ροή ειδήσεων

Πρόβα εγκλωβισμού της Ελλάδας οι 12 ημέρες της τουρκικής Navtex στο Καστελόριζο


Οι δώδεκα ημέρες της τουρκικής Navtex νότια του Καστελόριζου, πρόβα εγκλωβισμού της χώρας μας.

Η Τουρκία έχει πρώτο στόχο την ακύρωση του ενεργειακού σχεδιασμού Ελλάδας και Κύπρου και της περιφερειακής συνεργασίας, που ξεκίνησε η χώρα μας το 2010.

Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε δωδεκαήμερη Navtex, με ισχύ από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Η Άγκυρα έχει προγραμματίσει ερευνητικές εργασίες σε περιοχές που η χώρα μας και η Κύπρος θεωρούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τους ανήκουν. Ελλάδα και Κύπρος ορθώς έχουν αυτήν την θέση, μόνο που η Ελλάδα δεν έχει κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφού δεν έχει ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ στην περιοχή αυτή. Οι ΗΠΑ του Τράμπ, προτρέπουν τις δύο χώρες να αποφύγουν επιθετικές ενέργειες, εξισώνοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, ακόμη χειρότερα χαρακτηρίζουν την περιοχή αμφισβητούμενη, υιοθετώντας ουσιαστικά την θεωρία των γκρίζων ζωνών. Ο Μακρόν δεν έχει μιλήσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Πούτιν μιλάει συχνά με τον Ερντογάν για τα κοινά τους συμφέροντα, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο.

Μένει η Γερμανία, που ασκεί και την προεδρία της ΕΕ, να μεσολαβήσει για την αποτροπή της σύγκρουσης, Ελλάδας-Τουρκίας, μέσα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, με τον Ερντογάν να πρωταγωνιστεί σε μείζονος σημασίας θέματα για την Γερμανία και τις χώρες της ΕΕ, όπως το προσφυγικό, την Συρία και την Λιβύη. Είναι βέβαιο ότι η ΕΕ θα καταδικάσει και πάλι τις Τουρκικές ενέργειες και θα ζητήσει από όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση. Ο Ερντογάν, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα κάνει την μεγάλη κίνηση το Φθινόπωρο, λίγο πριν τις εκλογές των ΗΠΑ για ευνόητους λόγους, διεξάγοντας έρευνες Νοτιοανατολικά της Κρήτης, πολύ πιθανόν λίγο έξω από τα έξι μίλια των χωρικών μας υδάτων. Τώρα κάνει την τελική πρόβα, για να προκαλέσει την ΕΕ και την Ουάσιγκτον να πιέσουν την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με βάση τα τετελεσμένα πού έχει δημιουργήσει με την ανακήρυξη της ΑΟΖ Νοτιοανατολικά της Ρόδο-Κρήτης και την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να μένει στα μεγάλα λόγια πατριωτισμού, ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης, για να αποφύγει έστω και τώρα τον εγκλωβισμό της, πρέπει να ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ και να καλέσει τις άλλες χώρες, Τουρκία, Κύπρο, Λιβύη και Αίγυπτο σε διαπραγμάτευση και προσφυγή στην Χάγη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, για τον οριστικό καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Μόνο έτσι η χώρα μας θα ακυρώσει τα Τουρκικά τετελεσμένα, θα αποφύγει την Τουρκική παγίδα, και θα έχει τις πρωτοβουλίες η ίδια. Τώρα πρέπει να μιλήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημόσια, να πείσουν την κυβέρνηση να αφήσει την φοβική και λάθος πολιτική της. Ο Ερντογάν κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας οφείλει να συγκαλέσει την συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, με την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας, και να ανακοινώσουν μαζί την απόφαση για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την προσφυγή στη Χάγη. Κάθε ημέρα καθυστέρησης, οδηγεί σε εθνικά αδιέξοδα και τα εθνικά συμφέροντα σε κίνδυνο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *