιμότητας. Εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη, θα μπορούν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κάνουν κατ' οίκον επισκέψεις, ενώ θα ενεργοποιούνται συμβάσεις με μπλοκάκι, κάτι που αφορά 600 γιατρούς με 2.000 ευρώ αφορολόγητα. Επίσης, αναλαμβάνουν ρόλο οι Περιφέρειες για παροχή καταλυμάτων και σίτισης. Ακόμα, θα υπάρξει διασύνδεση κεντρικών νοσοκομείων με δομές στα νησιά. Το Τζάνειο θα διασυνδεθεί με τη Σάμο, τη Σαντορίνη και την Τήνο, το «Αττικόν» με τη Νάξο, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με την Τήνο, τη Σάμο και τη Μήλο, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς με την Τήνο και το Θριάσιο με τη Σάμο.



Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ, ο Β. Κικίλιας είπε ότι έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης του SARSCoV 2 σε όλη την ελληνική επικράτεια και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων/πιθανών κρουσμάτων COVID 19 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε 3 πυλώνες: τη διεξαγωγή διαγνωστικών μοριακών τεστ με σταδιακή προσθήκη τεστ αντισωμάτων - κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κλειστές δομές (π.χ. γηροκομεία και φυλακές), τη συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδημιολογικών μελετών και την ενίσχυση της ιχνηλάτησης. Ήδη από τις Κ.Ομ.Υ και μέχρι τις 09/06/2020 έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και έχουν πραγματοποιηθεί 1.577 αποστολές σε 48 Περιφερειακές Ενότητες. Εννιά Κ.Ομ.Υ. έχουν αναπτυχθεί ήδη σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση 106 ακόμα Κ.Ομ.Υ. σε Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάμη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήμνο, Σάμου, Χίο, Σύρο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο, Κρήτη.



Τεστ και από τις πλωτές ομάδες υγείας

Όσον αφορά τις πλωτές ομάδες υγείας, στόχος τους είναι η διάγνωση υπόπτων/πιθανών κρουσμάτων COVID 19 σε κατοίκους και τουρίστες και η ταχύτερη παρέμβαση. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με Δήμους μικρών νησιών, διενέργεια διαγνωστικών μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε ευπαθείς ομάδες και εθελοντική συμμετοχή των ΜΚΟ για μετακίνηση κλιμακίων ΕΟΔΥ & μεταφορά δειγμάτων σε κυτία ασφαλείας. Τα νησιά που θα γίνονται δειγματοληψίες είναι: Μήλος, Κίμωλος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κουφονήσια, Ανάφη, Λεβιθά, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αμοργός, Κίναρος, Πάτμος, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Ψέριμος, Τήλος, Καστελόριζο και Χάλκη.



PCR TESTING: Γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο testing (μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού), είπε ότι μοριακοί αναλυτές με μεγάλες δυνατότητες θα μεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο και θα προστεθούν μικροί αναλυτές (PoC) σε συγκεκριμένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις. Επίσης, γίνεται ακτινωτός σχεδιασμός για μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων και μεταφορά του δείγματος σε συγκεκριμένα κεντρικά εργαστήρια ενώ, όπως προσέθεσε, οι κινητές ομάδες ΚΟΜΥ θα κάνουν και στοχευμένες εξορμήσεις.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι ήδη υπάρχουν εγκατεστημένοι μικροί αναλυτές στα νησιά: Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυμνος. Όπως ανέφερε, σχεδιάζεται η εγκατάσταση μικρών αναλυτών στα νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως. Νησιά με μικρό αριθμό αναμενόμενων τουριστών θα εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα νησιά με την κατάλληλη υποδομή.



Πώς θα μεταφέρονται για έλεγχο τα ύποπτα δείγματα

Σχετικά με τη μεταφορά δειγμάτων ανά Περιφέρεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε αρκετά παραδείγματα, ένα από τα οποία είναι αυτό των Σποράδων. Από την Αλόνησο και τη Σκόπελο θα μεταφέρονται τα δείγματα με πλωτά μέσα στη Σκιάθο κι από εκεί αεροπορικώς στην Αθήνα. Αναφερόμενος στη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, αυτή όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, θα ολοκληρώνεται σε 7 βήματα: το δείγμα αρχικά θα λαμβάνεται από ιατρό σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή περιφερειακό ιατρείο αλλά και από ιδιώτη γιατρό και θα αποθηκεύεται σε κατάλληλο χώρο και συνθήκες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ακολούθως, ο υπεύθυνος της δομής είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει για την ύπαρξη του δείγματος, η παραλαβή του οποίου γίνεται από εξουσιοδοτημένο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια προωθεί το δείγμα με αεροπορικό ή πλωτό μέσο στο πλησιέστερο κέντρο αναφοράς. Τα δυο τελευταία βήματα αφορούν, το πρώτο την παραλαβή του δείγματος από το αεροδρόμιο ή το πλωτό μέσο και το τελευταίο τη μεταφορά του στο ειδικό εργαστήριο.



Πώς θα γίνονται οι διακομιδές των ασθενών

Από την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το ΕΚΑΒ θα έχει στη διάθεσή του 11 ειδικές κάψουλες για τη μεταφορά σοβαρών περιστατικών, τα οποία χρίζουν διασωλήνωσης, από τα νησιά σε νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας. Διακομιδές τις οποίες ευχήθηκε ο υπουργός Υγείας να μην χρειαστούν, αλλά ανέφερε ότι θα γίνονται με αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία ή εκμισθωμένα πτητικά μέσα από την Πολιτική Προστασία που είναι πιστοποιημένα για την εκτέλεση αεροδιακομιδών.

Όσον αφορά τις πλωτές διακομιδές, είπε ότι θα γίνονται με πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το λιμενικό σώμα μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ. Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές, υπάρχει σημαντική γεωγραφική κάλυψη, τόσο από το κέντρο επιχειρήσεων και τη βάση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας στην Ελευσίνα όσο και από τη βάση αεροδιακομιδών της Σύρου για τις Κυκλάδες, της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα, του Ακτίου για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και της Θεσσαλονίκης για τη βόρεια Ελλάδα.



Στ. Πέτσας: «Να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη»

«Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει όλα το προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων ώστε να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι ιδίως φέτος με τη εξέλιξη της πανδημίας. Σε όλους εμάς υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. «Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο αλλά είναι φανερό ότι δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Με σχέδιο προχωρούμε ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *