ροή ειδήσεων

Προβληματισμός για την ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία

Διάλογος μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας – Τι απαντά η Αθήνα για την αναδίπλωση Ερντογάν με το Oruc Reis.



Για θετική εξέλιξη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την αναδίπλωση της Τουρκίας για το Oruc Reis και την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο. Ωστόσο, στην πρόσκληση της Άγκυρας για διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι διάλογος θα υπάρξει μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, αν χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές λένε πως «θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή, εκ νέου, οι διερευνητικές συνομιλίες που είχαν διακοπεί το 2016».


Ενδεικτική της αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο είναι αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων, καθώς και ορισμένων από τα ελληνικά, αν και ένας αριθμός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει στην περιοχή σε επιφυλακή.


Δένδιας: Διάλογος μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας περί παγώματος των ερευνητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha Gonzalez Laya).

«Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό όταν η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά.




Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.

Για να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου με την Άγκυρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε: «Επειδή η λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά την οποία έχουμε με τη γείτονα Τουρκία».
Πέτσας: Θετική ενέργεια το πάγωμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο

Ως θετική ενέργεια χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι παγώνουν οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι θετική γιατί δείχνει ότι μια παράνομη τουρκική NAVTEX αποσύρεται εν τoις πράγμασι.

«Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Διάλογος μόνο για καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Την ανάγκη ο διάλογος με την Τουρκία να περιοριστεί στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ένα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα: Ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες. Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία”. Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά, ότι “η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ».




Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, ότι διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει: «Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι σταθερή θέση της χώρας μας παραμένει, ότι το μόνο αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα)». Τονίζει ακόμα ότι «σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά κρυφή ατζέντα, δεν επιτρέπεται μυστική διπλωματία».



Τουρκία: Συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις και όρους»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις στο Καστελόριζο, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Καλίν επισήμανε πως ο Ερντογάν έδωσε εντολή να παγώσουν οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ ζήτησε να ακολουθήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση.

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», κατέληξε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *