ροή ειδήσεων

Οι δυο όψεις της Ρόδου: Η 9χρονη που λιποθύμησε από πείνα και οι ουρές για ένα κινητό!



Πριν από λίγες μέρες, η Ρόδος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω ενός τραγικού περιστατικού: της λιποθυμίας ενός 9χρονου κοριτσιού από ασιτία (!). Το γεγονός συγκλόνισε το Πανελλήνιο που παρακολουθούσε έκπληκτο την υπόθεση. Κυρίως γιατί στη συνείδηση του κόσμου το σμαραγδένιο νησί είναι συνδεδεμένο με την ευημερία. Εν μέρει όχι άδικα, αφού μέχρι και πρόσφατα το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του νησιού ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα χάρη στον τουρισμό. Βέβαια, όλα αυτά ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Το συμβάν με την 9χρονη ήρθε να αποδείξει με οδυνηρό τρόπο πως η Ρόδος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Αντίθετα, βιώνει αντίστοιχα και ίσως μεγαλύτερου μεγέθους οικονομικά προβλήματα. Παρά την άνθηση της τουριστικής κίνησης και την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, το μέσο εισόδημα των Ροδίων υφίσταται ασφυκτική πίεση.


Οι μισθοί που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών, αφού διαρκούν όσο και η τουριστική σεζόν. Δηλαδή περίπου έξι μήνες. Επιπλέον, το επίδομα ανεργίας που δίδεται κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ελάχιστο μπροστά στο βουνό των υποχρεώσεων που καλούνται να αποπληρώσουν. Ειδικά για τους οικογενειάρχες τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Και θα γίνουν πιο δύσκολα φέτος, μιας και φέτος, όπως όλα δείχνουν, πολλοί που απασχολούνται εποχικά στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα εργαστούν…

Αρκετοί ξενοδόχοι που διατηρούν μικρότερα καταλύματα δηλώνουν απρόθυμοι να ανοίξουν, θεωρώντας ότι θα επωμιστούν δυσβάσταχτο κόστος. Έτσι προτιμούν να παραμείνουν κλειστοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία.



Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, υπάρχει μια μερίδα ντόπιων που λες και ζουν σε διαφορετικό κόσμο. Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό πως στα εγκαίνια καταστήματος μεγάλης αλυσίδας σχηματίσθηκαν ουρές από καταναλωτές που έσπευσαν να αποκτήσουν προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία παρά τις γενναίες προσφορές, κόστιζαν σχετικά ακριβά. Μάλιστα, συγκεκριμένη μάρκα κινητού εξαντλήθηκε (!!!) σε χρόνο dt, καθώς κάποιοι αγόραζαν δυο και τρεις συσκευές ταυτόχρονα.


Τη στιγμή που κάποιοι δεν έχουν να φάνε, κάποιοι συνωστίζονται για να αποκτήσουν ακριβά προϊόντα. Μια αντίφαση που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να δημιουργεί ερωτήματα…

Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και σίγουρα όχι αποκλειστικό προνόμιο της Ρόδου. Παρόμοιες συμπεριφορές εκδηλώθηκαν και στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, όπου εκατοντάδες κόσμου στήνονταν για αρκετές ώρες έξω από τα καταστήματα για να προμηθευτούν το τελευταίο μοντέλο του iphone παρότι πωλούνταν σε αρκετά τσουχτερές τιμές.


Με δεδομένο πως μπροστά μας έχουμε να ανέβουμε και πάλι έναν «Γολγοθά», προκειμένου να ανακάμψουμε από τις επιπτώσεις της Covid-19 στην οικονομία, καλό θα ήταν να ξαναδούμε το θέμα της αλληλεγγύης. Να ξαναδούμε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να τους στηρίξουμε, στο βαθμό και ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Δεν πρέπει επουδενί να ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά, όπως του 9χρονου κοριτσιού στο «νησί των Ιπποτών».

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/7/20 19:57

    Εσυ κοιμασαι τον ύπνο του δικαίου... Ακομα πιστεύεις το δήθεν περιστατικό με το 9χρονο κοριτσάκι... Να μας πει πως συντηρεί η μανα του κοριτσιού το αμάξι της που μέχρι και στην αντιπροσωπεία είχε δημιουργήσει πρόβλημα. Τραμπουκισμους και άλλα... Κάνατε καραμέλα την λιποθυμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *