ροή ειδήσεων

1/10 των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου έχει φέτος προσληφθεί



ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου

Στην Βουλή με σχετική ερώτηση η στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό που δεν θα εργαστούν φέτος

Μετά την διήμερη επίσκεψη του γραμματέα μας στην Ρόδο όπου συνοδευόταν από τους βουλευτές Φωτεινή Μπακαδήμα και Γιώργο Λογιάδη καταγράψαμε όλα τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την συνάντηση με τους φορείς.

Δια της βουλευτή μας Φωτεινή Μπακαδήμα κατατέθηκε σχετική ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού.

Αναλυτικά παρακάτω η σχετική ερώτηση.

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών

τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

τον Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: «1/10 των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου έχει φέτος προσληφθεί»

Σύμφωνα με δηλώσεις και σχετικές αναφορές του προέδρου του εργατικού κέντρου Ρόδου κ Παναγιώτη Εγγλέζου φέτος με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία περίπου 2.500 ξενοδοχοϋπάλληλοι εκτιμάται ότι εργάζονται σήμερα στα ξενοδοχεία του νησιού που έχουν ανοίξει, καθώς κατά συντριπτική πλειοψηφία παραμένουν κλειστά και δεν αναμένεται να αρχίσουν τη λειτουργία τους φέτος εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Δυστυχώς, η κατάσταση φέτος διαφαίνεται δραματική καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι τόσο ξενοδοχοϋπάλληλοι όσο και εργαζόμενοι στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετ, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ) παραμένουν εκτός κάλυψης καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την έκτακτη ενίσχυση στους εποχικά εργαζόμενους, όσοι έλαβαν επίδομα ανεργίας το διάστημα Δεκέμβριος – Ιανουάριος - Φεβρουάριος συν 5 μέρες ασφάλισης, δηλαδή 80 μέρες ασφάλισης συνολικά αυτοί μένουν έξω.

Όπως επισημαίνει ο κ Εγγλέζος, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας στη Ρόδο έχουν συμπληρώσει τόσες μέρες ασφάλισης και παραπάνω ή ξεκίνησαν από το Νοέμβριο να παίρνουν επιδότηση. Και σε ένα ποσοστό δικαιούχων 6.000 ατόμων που πήραν το επίδομα ανεργίας τελικά στην παράταση θα μπουν περίπου 500 άτομα.

Παράλληλα, αναφορικά με τη διάταξη που ορίζει πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει 120 ένσημα για να πάρουν μόλις τρεις μήνες το χειμώνα επίδομα ανεργίας, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι φέτος θα μπορέσουν να το πάρουν με 50 ένσημα στην περίπτωση αυτή όλοι αυτοί που δεν θα τους προσλάβουν ενώ υπήρχε δέσμευση πως θα λάβουν και τρεις μήνες ανεργίας για το διάστημα από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1. Τι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα ληφθούν για τους 22.500 συμπολίτες μας που δεν θα προσληφθούν φέτος στη Ρόδο;

2. Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν για τους 5500 ανθρώπους που για 1 ή 2 ένσημα, αφού είχαν ελάχιστα πάνω από 80, και με την ισχύουσα διάταξη δεν θα καταφέρουν να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση;

3. Θα τηρηθεί η δέσμευση πως θα μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων από 120 σε 50 για τους εποχικά εργαζόμενους ώστε να μπορέσουν να λάβουν επιδότηση ανεργίας για του χειμερινούς μήνες;

4. Θα υπάρξει πρόνοια για εκείνους που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν κανένα ένσημο φέτος;

Η ερωτώσα βουλευτής



Φωτεινή Μπακαδήμα

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *